Carola Söberg ny Hållbarhetsansvarig i ÖSK Fotboll

Foto: ÖSK Fotboll

ÖSK tillsätter en ny roll i syfte att ytterligare stärka sitt arbete med hållbarhet och samhällsengagemang. Carola Söberg, som senast varit huvudtränare i ÖSK:s akademi, kliver in i rollen vid månadsskiftet.

ÖSK har en lång tradition av att vara en stark samhällsaktör i regionen. Klubben har sedan länge drivit ett löpande arbete för att skapa ett starkare Örebro. Ett stort fokus har legat på att skapa en bättre vardag för ungdomar, jobba med förebildskap och frågor som rör integration och inkludering.

– ÖSK:s historik inom samhällsengagemang är stark. Vi driver och är inblandade i många projekt och initiativ. För att ta nästa steg inom området så behöver vi bli tydligare och mer enhetliga i våra satsningar. Dessutom har vi varit för dåliga på att berätta och informera om allt bra vi gör. Det är med bakgrund i detta som vi tagit fram en ny strategi och nu tillsätter vi Carola i en väldigt viktig roll. Carola har den perfekta bakgrunden för detta. Hennes kompetens kombinerat med hennes driv och engagemang för frågorna gör att vi blir betydligt bättre rustade för att ta ytterligare nödvändiga steg, säger Simon Åström, vd på ÖSK Fotboll.

Innan pandemin bröt ut tog ÖSK fram en helt ny strategi för sitt samhällsengagemang och hållbarhetsarbete. Strategin tar sin utgångspunkt i de globala målen som FN antagit och fokuserar på hälsa och välbefinnande, god utbildning för alla samt minskad ojämlikhet. Arbetet med att ta fram den nya strategin leddes av Linda-Olivia Olofsson på CSR Gruppen.

– För att lyckas med sitt hållbarhetsarbete krävs att engagemanget kommer från medarbetarna, ledningen och styrelsen. Att samhällsengagemanget även integreras i kärnaffären - då händer det grejer. Det har ÖSK förstått, utifrån det strategiarbete som vi gjort tillsammans, säger Linda-Olivia Olofsson, CSR-gruppen.

Carola har en lång elitfotbollskarriär bakom sig med meriter från såväl landslag som Champions League. Hon har de senaste åren varit huvudtränare i ÖSK:s P17-lag och jobbat med utveckling av akademin. Parallellt med detta jobbar Carola som marknadsansvarig och driver eget bolag. Nu kliver Carola alltså in i rollen för att driva hållbarhetsarbetet vidare i klubben. ÖSK har säkrat finansiering för rollen för det kommande året och den klara målsättningen är att den därefter ska bli permanent.

– Det känns fantastiskt bra att vara med och utveckla ÖSK framåt och ta vidare det fina arbetet som redan är påbörjat sen tidigare. Det finns unika möjligheter att skapa en positiv effekt i samhället genom det vi gör både på och utanför planen och jag ser verkligen fram emot att sätta igång, säger Carola Söberg.

Elitfotbollens bidrag till samhället är massiv. Enligt den rapport som revisionsbolaget EY tagit fram så skapar klubbarna i Allsvenskan och Superettan värden till samhället motsvarande 775 miljoner kronor varje år ur sina samhällsinitiativ.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908