Femte raka ÖSK-segern på Behrn Arena

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

I den 25:e omgången av Allsvenskan mötte ÖSK under söndagen Helsingborgs IF hemma på Behrn Arena. Rasmus Karjalainen satte tidigt 1-0 för ÖSK- Besara utökade till 2-0 innan van den Hurk reducerade för gästerna och ställningen var 2-1 i paus. Med tio minuter kvar slog Besara in en straffspark till 3-1 för ÖSK. Svensson reducerade på frispark, men ÖSK höll ut och tog genom 3-2 femte raka segern på Behrn Arena.

På ett höstmörkt Behrn Arena ställdes ÖSK under den tidiga söndagskvällen mot Helsingborgs IF. Axel Kjälls manskap tog omgående initiativet. Redan i den andra minuten spelade sig de svartvita fram till ett fint läge. Hümmet fick bollen centralt och drog till en rungande volley som målvakten Nilsson kunde tippa till hörna. I den 13:e minuten slog Wright en fin crossboll som nådde Besara i bortre ytan av straffområdet. Nahir tog emot och dunkade in bollen lågt framför målet. Där dök Karjalainen upp som gubben i lådan och rakade in 1-0 från nära håll. Ett fint mål och rättvis ledning för ÖSK.

I den 21:a minuten var Svensson på väg igenom för djupledsspelande Helsingborg men Jansson kom ut och avvärjde fint. Minuten senare skickade Eriksson iväg ett farligt vänsterskott men bollen passerade någon decimeter på utsidan av målburen. I den 24:e minuten fångade Seger upp en förlupen boll nere vid hörnflaggan. Helsingborgförsvaret var passivt och Besara kunde tassa in obevakad i straffområdet. När passningen kom var bössan laddad och som det small. Nilsson mellan stolparna hann knappt reagera innan Besaras högerskott borrade sig in i mål till 2-0 för ÖSK.

Tre minuter senare small det åt det andra hållet. Eriksson slog ett inlägg mot van den Hurk som tog emot bollen i boxen och rullade in den bakom en chanslös Jansson. Reducerat till 2-1. En stund senare slarvade ÖSK grovt i uppspelsfasen. Hendriksson Olsen serverade målskytten van den Hurk ett friläge men Jansson var på nytt snabb ut och räddade till hörna. Helsingborg fortsatte med energi framåt och nästa chans fick Hendriksson Olsen som försökte chippa bollen över en Jansson som var långt ute men ÖSK-målvakten sträckte ut och parerade med fingertopparna. När domaren blåste för halvtid stod det 2-1 till ÖSK på resultattavlan.

Helsingborg inledde starkt efter paus och ÖSK hade svårt att hantera gästernas högre press. Etablerat anfallsspel på gästernas planhalva var sällsynt under den andra halvlekens inledning. Första svartvita chansen dröjde drygt 20 minuter. Besara avlossade ett skott från vänsterposition i straffområdet som styrdes till hörna. I andravågen efter hörnan fick Hümmet läge men sköt strax utanför den bortre stolpen.

I den 81:a minuten tryckte sig Besara in i straffområdet. Vid straffområdesgränsen föll han uppvaktad av försvarare. Domaren blåste i pipan och signalerade för straffspark. Besara klev fram och förvaltade chansen på bästa sätt. Målvakten åt ena hållet, bollen åt andra och 3-1 till ÖSK.

I den 89:e minuten slarvade ÖSK på egen planhalva. Mårtensson kapade en Helsingborgsspelare och gästerna fick frispark i bästa läge. Svensson klev fram, drog bollen över muren och in i nät. Reducerat till 3-2 och nytt liv i matchen som ÖSK dessförinnan hade full kontroll över. Mellberg lyfte upp laget i jakt på en kvittering men det blev aldrig nära. ÖSK höll ledningen intakt och kunde därmed räkna in den femte raka segern på hemmaplan.

Nästa match för ÖSK spelas om en vecka, på söndag den 1 november kl. 17.30. Då väntar IFK Göteborg på bortaplan.

Statistik
Resultat: 3-2 (2-1)
Mål: Karjalainen (13’), Besara (24’, straff 82’), van den Hurk (27’), Svensson (89’)
Varningar: K. Ceesay, Gall, Hümmet, Svensson, Figueroa, Mårtensson, Wright
Hörnor: 2-3
Byten ÖSK: Gall ut - Mårtensson in (62’), Karjalainen ut - Mehmeti in (77’)
Byten Helsingborgs IF: Hendriksson Olsen ut- Mbo in (86’)
Domare: Bojan Pandzic, Daniel Gustavsson (ass.), Robin Wilde (ass.) och Enzo Vesprini (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Hussein Ali - Benjamin Hjertstrand - Andreas Skovgaard - Kevin Wright
David Seger - Nordin Gerzic - Nahir Besara - Romain Gall
Deniz Hümmet - Rasmus Karjalainen

Startelva Helsingborgs IF
Alexander Nilsson
Joseph Ceesay - Erik Figueroa - Kebba Ceesay - Adam Eriksson
Brandur Henriksson Olsen - Mohammed Abubakari - Mikkel Diskerud
Alex Timossi Andersson - Anthony van den Hurk - Max Svensson

Text: Carl Rosén och Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908