En tuff bortamatch mot Umeå IK

Efter en vinst och en förlust var det åter igen dags för en på förhand tuff bortamatch mot det klassiska laget Umeå IK. Trots en lång bussresa upp till Umeå var ÖSK redo att ta sig an uppgiften. Umeå var det bättre laget i första halvlek men det var ÖSK som gick till paus med en 0-1 ledning efter ett superskott av Grace Wallin. En bit in i andra kvitterade Alma Nygren till 1-1. Efter en stark försvarsinsats från ÖSK kom dock ett till mål från Umeå i den 87:e minuten. Vilket innebar att Umeå tog alla tre poängen i vad som blev en tuff match för ÖSK.

Sett till föregående match valde Dennis Gabrielsson och hans tränarstab att göra hela fem byten, däribland en efterlängtad återkomst i startelvan för Rebecka Mannström som inte spelat seriematch på grund av skada sedan april 2023. Själva matchen på Umeå Energi Arena öppnade hemmalaget starkast och redan efter en minut var matchens första chans skapad. Den kom efter en frisparksvariant med inlägg som avslutades med en nick emot Ellen Portugués mål, men strax över.

ÖSK hade i inledningen svårt att få till ett eget spel när Umeå valde att sätta en hög press. Det vitklädda bortalaget fick flera gånger nöja sig med att skicka en längre boll som en svartklädd hemmaspelare oftast var först på. Nästa stora chans tillskriver vi också Umeå när man i den 15:e minuten vann bollen högt upp när ÖSK istället för att skicka långt valde att försöka spela kort i sin uppspelsfas. Efter bollvinsten sköt en Umeåspelare ett kanonskott från distans i ribbans undersida innan bollen rensades bort av ÖSK.

Efter att ha arbetat hårt i försvaret de första trettio minuterna skapade ÖSK sina första chanser. Först blev det farligt på en bra slagen hörna och sen i andra vågen är det Grace Wallin som får bollen till vänster vid straffområdeslinjen. Där avslutade hon och via ribban gick den in i mål för 0-1 i den 32:a minuten.

Efter ledningsmålet skruvade Umeå upp tempot och hittade i den 38:e minuten sin andra stora målchans genom ytterligare ett distansskott. Denna gång ett lågt skott som träffade den bortre stolpen. Dessutom bara minuten senare ännu en chans för kvittering via ett inlägg som nickades igen i stolpen, för Umeå:s tredje avslut i virket. Portugués får här stor hjälp av sina bästa vänner ribban och stolparna men bidrog också själv med en fin räddning en kort stund senare. Det var däremot inte över där för precis innan paus skickade Umeå ett inlägg mot den bortre stolpen som träffade insidan av stolpen för att sedan dansa efter målinjen till den andra stolpen innan Nellie Thörngren kunde få bort den precis framför en Umeå-spelare. Trots en stor Umeå dominans stod sig alltså ÖSK:s 0-1 ledning till pausvilan.

Den andra halvleken öppnade med ett Umeå som gick framåt likt den första halvleken. Redan inom de tre första minuterna hade man skapat farligheter via tre raka hörnor. På grund av två längre skadeavbrott blev tempot i matchen lidande för en stund och ÖSK kunde andas ut ett tag. I den 62:a var det dock Umeå som återigen hotade mot ÖSK:s mål. Efter en hörna skickade Umeå in ett nytt inlägg som Portugués går ut på men boxade den inte tillräckligt långt bort och Alma Nygren kan då med en välbalanserad lobb över alla ÖSK-spelare kvittera till 1-1.

Med ett lika läge igen så blev matchen jämnare och Umeås främsta anstormning avtog. En bidragande faktor till det var att det genomfördes byten som gjorde att matchen stannade upp vid flera tillfällen. ÖSK kunde under denna tid försvara sig på ett enklare sätt. Dock skulle det komma mer från Umeås sida när man i den 87:e minuten slog ett inlägg från högersidan mellan ÖSK:s backlinje och målvakt. I den ytan störtade Linnea Westbom in för att göra 2-1 till Umeå. ÖSK lyckades inte med att få till en slutforcering och matchen slutade med en förlust. Umeå som i och med det vann sin tredje raka match.

Nästa match för ÖSK spelas redan onsdag 1 maj kl. 16.00 hemma på Behrn Arena mot Sundsvalls DFF.
Köp biljett hä Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.r

Dennis Gabrielsson, Huvudtränare ÖSK Fotboll:
- En tuff match mot ett bra lag där vi får försvara egentligen hela matchen. Tjejerna gör det med bravur. De krigar, sliter och kämpar tillsammans och gör en väldigt bra arbetsinsats. Sen lyckas vi inte riktigt att uttnyttja kontringspelet som vi vill. Där behöver vi komma upp en nivå och bli lite snabbare i både tanken och utförandet. Vi visste att de skulle ha mycket boll och försökte få de att slå mer inlägg än de egentligen vill, vilket vi också lyckas med men det blir tillslut lite för mycket för oss.

- Jag sa till tjejern efteråt att kan vi jobba så här hårt i försvarspelet i alla matcher och ta steg offensivt så kommer vi ta många poäng i den här serien, så det tar vi med oss. Det är också flera steg framåt gentemot matchen mot Alingsås, så nu är det fullt fokus mot matchen på onsdag mot Sundsvall.

Resultat: 2-1 (0-1)
Mål: Grace Wallin (32'), Alma Nygren (62'), Linnea Westbom (87').
Byten ÖSK: E. Andersson ut - Olofsson in (61'), Karlsson ut - Eriksson in (61'), Stråle ut - Wennberg in (68'), Dahlberg ut - Hurtig in (68'),

ÖSK:s startelva:
26. Ellen Portugués
20. Rebecka Mannström - 21. Olivia Stråle - 15. Nellie Thörngren
24. Selma Rajakangas - 18. Moa Arlebo - 7. Nora Thörngren - 16. Grace Wallin
11. Cornelia Karlsson - 9. Emilia Andersson (K) - 23. Jonna Dahlberg

1. Lundberg Vesterlund, 3. Eklund, 6. A.Andersson, 8. Wennberg, 13. Eriksson, 14. Hurtig, 19. Olofsson

Se höjdpunkterna från matchen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.