Delad poäng mellan ÖSK och AIK

I den tolfte omgången av Allsvenskan mötte ÖSK under måndagskvällen AIK på Behrn Arena. I mitten av en jämn första halvlek gav Dennis Collander ÖSK ledningen och 1-0 stod sig tills paus. I andra halvlek kvitterade Bahoui och trots en intensiv slutforcering från AIK blev slutresultatet 1-1.

Tränare Gazimba ställde upp en ÖSK-elva med flera förändringar jämfört med förlustmatchen mot Hammarby. Nya från start var nyförvärvet Besara liksom tidigare avstängda respektive skadade duon Skovgaard och Allain. Hamad var tilltänkt för start men ströks från truppen i sista stund och ersattes av Collander.

Matchinledningen var spelmässigt jämn utan några egentliga målchanser. Båda lagen var lyckosamma i presspelet, vilket bidrog till en matchbild med en hel del felpassningar.

I den 21:a minuten väggspelade Ali med Collander och slog ett inlägg mot Hümmet som sånär nådde bollen. AIK rensade till Walker som i andravågen skickade iväg ett distansskott som tyvärr gick rakt på Janosevic.

Fem minuter senare skickade Besara in en hård diagonal lyra mot högerdelen av straffområdet. Otieno missbedömde studsen vilket skapade fritt läge för Collander. ÖSKs unge mittfältare la bollen tillrätta och sköt distinkt mot bortre hörnet. Janosevic var chanslös och det var 1-0 till ÖSK.

Bara någon minut senare fick AIK frispark några meter utanför straffområdet och Larsson la upp bollen. Mittfältaren skruvade bollen över muren men Allain kastade sig mot krysset och räddade till hörna. Frisparken följdes av några minuter av tung AIK-press mot ÖSK-målet men kompakt försvarsspel förhindrade bortalaget från att omsätta övertaget i några kvalificerade målchanser. Bahoui hade två nickar över ribban men det kändes aldrig riktigt nära förrän i den 41:a minuten. Skovgaard blev något passiv på en långboll vilket skapade ett friläge för Ylätupa. Finländaren tog sig förbi Allain men ÖSK-försvarare tog sig in i skottlinjen och blockerade avslutet. Viss kalabalik uppstod i straffområdet men slutligen kunde ÖSK få undan bollen och behålla nollan bakåt intakt. Ledning i paus med 1-0.

ÖSK genomförde ett byte i paus. Björnquist ersatte Ali på högerbackspositionen. Inhopparen inledde piggt och drog tidigt upp ett anfall som Walker avslutade med ett tungt vristskott tätt utanför. Några minuter senare klackskarvade Besara en hörna mot Skovgaard vid bortre stolpen men dansken hoppade inte tillräckligt högt och nicken gick över ribban.

AIK stack upp med en nick en bit utanför av Stefanelli innan ÖSK fortsatte att antecknas i chansprotokollet. En misslyckad AIK-passning gav Hümmet chansen att avancera centralt. Några meter utanför straffområdet sköt han. Skottet touchade ett AIK-ben och ställde målvakten men bollen studsade retligt någon decimeter utanför den vänstra stolpen.

I den 60:e minuten avlossade AIK-mittfältaren Hussein ett tungt skott som Allain tippade till hörna. Den första hörnan rensades undan men Larsson fick en ny chans. Hörna från vänster och bollen nådde på nytt Bahouis skalle. Den här gången gick nicken i ribban och studsade ner på en punkt som av domarna bedömdes vara innanför mållinjen. Kvitterat till 1-1.

Målet gav som väntat gästerna mer kraft att anfalla ner mot de tillresta supportrarna. I den 68:e minuten slog Otieno ett hårt inlägg som nickades över av inhopparen Elbouzedi. Några minuter var nästa inhoppare Goitom nära att ge AIK ledningen men hans nick efter en flygande kontring gick strax över.

Med dryga kvarten kvar trodde nog de flesta att Radulovic skulle ge gästerna ledningen. Han fick bollen centralt i straffområdet men tog för lång tid på sig och duon Björnquist och Gerzic kunde rädda med en dubbelblock. Goitom fyllde på med ett volleyskott mot första krysset men Allain stod rätt och parerade. AIK:s inbytte anfallare fortsatt stå i händelsernas centrum och mötte några minuter senare ett vänsterinspel med direktskott. Bollen gick tätt utanför.

Även slutminuterna blev händelserika. I den 84:e minuten nickade Bahoui ännu en gång men Allain räddade. Fyra minuter senare fick ÖSK en gyllene chans att avgöra. Broberg hittade fram till Hümmet som sköt på volley i straffområdet. Janosevic räddade men returen studsade till Wright som tryckte bollen utanför. AIK tryckte på under tilläggstiden men fler lägen blev det inte. Matchen slutade 1-1.

På presskonferensen efter matchen inledde AIK:s Bartosz Grzelak. Han konstaterade att första halvlek var jämn och var nöjd med gästernas spelmässiga insats efter att ha hamnat i underläge, men mindre tillfredsställd med att AIK inte förmådde utnyttja spelövertaget och göra ett segermål.

ÖSK:s Vitor Gazimba tyckte att de svartvita inledde matchen med bra intensitet. Laget tvingades till flera byten på grund av trötthet och krämpor och hamnade stundtals lite väl lågt i försvarsspelet, men allt som allt var han nöjd med att bryta förlustsviten och ta en poäng.

Nästa allsvenska match för ÖSK spelas på måndagen den 2 augusti kl. 19.00. Då åker laget till Uppsala för bortamatch mot IK Sirius.

Resultat: 1-1 (1-0)
Mål: Collander (26’), Bahoui (61’)
Varningar: Otieno, Mårtensson, Milosevic, Allain, Skovgaard
Hörnor: 4-13
Byten ÖSK: Ali ut - Björnquist in (46’), Collander ut - Gerzic ut (70’), Seger ut - Gall in (70’), Walker ut - Broberg in (77’), Mårtensson ut - Björndahl in (82’)
Byten AIK: Ylätupa ut - Elbouzedi in (57’), Stefanelli ut - Goitom in (70’)
Domare: Granit Maqedonci, Niclas Ivarsson (ass.), Christian Tennstedt (ass.) och Enzo Vesprini (fjärde).