Årsmötets beslut: ÖSK Fotboll startar damverksamhet

Foto: Daniel Lubner

Efter ÖSK Fotbolls årsmöte står det klart: ÖSK Söders damverksamhet lyfts in i klubben och ÖSK Fotboll kommer från och med nu att ha såväl herr- som damverksamhet. ÖSK Söders damlag avslutade den förra säsongen på en sjunde plats i Division 1 södra Svealand och föreningens F17-lag är ett av Sveriges åtta bästa lag efter att ha förlorat knappt mot Djurgården i kvartsfinalen av SM-slutspelet. Det är nu dessa verksamheter som lyfts in i ÖSK Fotboll, som sedan tidigare har sitt A-lag i herrallsvenskan och akademilag i de allsvenska serierna för P19, P17 och P16.

Efter en noggrann analys stod det förra hösten klart att ÖSK Fotbolls styrelse hade en klar plan för hur man ville starta damfotboll i sin förening. Ett övertagande av ÖSK Söders damverksamhet, en förening som redan finns i samma allians och spelar med ÖSK:s klubbmärke på bröstet, med ett A-lag i division 1 och ett F17-lag på elitnivå, var det som föreslogs till årsmötet där medlemmarna skulle få tycka till om frågan. Under torsdagkvällen sade medlemmarna sitt. Beslutet om övertagandet klubbades igenom och ÖSK:s ordförande Carl Pauly är naturligtvis väldigt nöjd med beslutet.

– Det här är en milstolpe i föreningens historia och ett viktigt steg för klubben. ÖSK Fotboll är en klubb som tydligt står för allas lika värde där alla ska känna sig välkomna i klubbens gemenskap. För oss är det då självklart att vi ska bedriva vår verksamhet på både herr- och damsidan. Vi är övertygade om att över tid så kommer både dam- och herrverksamheten tjäna på att utvecklas på en gemensam plattform, både sportsligt, kompetensmässigt, organisatoriskt och ekonomiskt, säger Carl Pauly.

Även Jonas Ask, ansvarig för damverksamheten i ÖSK Söder, är väldigt nöjd:
– Jag tycker att det var ett väldigt trevligt beslut, ett glädjebesked och något att se fram emot. Vi har under flera år bedrivit vår verksamhet utan egentliga visioner eller konkreta mål. Det är svårt då det är tufft att bedriva en verksamhet på den nivå vi varit. En helt ideell verksamhet på en nivå som är någonstans mitt emellan bredd och elit. Det är även tufft att hitta ledare till denna typ av verksamhet. Det går åt mycket tid och det är inte speciellt flashigt att ingå i en sådan här verksamhet. Den här möjligheten är precis vad ÖSK Söder dam behöver nu. Att bedriva den verksamhet vi gjort, ett år i taget, är ganska slitsam för alla. Nu kan vi tillsammans med ÖSK Fotboll i stället se framåt, blicka ut mot horisonten och se mål som inte bara är på kort sikt utan istället få fråga oss var vi är 2023, säger Jonas Ask.

ÖSK:s vd Simon Åström berättar mer om de sportsliga målsättningarna med övertagandet:
– Vi vill vara bäst i Sverige och vi drömmer om ett SM-guld på såväl herr- som damsidan. Vårt uppdrag i ÖSK Fotboll är att bedriva elitfotboll, och ett första delmål är att försöka få upp laget till Elitettan och senare Damallsvenskan. Vi kommer att erbjuda en god utvecklingsmiljö för våra spelare, som motsvarar dagens högt ställda krav, och skapa en effektiv spelarutveckling. Vi vill utveckla damverksamheten över tid och på ett hållbart sätt genom att bygga vidare på den fina verksamhet som bedrivs hos ÖSK Söder. 2020 kommer vara ett introduktionsår där vi lär känna varandra bättre, säger Simon Åström.

Ambitionen är att övertagandet ska ske så snabbt som möjligt. Eftersom årets fotbollssäsong på alla nivåer har omkullkastats på grund av Coronapandemin är det osäkert hur omgående ÖSK Söders verksamhet formellt kommer kunna flytta över till ÖSK Fotboll. Oavsett om det kan ske redan under sommaren eller inte så kommer ÖSK Fotboll och ÖSK Söder börja samarbeta fullt ut direkt efter årsmötet. Om alla formella och juridiska delar inte kan bli klara redan under sommaren så fortsätter ÖSK Söder att spela som en egen förening, men i nära samarbete med ÖSK Fotboll, och i övrigt arbetar man för ett fullt övertagande så snabbt det är möjligt inför säsongen 2021.

– För ÖSK Söder och alla de fantastiska spelare vi har i såväl A- och flick-verksamheten så känns det som en början på något nytt och stort. Det är en fantastisk möjlighet vi får, att få chansen att ta ett steg till, med det finaste av alla klubbmärken man kan ha på bröstet, avslutar Jonas Ask.

© Örebro sportklubb Stolthet, hjärta och passion sedan 1908