ÖSK utslaget ur cupen

I sista gruppspelsmatchen av Svenska Cupen ställdes ÖSK under lördagen mot IK Sirius på Behrn Arena. Björnström gav Sirius ledningen med mål på frispark i första halvlek. I mitten av andra halvlek kvitterade Erik Björndahl med en nickmål, men Sirius återtog ledningen trots en man mindre genom Ortmark. På tilläggstid kvitterade Johan Mårtensson till 2-2. Det oavgjorda slutresultatet innebar att både ÖSK och Sirius är utslagna.

Efter inledande förlusten mot Trelleborg följt av storseger mot Lödde var det under lördagen dags för avslutande cupmatch mot Sirius. Förutsättningarna var tydliga på förhand. För ÖSK-avancemang krävdes seger mot Sirius samtidigt som Lödde behövde ta poäng mot Trelleborg.

Matchinledningen var chansfattig. Sirius hade mer boll men övertaget resulterade inte i några egentliga offensiva lägen. ÖSK:s första avslut dröjde till den 23:e minuten när Mehmeti samspelade med Hümmet och den sistnämnde avlossade ett skott en bra bit över ribban. Strax därefter fick Mehmeti ett öppet läge efter slarv i gästernas backlinje. Även hans skott passerade överliggaren på fel sida och det blev inspark för Sirius.

Efter en halvtimme skapade Sirius en bra målchans. Ett skott från distans räddades av Allain men Larson fångade upp returen i bortre ytan av straffområdet. Sirius högerspringare fick dock rejäl felträff och skottet landade i burgaveln. I den 34:e minuten fick Sirius frispark till höger utanför straffområdet. Björnström skickade iväg ett hårt skott som Allain inte fick mer än fingertopparna på och skottets kraft gjorde att bollen ändå borrade sig in i nätmaskorna. 0-1 till Sirius. Strax därefter misslyckades Walker med en rensning i eget straffområde och Ortmark fick öppet läge men hans vänsterskott gick straff utanför Allains högra stolpe. På tilläggstid fick Hjertstrand ett skapligt läge för kvittering men hans volley ur trängt läge efter hörna hamnade långt upp på Behrn Arenas östra läktare. 0-1 i paus.

I den 47:e minuten fick inhopparen Björndahl (som ersatt en skadad Mehmeti i slutet av första halvlek) skottläge efter effektivt presspel från Collander, men anfallarens hårda skott träffade inte mål. En kvart senare nådde Björndahl högst på en hörna från Walker men nicken gick rakt på målvakten Mitov Nilsson. I den 68:e minuten fick Sirius en ny frispark, denna gång mer centralt. Mittfältaren Mathisen stegade fram och skickade iväg ett vobblande skott. Allain räddade med vissa besvär och försvaret kunde rensa undan returen. Tre minuter senare slog Seger en hård passning som Collander löpte ikapp innan kortlinjen. Dennis prickade Björndahls panna med ett hårt inlägg och Mitov Nilsson var chanslös på nicken. Kvitterat till 1-1.

Med kvarten uppstod tumult på mittplan. Sirius Mathisen fick rött kort efter en ful tackling och Gerzic fick gult kort för reaktionen därefter. Ett ÖSK i numerärt överläge gick framåt i jakt på ledningsmål. Collander fick först ett läge till höger i straffområdet men Mitov Nilsson räddade till hörna. Hörnan blev en variant med passning mot ytan utanför straffområdet där Collander mötte bollen med ett direktskott. Skottet touchade en försvarare men Mitov Nilsson reagerade snabbt och räddade på nytt. Returen gick till en offsidestående Hümmet.

ÖSK fortsatte framåt med allt större kraft. Hümmet fick ett eget läge efter passning snett inåt bakåt men skottet blockerades. I den 84:e minuten stack Sirius upp i ÖSK-pressen. Ortmark fick yta att vända upp mot ett passivt ÖSK-försvar och satte 1-2 med ett välplacerat skott i bortre hörnet. Sirius tryckte upp folk i jakt på ytterligare mål och ett eventuellt avancemang, vilket skapade ytor för ÖSK. Efter en minuts tilläggstid missade Mitov Nilsson ett uppspel. Mårtensson snappade upp bollen, avancerade in i straffområdet och bombade in 2-2 via första stolpen.

Matchen slutade oavgjort vilket innebar två förlorande lag, då Trelleborg samtidigt slog Lödde och avancerade vidare till kvartsfinal.

Resultat: 2-2 (0-1)
Mål: Björnström (34’), Björndahl (71’), Ortmark (84’), Mårtensson (90+1’)
Varningar: Almebäck, Karlsson, Nwadike, Mårtensson, Gerzic
Utvisningar: Mathisen
Byten ÖSK: Mehmeti ut – Björndahl in (41’), Hjertstrand ut – Wright in (68’), Walker ut – Gerzic in (69’), Ali ut - Björnquist in (84’)
Byten Sirius: Bjarnason ut – Sugita in (68’), Hellborg ut – Gefvert in (80’), Kouakou ut – Persson in (90’)
Domare: Bojan Pandzic, Daniel Ekman (ass.), Niklas Alfredsson (ass.) och Kastriot Gerxhaliu (fjärde).