Talangtruppen: Stark andra halvlek avgjorde i Karlstad

Förstora bilden

Efter en något trevande inledning ökade ÖSK Ungdom efter hand takten och kunde bärga en i slutändan betryggande 3-1 seger mot FBK Karlstad.

Redan innan matchen hade börjat tvingades ÖSKs Lasse Zetterlund till en lagändring. Boris Lumbana, tilltänkt i denna match som vänsterbreddare ringde in återbud, och det blev i stället Karlslunds Kalle Holmberg som fick hoppa in på den för honom något ovana positionen. Bakom honom vikarierade (helt enligt planerna) Axel By, vilket innebär att ÖSKs talanger kom till spel med en 16-årig vänsterkant. Inga problem med det - grabbarna skötte sig jättebra efter en viss inledande försiktighet.

Trög inledning.

Det var i och för sig inte bara för ungdomarna på vänsterkanten som det gick trögt för i matchinledningen. Hemmalaget började mycket aggressivt och det mesta av spelet var förlagt till ÖSKs planhalva under den första kvarten. FBK bet sig fast i ÖSKs försvarsområden och fyllde på bra med folk, medan ÖSKs anfallsförsök mesta handlade om långa bollar i riktning mot Michael Jidsjö, som dock var alldeles för ensam för att kunna hota FBKs försvarslinjer på allvar.Efter ca. 20 minuters spel kommer sedan ÖSK så smått bättre in i spelet och får till några situationer som i alla fall rensas till hörnor. Efter en halvtimmes spel är Viktor Lindqvist vid två tillfällen nära att ge ÖSK ledningen. Först är det en andravågsboll som touchas mot krysset och ut till hörna och några minuter senare krävs det en fantomräddning av den duktige hemmamålvakten Gustav Persson för att det inte skall bli mål på retur efter skott av Edvin Möller.

ÖSK tar över efter en halvtimme.

Med halvtimmesmarkeringen passerad tar så ÖSK över allt mer av spelet och det var endast inspirerade insatser i hemmamålet under halvlekens sista fem minuter, som säkrade ett oavgjort halvtidsresultat. Den andra halvleken fortsätter där den första slutade med ett antal ÖSK-chanser som inte vill bli mål. Adam Botvidsson, Edvin Möller och Michael Jidsjö turas om att inte göra matchens första mål ända tills dess att ÖSK i den 64 minuten tilldöms en frispark mitt för och 20 meter från mål. Evin Möller exekverar på bästa tänktbara sätt. Frisparken slås otagbar över muren och förbi en fastfrusen målvakt in vid det vänstra krysset.

Kihlgård special.

Efter ledningsmålet släpper hämningarna (eller vad det nu kan ha varit) helt hos ÖSK som spelar ut ordentligt under de resterande 25 minuterna. Med en kvart kvar ökar den nyss inbytte Christopher Kihlgård på till 2-0 på ett skott, som en hel del påminner om de som han brukade göra för ÖSK Söder förra året. En framåtnickad boll från en FBK-försvarare slås på uppstuds från ca 25 meters håll. Det hårda skottet går i en perfekt båge över målvakten, som står några meter ut, och in i mål.

Möllers andra.

Edvin Möller hinner sedan bli tvåmålsskytt med ca. 10 minuter kvar att spela. Jonathan Ring spelar in bollen till en märkligt fri Möller i FBKs straffområde. Med utrymme för Edvin i lägen som dessa blir det i allmänhet mål och det blir det denna gång också. Han slår enkelt in den i fel hörn sett med målvaktsögon. Minuten senare får hemmalaget en reduceringsboll på en kontring, men ÖSK kontrollerar matchavslutningen på ett betryggande sätt och är själva närmare 4-1 än vad FBK är ett 3-2 mål. I den 3:e övertidsminuten är till exempel Kalle Holmberg snubblande nära att göra mål för tredje matchen i rad. Men hans skott går precis utanför bortre krysset. I momentet efter är det bara en benparad som förhindrar att även Christopher Kihlgård blir tvåmålsskytt.

Säkert försvarsspel.

En bra genomförd match av ÖSKs talanger med undantag av den första kvarten, då det såg både tafatt ut och trögt ut. Men efterhand kom man in i spelet och i andra halvleken var det nästan som kattens lek med råttan - i alla fall efter Edvins snygga frisparksmål. Som vanligt var det väldigt säkert spel i de bakre försvarsregionerna. Laget har bara släppt in 12 mål på 16 matcher. Näst "bäst" är Ölme med 18 insläppta. Även om det nästan känns orättvist att nämna någon före de andra, kan jag ändå inte undgå att notera att Daniel Björnkvist alltid verkar att ha en extraväxel att lägga i då det behövs. Gustav Källberg, i våras omskolad till mittback, rensar och står i med hög intensitet.

Mycket spring i de Lindqvistska benen.

På det centrala mittfältet jobbade Viktor Lindqvist över stora ytor med sin förlängda tå och med insikten om att inga bollar är förlorade förrän de lämnat planen. Adam Botvidsson skapade genom sina löpningar så pass många målchanser att han nog egentligen borde ha fått till det minst en gång, men den här gången kom han inte med på något målgörarfoto. Annars handlade det anfallsmässigt väldigt mycket om Edvin Möller, som hade en bra dag med två mål och inga varningar. Michael Jidsjö fick lämna planen mållös den här gången, men hans inträde i laget skapar onekligen en hel del utrymme för övriga offensiva spelare.  Båda avbytarna som kom in hade en fot med i målskyttet som målgörare resp. passningsläggare, vilket givetvis är mycket positivt.