Sköllersta (fjol)årets Folksam Cup mästare

Sköllersta IF stod efter straffsparksläggning som segrare, då finalen för förra årets Folksam Cup avgjordes.

Ett ÖSK-lag, som hade rätt stora likheter med det lag som för någon vecka sedan besegrade Halmstads BK i svenska cupen med 3-0, vann visserligen matchen under ordinarie speltid med samma siffror. Men tack vare tre inslagna bonusstraffar var ställningen efter full tid ändå bara oavgjort 3-3 och finalen fick därför lov att avgöras via straffsparksläggning.

Hemmalagets straffskyttar visade sig sedan ha den bästa kontrollen på sina nerver och kunde glädja sig över vinsten i den försenade DM-finalen liksom över den prischeck på 20.000 kronor som tillföll segraren. En rätt överraskande utveckling av en match som i halvtid såg ut att vara mer eller mindre vunnen för gästerna från Örebro.

Sköllersta valde att ta sina bonusstraffar före matchstart och behövde bara utnyttja fyra av dessa för att ta den maximala 3-0 ledningen. Redan efter tre minuters spel hade dock ÖSK börjat knapra in på försprånget. Alejandro Bedoya höll sig framme på ett inspel från Oskar Johansson och stötte in ett första reduceringsmål via stolproten. Trots ett kraftig spelövertag med ett otal chanser dröjde det sedan till den 30 minuten innan ÖSK kan göra sitt andra. En hörnvariant där Kristoffer Näver slår bollen till Erik Nilsson resulterar i ett kanonskott i mål från halvdistans. Gott om tid för Erik som hinner lägga bollen till rätta i perfekt läge för ett vänsterskott.

Med tre minuter kvar av halvleken gör sedan Kristoffer Näfver 3-3 på ett inlägg från Emra Tahirovic. Med en målproduktion på ett mål i kvarten och en på det hela taget sysslolös Peter Westman i ÖSK-målet såg läget rätt hoppfullt ut inför den andra halvlekens jakt på segermålet.

Många ändringar inför andra halvlek.

Till andra halvlek överraskade ÖSK genom att komma ut med en rätt omstuvad laguppställning. Emra Tahirovic fick nöja sig med 45 minuter med tanke på söndagsmatchen mot Halmstad och Kim Olsens skadekänningar. Emras plats på topp togs över av Bertin Zé och eftersom Oskar Johansson fick lov att ge sig efter känningar i sina ljumskar så fick Joakim Gren och Per Johansson debutera som mittbackslås i en kraftigt omstuvad backlinje. Joakims plats som högerback togs om hand av talangtruppens Daniel Björnqvist medan James Frempong gick in på Per Johanssons plats centralt på mittfältet.

ÖSK fortsatte med chansskapandet under andra halvlek även om väldigt mycket handlar om enskilda prestationer snarare än om resultatet av ett sammanhängande anfallsspel. Närmast ett mål var James Frempong med ett lågt skott i stolpen, samt Erik Nilsson som fick en ny kanonträff och nästan sköt in Sköllerstas målvakt i målet. Dessutom hade Bertin Zé några chanser av vilka han nog borde ha fått ut någonting.

Sköllersta å sin sida stod upp riktigt bra och gjorde det svårt för sina gäster att få igång något ordnat spel. Allteftersom halvleken gick lyckades man dessutom få bättre ordning på sitt offfensiva spel och siktades faktiskt i lovande positioner framfär Peter Westman några gånger. Närmast ett spelmål för hemmalaget var nog Anders Blohm som med 10 minuter kvar sprang igenom ett vid det laget rätt uttunnat ÖSK-försvar. Peter Westman i samarbete med Per Johansson kunde dock med gemensamma ansträningar avvärja den målchansen.

Efter ordinarie matchtidens slut vidtog straffsparksläggning där hemmakillarna som sagt visade den bättre skärpan.

Bäst i ett för dagen rätt dåligt ÖSK var Erik Nilsson och Alejandro Bedoya på mittfältet samt yttrarna Kristoffer Näfver och Marcus Astvald.

- Vi gör en hygglig första halvlek med tre mål och tre träffar i virket, tyckte ÖSKs tränare Richard Nilsson efter matchen. Men andra halvlek är helt underkänt från vår sida där alla försökte köra sina egna race. Den var riktigt dålig.