Informationsbrev från Larsen & Lindegren

Till medlemmar, partners och aktieägare.

I skrivande stund är det ett par dagar kvar till midsommarafton, vädret är minst sagt växlande och våra seniorlag har avverkat 40% av seriematcherna av säsongen 2024. Herrlaget parkerar just nu på en mindre smickrande 13:e plats i Superettan, med 12 inspelade poäng på 12 matcher. Damlaget ligger just nu på 11:e plats i Elitettan med 11 poäng på lika många matcher.

För akademilagen har ungefär halva säsongen spelats. Viktigast för Akademin är att utbilda spelare till A-truppen, snarare än att vinna varje enskild match. Dock är det väldigt viktigt att spela i tuffa serier för att säkerställa en bra utbildningsmiljö. Därav är det såklart viktigt att spela i Allsvenskan för alla våra tre lag.

PA19 krigar i toppen av Superettan Norra och ligger just nu på andra plats, vilket innebär kval till Allsvenskan. Målsättningen är att fortsätta utmana i toppen, med en förhoppning om avancemang.

För PA17 har vårsäsongen inneburit starka resultat i tuffa matcher i Allsvenskan Södra. Laget har nu säkrat spel i ”A-slutspelet” i mycket tuff konkurrens!

Även PA16 spelar i Allsvenskan, vilket innebär en mycket bra matchmiljö. Laget har haft en tuff vårsäsong och kommer i höst att spela ”B-slutspel” med fem andra lag för att säkra Allsvenskt spel nästa säsong.

Damlaget har under våren gjort debut som elitlag i Elitettan. Både sportsligt och organisatoriskt innebär steget från division 1 till Elitettan ett stort steg uppåt. Damerna har klarat av detta på ett mycket bra sätt, där resultaten hittills innebär att vi ligger på 11:e plats och således är på ”säker mark” i tabellen. Målsättningen för året är att säkra nytt kontrakt i Elitettan.

För herrlaget har vårens resultat varit betydligt sämre än förväntat. En dålig inledning med tre raka förluster, följt av en bättre period med fem raka matcher utan förlust, för att sedan återigen komma in i en dålig trend, gör att vi just nu parkerar på en svag 13:e plats. Försvarsmässigt har säsongen hittills varit okej, men offensivt har vi varken lyckats skapa tillräckligt eller omsätta chanser till mål. Superettan är en oerhört jämn serie, där alla matcher är möjliga att både vinna och förlora. Vi behöver bli spetsigare under resterande del av säsongen. Lyckas vi med det är det inte många poäng upp till den övre halvan, samtidigt som det just inte heller är långt till nedflyttningsstrecket.

Från klubbens sida är vi väldigt medvetna om läget vi befinner oss i. Styrelsen har därför beslutat att vara aktiva i sommarens transferfönster, som är öppet 2/7 till 26/8. Vi kommer att leta efter offensiva förstärkningar som kan hjälpa oss avancera i tabellen. Självklart gäller hitta rätt spelare till rätt risknivå, både ekonomiskt och sportligt.

Samtidigt är det viktigt att vi håller oss till den strategiska planen som arbetats fram av styrelsen och beslutats på årsmötet. Långsiktighet är ett av ledorden och därigenom bygga klubben från grunden. Ett av delmålen är att herrlaget ska spela i Allsvenskan 2027. För att möjliggöra detta har styrelsen beslutat att, efter sommaren, inleda en rekryteringsprocess av en sportchef. I takt med att ekonomin ser mer stabil ut är detta ett viktigt beslut för att förbättra de sportsliga förutsättningarna och möjligheterna för Allsvenskan 2027. Planen är att ha en ny sportchef på plats inför säsongen 2025.

Utanför fotbollsplanerna är fokus, som alltid, att säkerställa ekonomin. Våra senaste prognoser visar att vi går mot att göra ett +-noll resultat, vilket ska ses som att vi vänder en negativ trend där vi 2023 budgeterade -4,2 mkr, gjorde -3,0 mkr, för att nu 2024 se ut att kunna förbättra resultatet ytterligare. Dock är en prognos så här dags på året alltid osäker, då många faktorer fortfarande kan påverka mycket.

En av de viktigaste aktiviteterna, både ekonomiskt och publikmässigt, under hösten är de sk ”Enkronasmatcherna”. Vi vill upprepa fjolårets succé där företag och privatpersoner möjliggjorde fri entré i matchen mot VSK och gjorde att nästan 9000 åskådare intog Behrn Arena och skapade feststämning. I år kommer motsvarande matcher spelas 31/8 då GIF Sundsvall gästar herrlaget, samt när damlaget tar emot Malmö FF 12/10 på Behrn Arena. Vill du som Partner eller privatperson vara med och stötta klubben och möjliggöra fri entré för alla Örebroare? Håll koll på våra sociala medier eller kontakta oss i klubben så berättar vi gärna mer.

Utöver fokuset på ekonomin arbetar vi vidare med den nya strategiplanen, där just nu samverkan med de lokala klubbarna, kallat ”Örebrofamiljen” är inne i ett spännande skede och snart kan börja sjösättas som arbetssätt. Vi arbetar dessutom vidare med att förbättra utbildningsmiljön för våra akademispelare genom att söka nya lösningar på skolsamarbeten. Mycket spännande områden som är väldigt viktiga för Örebrofotbollens bästa.

Likt förra året vill vi bjuda in alla medlemmar till en medlemskväll, där syftet är att alla får möjlighet att ställa sina frågor till oss klubbrepresentanter, vilket förhoppningsvis mynnar ut i givande diskussioner. Målsättningen är att denna kväll går av stapeln i andra halvan av augusti. Vi återkommer med inbjudan.

Avslutningsvis vill vi önska alla en riktigt trevlig midsommar!

Ordförande Lars Larsen & VD/Klubbchef Jonas Lindegren

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908