Mållös allsvensk premiärmatch på Behrn Arena

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

På ett soligt Behrn Arena spelade ÖSK under lördagen premiär i Allsvenskan 2021 mot IFK Göteborg. Matchen var mållös efter första halvlek, trots en del chanser åt båda håll. Efter paus öppnade matchen upp sig, men båda målvakterna stod för stabila insatser och premiären slutade 0-0.

Efter månader av förberedelser var ÖSK på lördagen äntligen framme vid dagen för allsvensk premiär. Som motståndare på ett vårsoligt Behrn Arena stod IFK Göteborg. Gästerna inledde matchen med en del boll på offensiv planhalva och ett par avslut från distans som dock aldrig var nära att överlista Allain. Första målchansen för ÖSK kom till efter en brytning av Collander på mittplan. Bollen hittade slutligen fram mot Gall som från ytan vid straffområdesgränsen avlossade ett hårt skott. Anestis i IFK-buren kunde med vissa besvär rädda. Tio minuter senare stack IFK-anfallaren Yakob i djupled. Han tog emot och avlossade i steget ett lurigt skott tätt utanför första stolpen.

I den 27:e minuten rullade gästerna upp ett anfall på högerkanten. Thern hittade slutligen in med ett inlägg som skarvades vidare mot Yakob i boxen. Anfallaren skickade iväg ett rappt skott men Allain stod för en fin reflexräddning och plockade snabbt upp även returen. Sista delen av första halvlek tog gästerna tag i taktpinnen och etablerade tryck på ÖSK:s planhalva. ÖSK hade svårt att få till ett eget offensivt spel men försvarsspelet var kompakt. Ställningen var 0-0 i paus.

ÖSK inledde andra halvlek med bättre grepp om spelet men liksom i första halvlek hade de svartvita svårt att ta sig genom IFK:s försvarslinje och in i straffområdet. I den 54:e minuten pressade dock Mehmeti högt och vann bollen vid kortlinjen. Han försökte hitta anfallskollegan Hümmet framför målet med Anestis parerade med foten till hörna. Några minuter försökte Björnquist med en halvvolley men den långe Anestis sträckte ut och plockade ned bollen som var på väg i en båge mot bortre hörnet.

I den 61:a minuten avslutade Jallow ett långt IFK-anfall med ett tungt distansskott, men Allain, med solen i ögonen, stod rätt och styrde bollen bort från målet. Ett par minuter senare bröt Mårtensson ett uppspel på mittplan, tryckte framåt några meter och avlossade ett hårt skott som tyvärr gick rakt på Anestis.

Spelet öppnade upp sig och ÖSK fick sällsynta möjligheter att kontra. Med drygt 20 minuter kvar avancerade Seger på högerkanten och slog ett långt inlägg som Gall plockade ner i bortre ytan av straffområdet. Amerikanen vände upp och skickade iväg ett skott längs marken, men Anestis stod på nytt välplacerad och stoppade bollen. I den 83:e minuten fick Seger själv ett läge efter inspel snett inåt bakåt, men David kom aningen fel i steget och skottet gick en bit utanför.

På tilläggstid etablerade IFK tryck mot ÖSK:s straffområde men ÖSK-försvaret var fortsatt resolut. I slutsekunderna fick ÖSK matchens sista hörna men Gerzics boll svävade förbi alla svartvita spelare och domaren blåste av matchen. Inga mål på Behrn Arena och en poäng till båda lagen efter en premiär med stabilt målvaktsspel.

Gästernas tränare Roland Nilsson inledde presskonferensen och berättade att han var nöjd med lagets första halvlek, särskilt andra delen. Han var däremot missnöjd med andra halvleks passiva inledning, men konstaterade slutligen att det allt som allt var rättvist med ett oavgjort resultat. ÖSKs Axel Kjäll delade uppfattningen om lagens olika starka perioder i matchen och var nöjd med spelarnas hårda jobb. Han berömde även Allains stabila målvaktsspel och avslutade med att hylla den lilla skara åskådare som gjorde sig hörda på arenan.

Nästa match för ÖSK spelas på söndag den 18 april kl. 15.00. Då väntar Östersunds FK på bortaplan.

Statistik
Resultat: 0-0 (0-0)
Varningar: Erlingmark
Hörnor: 3-5
Byten ÖSK: Mehmeti ut - Gerzic in (74’), Seger ut - Björndahl in (88’)
Byten IFK Göteborg: Yakob ut - Sigthorsson in (66’), Thern ut - Söder in (81’), Eriksson ut - Wernbloom in (85’)
Domare: Kaspar Sjöberg, Daniel Wärnmark (ass.), Johan Thalin (ass.) och Enzo Vesprini (fjärde)

Startelva ÖSK
Bobby Allain
Hussein Ali - Michael Almebäck - Andreas Skovgaard - Daniel Björnquist
Romain Gall - Dennis Collander - Johan Mårtensson - David Seger
Deniz Hümmet - Agon Mehmeti

Startelva IFK Göteborg
Ioannis Anestis
Jesper Tolinsson - Mattias Bjärsmyr - Sebastian Eriksson –
Alexander Jallow - Simon Thern - August Erlingmark - Alhassan Yusuf - Gustaf Norlin
Kevin Yakob - Tobias Sana

Text: Carl Rosén och Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908