Kafé National återuppstår

Den 28 oktober 1908 grundades Örebro Sportklubb på fiket Kafé National. Nu, 114 år senare, återuppstår kaféet.

– Det är en dröm att väcka liv i Kafé National och koppla samman ÖSK:s historia med dagens blomstrande supporterkultur. Vi bygger en plats för gemenskap för alla ÖSK:are, säger Erik Wärlegård, en av initiativtagarna.

ÖSK:s senaste 30 år har präglats av såväl toppar som dalar. Även under utmanande tider med tvångsdegradering, ekonomisk kris och uteblivna guld, så har supporterrörelsen sedan 90-talet varit högst levande kring klubben. De senaste åren har någonting speciellt hänt och supporterleden har vuxit rejält. Nya nischade supporterorganisationer har skapats för att fylla i behovsluckorna – Örebrudar, Gamla Fina Örebro, Svartvita i Stockholm och Kronblom Support för att nämna några.

Tillväxten har helt enkelt varit enorm. Men det har funnits en brist på naturliga och bra platser att ses på. Supportrarna har länge behövt tydligare mötesplatser där kulturen kan slå rot och bli ännu starkare. Därför väljer nu ÖSK i samarbete med ett par eldsjälar att sluta cirkeln och bygga ett nytt Kafé National, inne på Behrn Arena. Där ska det finnas mat, dryck och framför allt plats för gemenskap. Lokalen, som ligger i bottenplanet av Västra Stå med entré på baksidan mot Idrottshuset, genomgår just nu en hastig förvandling.

– Det är bråda dagar. Väggar målas, tak byts och beställningar läggs. Vi vill att Kafé National ska andas ÖSK, en plats där klubbens vackra historia får möta dagens blomstrande supporterkultur, avslutar Wärlegård.

För ÖSK är det här en viktig del i satsningen att skapa fler mötesytor för klubbens supportrar. I dagarna har man lanserat ett nytt pubområde inne på arenan för ståplatspubliken och nu tillkommer en lokal som kommer andas ÖSK och drivas av personer från supporterleden.

– Det har varit en högst prioriterad fråga för oss att hitta den här typen av mötesplatser för klubbens supportrar. Därför har vi säkrat upp lokalen och vi tror att en nyckel för att det ska bli så bra som möjligt är att den utvecklas och drivs av personer från våra supporterled. Att Kafé National återuppstår är något vi är väldigt stolta över och något som våra fantastiska supportrar förtjänar, säger Kent Persson, ordförande i ÖSK Fotboll.

Öppning av Kafé National sker lördag 14 maj klockan 11:00 i samband med ÖSK:s hemmamatch mot Östers IF.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908