Talangtruppen: Förlust mot Hammarby

ÖSK Ungdom förlorade lördagens match mot ett kombinationslag från HTFF och Hammarbys juniorer med 1-0. Efter en svag första halvlek såg det betydligt bättre ut i den andra.

Hammarby chockstartade, då en kombination från HTFF och Hammarbys juniorer mötte ÖSK Ungdom på Kanalplan i lödagens träningsmatch. Redan efter 35 sekunders spel fick Peter Rosendahl i ÖSKs mål göra sin första räddning och innan fem minuter hade gått hade han sett tre skott avlossade mot det mål han var satt att försvara.

Hemmalaget forsatte sedan att dominerna spelmässigt under resten av den första halvleken. ÖSK var hårt pressade och bidrog aktivt till sina egna svårigheter genom att alltför ofta lämna över bollen till det grönvita laget då den tillfälligtvis hade erövrats. Duon Viktor Lindqvist och Sebastian Scharnke fick slita hårt på det centrala mittfältet och redan efter 25 minuters spel hade båda fått syna domarens gula.

Ett resolut målvaktsspel av Peter Rosendahl och bra insatser i backlinjen av Daniel Björnqvist och Johan Bolin gjorde dock att Hammarbys attacker väldigt sällan utmynnade i klara målchanser. Så gott som allt spel var dock förlagt till ÖSKs planhalva. Utflykterna mot hemmamålet var lätträknade. Efter en halvtimmes spel slog Edvin Möller ett stort hål i luften i höjd med Hammarbys straffområde och 10 minuter senare kunde ÖSK i alla fall få med sig en hörna innan halvtidspausen. Med andra ord - det såg inte alls bra ut.

Andra halvlek.

Inför andra halvlek gjorde Lars Zetterlund tre byten. De i de här sammanhangen rutinerade Adam Botvidsson och  Jonathan Ring kom in tillsammans med Axel By (-93). Axel tog hand om vänsterbacksplatsen, så att Simon Karlsson kunde ta ett steg in till en av mittbacksplatserna. Om det var dessa byten som var anledningen till förbättringen i ÖSKs spel vill jag låta vara osagt - men de kan nog ha varit en bidragande orsak. Betydligt bättre blev spelet hur som helst och den överlägsenhet som Hammarby visat i första halvlek var i princip borta.

Efter fem minuters spel är ÖSK till och med mycket nära att ta ledningen, då Johan Bolins hårda nick på hörna träffar överliggaren. Bollen studsar i marken, men vill inte in i mål. Annars utspelas det mesta på behörigt avstånd från de två målen. Det verkar länge som om matchen skulle kunna gå till ett oavgjort 0-0 resultat. Hammarby får dock med en kvart kvar i efterhand sin belöning för första halvlekens överlägsenhet. ÖSKs försvar misslyckas med att rensa en boll och en anfallare kommer fri och kan chippa bollen över Peter Rosendahl, som kommit ut och försökt bli så stor som möjligt.

ÖSK är sedan på övertid ytterst nära att utjämna till 1-1. Ett inspel från Adam Botvidsson ställer till med en hel del problem för hemmaförsvaret, men trots ett till synes tillspillogivet mål får ingen svartvit bollen över mållinjen. Någon större orättvisa skipades inte i och med hemmasegern. Hammarby var sett över hela matchen det klart bättre laget, även om ÖSK spelmässigt höll jämnt i andra halvlek.

Plusvarianter:

Trots förlusten kunde nog Lasse Zetterlund få med sig en och annan positiv minnesbild till Örebro. Peter Rosendahl är stabil i målet. Johan Bolins nickstyrka är en tillgång både defensivt och offensivt. Nye Sebastian Scharnke verkar ha funnit sin rätta plats på det inre mittfältet tillsammans med evighetsmaskinen Viktor Lindqvist. Framåt ser man att Edvin Möller och Adam Botvidsson spelat ihop en hel del och att de kan varandras löp- och passningsvägar bra. Axel By gör för andra matchen i rad en fin insats som vänsterback.

Axel By, född 1993, har nu i två matcher visat att han är riktigt svårpasserad på vänsterbacksplatsen.

Matchfakta: HTFF/J - ÖSK Ungdom 1-0 (0-0)

74. 1-0 Aldin Dibranin

Varningar: Viktor Lindqvist, Sebastian Scharnke och Adam Botvidsson för hårt spel samt Peter Rosendahl för protest mot domslut.