Sent avgörande och känslostormar i säsongens sista match

Under söndagen var det dags för den sista omgången av Allsvenskan 2020. ÖSK tog emot Hammarby IF. Dansken Skovgaard nickade in säsongens första mål efter en dryg kvart. Magyar blev utvisad efter en halvtimme och ÖSK hade 1-0 med mersmak i halvtid. I mitten av andra halvlek kvitterade Ludwigson till 1-1. På tilläggstid kunde inhoppande Björndahl nicka in en hörna och slutresultatet kunde skrivas till 2-1 och ÖSK upp till en fin sjundeplats i sluttabellen.

Kjäll valde att ställa en nästintill identisk startelva på planen jämfört med förlusten mot Häcken, enda skillnaden att Hjertstrand ersatte avstängde Almebäck. ÖSK fick en superchans att ta ledningen i matchens första minut. Gall snappade upp en boll centralt på mittfältet och serverade Mehmeti i djupet som kom helt fri med debutanten Dovin i Hammarbymålet. Agon avslutade med en yttersida dessvärre rakt på och drömstarten uteblev för de svartvita. Med kvarten spelad fick Kacaniklic yta centralt utanför straffområdet och sköt ett lågt skott som svepte tätt utanför Janssons vänstra stolpe. I anfallet efter fick ÖSK en hörna och i andravågen slog Besara in ett perfekt inlägg som Skovgaard satte pannan på och distinkt 1-0. Det var danskens första mål för säsongen. I den 22:a minuten passade Seger fram Mehmeti i straffområdet, som i sin tur la bollen snett bakåt till Gall som avslutade men Dovin kunde rädda skottet.

ÖSK fortsatte att skapa chanser och i minut 25 tryckte Seger iväg ett distansskott som Dovin åter kunde rädda. I sekvensen efter tryckte Gall till Magyar i en duell och ÖSK kom fyra mot två, Besara fick bollen centralt och tog avslut men skottet över i fint läge. I den 30:e minuten satsade den redan varnade Magyar stenhårt i en duell mot Ali och han fick syna sitt andra gula och därmed det röda kortet och Hammarby decimerades till tio man. ÖSK skapade chans på chans, Gall passade fram Hümmet i straffområdet som tryckte iväg ett hårt skott men Dovin stod för en kalasräddning till hörna. 2-0 hängde rejält i luften, i nästkommande anfall slog Seger in en boll hårt och lågt framför mål och Hümmet kunde sånär stöta in den vid bortre men var tiondelen av en sekund för sen. 1-0 stod sig till halvtidsvilan.

Andra halvlek inleddes något lugnare vad gäller målchanser men ÖSK var det klart spelförande laget. I den 56:e minuten stack Hammarby upp och Jeahze avslutade från snäv vinkel men Jansson var med på noterna. Med timmen spelad rakade Mehmeti in en retur men blev snabbt avvinkad för offside. I den 65:e minuten gick bollen in mot Ludwigson framför mål men Skovgaard hann dit i sista stund och kunde reda ut situationen. Några minuter senare fick Ludwigson en ny chans och drog till med vänster från ett högerläge i höjd med straffområdesgränsen. Bollen curlade sig perfekt förbi Jansson och in vid bortre stolpen och 1-1. Kjäll valde snabbt att ersätta Mehmeti med Karjalainen. ÖSK hade dock svårt att få till något anfallsspel och det var trots numerärt underläge Hammarby som spelade den mest offensiva fotbollen även närmast efter kvitteringen. Men med kvarten kvar sköt Besara ett pressat skott som Dovin tippade till hörna. Den blev farlig när Hjertstrand nådde högst men nicken gick tätt över ribban.

I den 82:a minuten fick inhoppande Granlund ett superläge i straffområdet men finländaren sköt högt över. Minuten senare kom ÖSK i en snabb omställning och Gall prickade ribban med ett hårt skott. På tilläggstid skaffade sig ÖSK sin 10:e hörna i matchen. Besara slog in den med precision nära mål och i duell med den annars i matchen så duktige Dovin kunde inhoppande Björndahl kötta in 2-1 med skallen. Hammarby lyckades vaska fram en sista kvitteringschans när Ludwigson mötte en frispark med pannan men Jansson gjorde sin sista räddning i svartvita tröjan för den här gången när han reflexräddade nicken och kunde därmed säkra säsongens sista seger för ÖSK!

Den allsvenska säsongen kan summeras med 42 inspelade poäng och en fin sjundeplats i Allsvenskan 2020. Tack till alla svartvita hjältar för en annorlunda säsong – vi ses i vår!

Resultat: 2-1 (1-0)
Mål: Skovgaard (17’), Ludwigson (68’), Björndahl (90+1’).
Varningar: Magyar * 2, Mehmeti, Fenger, Besara, Seger, Fällman.
Hörnor: 10-4
Byten ÖSK: Agon Mehmeti ut – Rasmus Karjalainen in (68’), Nordin Gerzic ut – Eric Björndahl in (74’), Hussein Ali ut – Albin Granlund in (74’).
Byten Hammarby IF: Alexander Kacaniklic ut – Mads Fenger in (35’), Aimar Sher ut – Kalle Björklund in (75’), Paulinho ut – Tim Söderström in (90+1’).
Domare: Kristoffer Karlsson, Mark Josef (ass.), Niclas Ivarsson (ass.) och Rambod Beigi (fjärde)