Krönika - Hur blir allsvenskan 2021?

Den närmar sig, den alltid så efterlängtade allsvenska seriestarten - det säkraste av vårtecken. Sveriges största och mest älskade idrottstävling, djupt förankrad i den svenska idrottskulturen, med tiotusentals trogna och tillgivna supportrar till alla klubbar och ännu fler allmänt engagerade fotbollsälskare.

Nu är det dags för avspark och därmed också för den ständiga frågan; hur går det för Sportklubben i år då?

Allsvenskan 2020 slutade med en väntad serieseger för Malmö FF – den skånska giganten har resurser på en särklassig nivå och dessutom en rent strålande historik i svensk fotboll, men säsongen 2020 utmärker sig, förutom det faktum att den förödande pandemin härjade, som året då mästarnas tabellrad slutade med ovanligt litet antal poäng – 60, vilket är den näst lägsta poängsumman för ett mästarlag sedan 16-lagsseriens tillkomst 2008. Ändå vann MFF serien totalt överlägset, vilket innebär att flera förväntade topplag underpresterade gravt i förhållande till förväntningarna.

Hur kommer detta sig? 2020 var ett annorlunda fotbollsår, pandemi, tomma läktare och en extremt matchtät spelordning under seriens första hälft belastade spelartrupperna och tränarna tvingades till det man kallar rotering med stora skillnader i laguppställningarna från match till match. Inget konstigt med det, men den fysiska belastningen på spelarna blev mycket stor. Till detta ingen publik på en enda match, onekligen en exceptionell upplevelse för alla inblandade. Det kan ha inneburit en påverkan på prestationerna från lag till lag och man spekulerar i om detta tog hårdare på storklubbarna där matchmiljön för spelarna blev oerhört annorlunda, men huruvida detta hade en konkret resultatpåverkan eller inte ska vi inte ge oss in på.

Men, räcker den förklaringen? Tät spelordning och Coronapandemi?

Faktum är att mindre elitklubbar med mindre än hälften av de större klubbarnas intäkter hävdar sig allt bättre i Allsvenskan. Redan för tjugo år sedan dömde man ut småklubbarnas möjligheter att konkurrera – vi skulle aldrig mer få se klubbar som Mjällby, Degerfors, Åtvidaberg, Falkenberg eller Varberg i Allsvenskan, bara för att nämna några. Faktum är att det snarare blivit tvärtom – småklubbarna överpresterar allt oftare och hävdar sig bättre och bättre i tabellens mellanskikt. Man slåss sällan om medaljer, men prestationerna är imponerande och nya allsvenska debutantklubbar dyker upp närmast regelbundet.

Förklaringen är i första hand professionaliseringen av elitfotbollen, den goda spelarutbildningen i Sverige, samt tränarnas snabbt ökande kompetens. Den svenska modellen med välskötta akademier och omfattande spelarutvecklingsprogram, den starka verksamheten i fotbollsgymnasierna över hela landet och klubbarnas ambition att verkligen satsa på egenutbildade spelare har slagit mycket väl ut. Detta märks också internationellt där de svenska ungdomslandslagen ofta presterar på allra högsta nivå i UEFA:s turneringar. Antalet spelare med högre kvalitet är större och skillnaden mellan betydligt dyrare spelare som rekryteras utifrån och de svenska ungdomsspelarna är mindre än förut. Spelarpoolen är större och tillgången på konkurrenskraftiga spelare som utbildats i de egna programmen är större än någonsin.

Dock måste man komma ihåg att klubbarna med stora ekonomiska resurser som investerar i etablerade stjärnspelare alltid kommer att vinna i längden, det är närmast en fotbollens naturlag.

”The main variable that gives long term assurance of success in football is the total turnover of the club”

Ovanstående är så sant som det är sagt, och kan verka nedslående för ekonomiskt mindre starka klubbar, men kom ihåg att fotbollen är den idrott där David ändå alltid har störst chans att slå Goliat. Det är väldigt svårt att göra mål i fotboll, det är en mycket komplex sport med oändliga möjligheter – många spelare, stora ytor och oändliga variabler - att det nederlagstippade laget alltid har en god möjlighet till skrällseger. Det är detta faktum som gör fotbollen så spännande och som håller alla drömmar om framgång och lycka vid liv för alla supportrar till lag över hela världen.

Vårt eget lag, Örebro Sportklubb, har en stark tradition av starka prestationer i just tabellens mellanskikt. Vi är alltid med, vi presterar stabilt över tid och har med rätta högt ställda förväntningar och krav från alla våra supportrar och inte minst från oss själva. Vackert så, men vi är långt ifrån nöjda. Vi gör allt för att utmana de etablerade toppklubbarna och kontinuerligt höja vår konkurrenskraft. Fotbollens vardag har definitivt sin ständiga tjusning, framförallt för dem av oss som är passionerade i vår relation till fotbollen och klubben, men det är vår skyldighet att bli bättre och nå den stora framgången vi strävar efter, ingen tvekan om den saken!

Nu börjar det – hur går det i år?

Heja Sportklubben!

Urban Hammar

_____

Urban Hammar är styrelseledamot i ÖSK Fotboll med ansvar för tekniska/sportsliga frågor.

Han är Head of Coach Education i Svenska Fotbollförbundet och ansvarig för elittränarutbildningen i Sverige sedan elva år. Han har en bakgrund som spelare och tränare i ÖSK och har lång erfarenhet av elitfotbollen. Urban är också Technical Instructor i UEFA samt ledamot i UEFA:s expertgrupp JIRA Panel.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908