ÖSKs talanglag till div 2 efter en dramatisk slutomgång

ÖSK Ungdom tog steget upp till div 2 när laget i seriens sista omgång besegrade Arboga Södra med 5-3.

Fyra mål på matchens första 26 minuter gjorde att segern mot Arboga Södra IF verkade vara på god väg mot att bli att bli en självklarhet. Men när hemmalaget väl hämtat sig från matchinledningens anstormning utvecklade sig årets avslutningsmatch till en riktig nagelbitare. Arboga vann till och med den andra halvleken med 2-1 även om ÖSKs seger aldrig kändes riktigt hotad.

ÖSK kom till spel med starkast tänkbara laguppställning. James Frempong och Michael Jidsjö förstärkte anfallet och Gustaf Lundholm mittfältet. Samtliga dessa tre spelare hade dock små frågetecken kring sin skadestatus, men var tillräckligt fräscha för att i alla fall kunna starta.

Rivstart för ÖSK.

ÖSK rivstartade och redan efter 15 sekunder var det bud på det första målet efter det att Edvin Möller fått en chans i bra läge framför hemmamålet. Skottet gick utanför, men det dröjde inte många minuter innan de gästande örebroarna kunde notera sitt första mål. James Frempong hittar fram till en fri Adam Botvidsson framför mål. Adam är sedan säkerheten själv.

Fyra minuter senare kombinerar sig ÖSKs anfallare fram centralt och Michael Jidsjö gör ÖSKs andra. Adam Botvidsson var sista passningsleverantör.

Inte nog med det - efter en knapp kvart är det dags för det tredje målet. Boris Lumbana kommer i djupled, spelar ut bollen till James Frempong, som spelar tillbaka till Boris och 0-3 är ett faktum. Då lekte lekte och målen trillade in typ var femte minut (verkade det som). ÖSK totala dominans fortsattemed bland annat en bra kantlöpning av Adam Botvidsson och ett offsidemål av Boris Lumbana.

I den 26 minuten gör Michael Jidsjö 0-4 och allt verkade då både packat och klart. Förspelet till Mickes andra mål stod Daniel Björnqvist för. Han rundade sin back på utsidan, slår över bollen till James vid bortre. James direktskott pareras av målvakten, men Micke är på plats för att slå in returen.

Arboga tätar till.

Efter den formidabla anstormningen under den första halvtimmen bedarrar dock ÖSKs anfallsintensitet och hemmalaget kan efter ett tidigt spelarbyte och några omdispositioner i sitt lag komma med i spelet på ett betydligt bättre sätt. Sin första anslutning får man i den 34:e minuten, då Jonas Hammarblund reducerar på straff till 1-4. Innan halvleken är slut lyckas man dessutom komma rena mot Peter Rosendal vid två tillfällen, men Rosen släpper ju inte gärna till vid en-mot-en lägen och det gjorde han inte denna lördag heller.

Halvtidsbyten.

Redan inför andra halvlek får ÖSK lov att göra två spelarbyten. James Frempong och Gustaf Lundholm går av säkerhetsskäl av och i deras ställe kommer Viktor Lindqvist och Jonathan Ring in. Talangerna fortsätter att pressa och tvingar hemmalaget till fem hörnor under den första kvarten. Alla resultatlösa som vid så många andra tillfällen denna säsong. Efter dryga timmen går Micke Jidsjö av med känningar i knät. Sebastian Scharnke ersätter och Adam Botvidsson blir anfallare på riktigt. Någon minut senare visar Arboga vad man skall ha hörnorna till. Rijad Babovic nickar kraftfullt in sitt lags andra reducering till 2-4. En hel del Hawai-fotboll följer med ett rätt osäkert uppträdande från ÖSKs sida, medan hemmalaget plötsligt verkar känna, att de trots allt har en chans. Ett hårt skott i ribban är nära att resultera och med en kvart kvar tvingas Simon Karlsson göra en kritisk brytning i ett utsatt läge.

Andas ut - håll andan.

Minuten senare kan ÖSK genom ett snabbt motanfall skaffa sig (och kanske framför allt supportrarna på läktarplats) lite andrum. Jonathan Ring hittar Sebastian Scharnke med en djupledspassning. Sebastian kommer med bra fart efter högerkanten och har centralt innanför sig en motståndarback och Adam Botvidsson. Sebbe får in en fin passning till Adam, som enkelt kan göra 5-2 och försegla segern. Tror man i alla fall i 10 minuter. I den 84:e minuten reducerar nämligen Arboga ytterligare på ett mäktigt långskott med Jonas Hammarlund som avsändare . Båda lagen hinner sedan att missa ytterligare några målmöjligheter innan närvarande örebroare får möjlighet att jubla.Parallellt med bortasegern i Arboga har nämligen IFK Örebro på sin hemmaplan slagit tillbaka serieledarna FBK Karlstad. Seriesegern innebär att ÖSK slipper det ovissa och svåra kvalspelet utan kan redan nu påbörja förberedelserna för lagets andra div 2-säsong. Extra roligt var dagens seger förhoppningsvis för James Frempong. Han är den ende kvarvarande från den trupp som hösten år 2005 fick lov att lämna tvåan efter enbart en säsong. Då var han en okände ersättare på bänken, nu var hans insats i hög grad bidragande till att ÖSKs talanger är tillbaka i tvåan.

None

Stark laginsats.

ÖSK stod för en stark laginsats med glimmrande anfallsspel i ungefär en halvtimme. Det räckte för att man sedan skulle kunna ta sig igenom matchen helskinnade när nivån och kanske framför allt koncentrationen sjunkit en hel del. Kanske var det nervositeten som gjorde sig gällande eller så var det så, att det gick alldeles för lätt i matchinledningen. Laget förlorade hur som helst en hel del av sin energi och det självklara anfallsspelet under den andra halvleken. Målchanserna fanns där visserligen, men avsluten var alldeles för klena.Extra plus blir det givetvis till de två tvåmålsgörarna Michael Jidsjö och Adam Botvidsson. Peter Rosendal gjorde några riktigt svettiga räddningar i slutet av första och såg allmänt stabil ut i mål. På Arbogas reduceringar fanns inget att göra. I backlinjen var som vanligt Daniel Björnkvist säkerheten själv. Mot slutet av matchen gav Arboga till och med mer eller mindre upp med att anfalla längs den kanten. James Frempong var ett ständigt orosmoment under den halvlek han var på plan och visade sin farlighet genom att bistå vid tre utav målen. Peter Rosendal slutligen var som vanligt en mycket säker sista utpost.

Matchfakta: Arboga Södra IF - ÖSK Ungdom 3-5 (1-4)

04 0-1 Adam Botvidsson (James Frempong)

08 0-2 Michael Jidsjö (Adam Botvidsson)

16 0-3 Boris Lumbana (James Frempong)

26 0-4 Michael Jidsjö (James Frempong)

34 1-4 Jonas Hammarlund

64 2-4 Rijad Babovic

76 2-5 Adam Botvidsson (Sebastian Scharnke)