Talangtruppen: Målrikt örebroderby

ÖSK Ungdom och IFK Örebro, seriens två målsnålaste lag släppte båda loss på handbromsen i en målrik match som slutade 3-3. Bud på fler var det också.

Att åka till Brickebacken för att möta IFK Örebro tillhör inte talangtruppens favoritutflyktsmål. Tight och målsnålt brukar det bli mot ett fysiskt väl utvuxet hemmalag. Årets match bröt dock i de flesta avseenden av mot etablerade mönster. I en match där hemmalaget dominerade under den första halvleken och där ÖSKs talanger jagade kvitteringar och ledningsmål i den andra blev resultatet till slut 3-3. Ett resultat som båda tränarna på sätt och vis borde vara nöjda med.

Svagt försvarsspel.

ÖSK släppte till förvånansvärt mycket i första halvlek och hade efter knappt 20 minuter  redan hunnit hamna två mål efter hemmalaget i matchprotokollet. Båda målen kom efter långa inkast, som ÖSK inte förmådde rensa från det egna straffområdet. Ett nickmål av Sebastian Scharnke vid stolpen efter det att Matheus Carvalho prickat kryssribban på frispark gjorde sedan, att att försprånget trots allt inte såg helt ointagligt ut. IFK brände dock två heta chanser i den första halvlekens slutminuter, så från svartvitt håll hade man nog anledning att känna sig rätt så nöjda med att det bara var ett uddamålsunderläge i halvtid.

Kalldusch efter paus.

ÖSK kom ut betydligt beslutsammare till andra halvlek med en första klar målchans redan efter fem minuter, då ett hårt skott från Christopher Kihlgård tar i ribban. Två minuter senare kommer så en riktig kallduch. Peter Rosendahl går för hårt åt en framrusande IFK-anfallare, vilket resulterar i ett gult kort för Peter och en straffspark för IFK Örebro. En straffspark som IFKs Mubarka Nyende slår i mål hur säkert som helst. Plötsligt var uppförsbacken två mål hög igen.

Omdispositioner hos ÖSK.

Från ÖSKs bänk aviseras mer eller mindre omgående flera byten och positionsförändringar. Gustav Källberg och Edvin Möller kommer in för Moses Reed och Christopher Kihlgård. Matheus Carvalho, som spelat anfallare under den första timmen får ta hand om den mer invanda centrala mittfätspositionen, Sebastian Scharnke  blir högerbräddare och Boris Lumbana anfallsspets.

Kvittering.

Förändringarna får önskvärd effekt och talangerna börjar trycka på ordentligt mot hemmamålet. I den 67:e minuten språngnickar Adam Botvidsson in 3-2 målet på ett inlägg från Sebastian Scharnke och två minuter senare gör Edvin Möller 3-3 framspelad av Simon Karlsson.

Slutforcering.

Efter kvitteringsmålet är det i princip bara ett anfallande lag på planen. IFKs spelare går på knäna och ser skärrade ut efter den snabba scenförändringen. ÖSK trycker på och hinner bränna ett antal chanser till ett vinstmål innan det blir dags att bli vänner igen samt tacka domaren för dennes insats.

Mittfältet bäst.

ÖSKs försvar, vanligtvis så kassaskåpssäkert, hade ingen av sina bättre dagar. Ett plus dock till Daniel Björnqvist för hans offensiva initiativ. Viktor Lindqvist slet hårt matchen igenom på det inre mittfältet och han släpper högst ogärna någon motståndare förbi sig med bollen under kontroll. Sebastian Scharnke kan se tillbaka på matchen med ett mål och en assist som behållning. Adam Botvidsson hårt och som vanligt irrationellt matchen igenom och han krönte sin insats med ett mycket snyggt mål. Edvin Möller var mycket spelsugen när han kom in och utöver kvitteringsmålet var han ytterst nära att hänga en vinstbalja vid några tillfällen. Matheus Carvalho gjorde inte alls bort sig som anfallare, men hans bästa position är nog utan tvekan som central anfallare.

Matchfakta: IFK Örebro - ÖSK Ungdom  3-3 (2-1)

13. 1-0 Niklas Johansson

19. 2-0 Joakim Signell

35. 2-1 Sebastian Scharnke

55. 3-1 Mubarak Nyende

68. 3-2 Adam Botvidsson

70. 3-3 Edvin Möller