ÖSK Fotboll, Polar Nordic och Örebro Universitet i stort forskningsprojekt om återhämtning

Under säsongen 2021 har ett stort forskningsprojekt kring återhämtning startat i samarbete mellan ÖSK Fotboll, Polar Nordic och Örebro Universitet. Genom att titta på metoder för att maximera återhämtningen för elitspelare utifrån effekterna av kyla och värme (exempelvis i form av bad och laserbehandling) är förhoppningen att få svar på vilka faktorer som kan hjälpa till i återhämtningen.

Spelare i ÖSK:s akademilag deltar i den omfattande studien som inkluderar registrering av träningsbelastning, sömn och fysisk aktivitet med hjälp av senaste idrottsteknologin från projektpartnern Polar Nordic samt tuffa fystester och medicinska tester innan och efter ansträngning vid Örebro Universitet.

– Återhämtning är ett högaktuellt ämne, inte minst inom en så pass belastande idrott som fotboll. Samtidigt har tidigare forskning visat att det är mycket svårt att snabba på återhämtningen. Olika typer av kyla- och värmebehandlingar av belastad muskulatur, t.ex. i form av kallvattenbad har dock visat lovade resultat och används därför flitigt av elitlag idag. Det är dock väldigt mycket som vi inte vet ännu, t.ex. hur ofta man bör utföra kyla/värmebehandling, hur olika parametrar påverkas av kyla respektive värme etc. Detta är några av alla frågor vi försöker besvara med detta projekt, säger Peter Edholm, forskare i idrottsfysiologi.

I herrlaget har det använts just bad som en form av återhämtning sedan tidigare, men frågan kvarstår hur det kan ge optimal effekt för spelarna och även för att minimera skaderisken.

Örebro SK är och har alltid varit mycket intresserade av att finna lämpliga projekt som kan utveckla vår verksamhet utifrån olika perspektiv. I detta fall så handlar det om att vi söker information om hur vi på ett bättre sätt kan återhämta våra spelare efter träning och match – för att kunna träna bättre, prestera bättre på match och i slutändan ge oss bättre förutsättningar att vinna fler matcher. Eftersom dålig återhämtning och fler skador hänger samman så bedömer vi också att projektet är viktigt ur ett skadeförebyggande perspektiv, säger Jimmy Högberg, tränare i ÖSK Fotboll.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908