Förlust i Varberg

Foto: Bildbyrån / Krister Andersson

I den sjuttonde omgången av Allsvenskan mötte ÖSK under söndagen Varbergs BoIS FC på bortaplan. David Seger gav ÖSK ledningen tidigt i matchen, vilket blev första halvleks enda mål. I mitten av andra halvlek kvitterade Varbergs mittback Birkfeldt och med fem minuter kvar satte Barny 2-1, vilket blev slutresultatet.

Efter en vecka med träning var det under söndagen dags för ÖSK att möta Varberg. Inför matchen stod båda lagen på samma poäng, 17 till antalet, strax ovanför strecken och hade vid seger möjlighet att skapa ett visst avstånd till jagande lag. På grund av skade- och sjukfrånvaro tvingades manager Kjäll till ett antal förändringar i startelvan.

Varberg inledde matchen piggt. Vänsteryttern Matthews var involverad i mycket av hemmalagets offensiva spel och fick matchens första målchans efter tre minuter men sköt då en bit utanför från position till vänster i straffområdet. I den sjätte minuten gjorde Seger en diagonallöpning i djupled och Gerzic slog en lyra av hög klass som friställde ÖSK:s högerytter. Seger plockade ned bollen och slog till direkt med vänsterfoten. Skottet passerade den utrusande målvakten Strömberg och hittade in i nätmaskorna. 0-1 efter ÖSK:s första riktiga anfall i matchen.

Varberg lät sig inte nedslås av baklängesmålet utan byggde vidare på den starka inledningen och behöll spelövertaget, dock utan att skapa särskilt heta chanser. I den 22:a minuten satte ÖSK upp ännu ett fint anfall. Larsson fick bollen i vänstersidan av straffområdet. Efter att det första försöket blockerats hittade han rätt med en lyftning mot Besara som i bortre ytan med drog iväg ett volleyskott med vänsterfoten, men träffen blev inte som han önskade och Strömberg kunde fånga bollen.

Några minuter senare bröt Norlin in från höger och avlossade ett lustigt vobblande skott som tvingade Jansson att göra en fin parad till hörna. Varberg byggde mycket av anfallsspelet genom inlägg vilket stundtals satte rejäl press mot ÖSK-backlinjen. I den 28:e minuten vann Selmani en nickduell några få meter från mållinjen. Nicken gick i marken och vidare mot ena hörnet men Jansson visade prov på utmärkt reaktionsförmåga och spänst när han kastade sig och med handen stoppade en kvittering. Med tio minuter kvar till paus slog Barny ett långt inlägg mot bortre ytan där ytterbacken Liljebäck dök upp och från nära håll tryckte bollen i stolpen och ut. ÖSK kunde sedan kontrollera ledningen in i pausvilan.

I den 47:e minuten tog sig Varberg igenom från höger. Ett inspel från Selmani nådde Norlin som sköt men Mårtensson täckte skottet. Varberg ropade på straff men domaren signalerade för hörna. Några minuter senare klev mittbacken Birkfeldt upp och nickade ett inlägg tätt utanför. Matchbilden påminde alltså i hög utsträckning om den som präglade första halvlek. Varberg satte press mot ett lågt stående ÖSK som själva hade problem att etablera anfallsspel på offensiv planhalva.

Med 25 minuter kvar försökte manager Kjäll jämna ut matchbilden genom att byta ut Collander såväl som återvändande Boye. Några minuter efter bytet fick Besara ett skottläge centralt men en av mittbackarna i Varberg blockerade skickligt skottet med huvudet. I den 76:e minuten slog Varberg ett inlägg från vänster. Mittbacken Birkfeldt nådde på nytt högst och den här gången var Jansson utan chans. Nicken gick in i mål och det var kvitterat till 1-1.

I den 84:e minuten lyftes bollen på nytt i ÖSK:s straffområde. Det svartvita försvaret var passivt och vid bortre stolpen dök Barny upp och skarvade in 2-1 förbi Jansson. ÖSK hade därefter fortsatt svårt att lyfta upp spelet och Varberg var nära att utöka ledningen. Några fler mål blev det dock inte. Det blev en tung ÖSK-förlust i Varberg trots Segers tidiga ledningsmål.

Nästa match för ÖSK spelas på söndag den 30 augusti kl. 17.30. Då kommer IFK Norrköping på besök till Behrn Arena.

Statistik
Resultat: 2-1 (0-1)
Mål: Seger (6’), Birkfeldt (76’), Barny (84’)
Varningar: Barny, Tranberg
Hörnor: 9-1
Byten Varbergs BoIS FC: Tranberg ut - Ejupi in (70’), Matthews ut - Aliev in (70’), Barny ut - Samuel in (85’)
Byten ÖSK: Gerzic ut - Collander in (65’), Book ut - Boye in’ (65’), Granlund ut - Björnquist in (90’), Mårtensson ut - Amin in (90’), Ali ut - Björkman in (90’)
Domare: Adam Ladebäck, Niclas Ivarsson (ass.), Simon Kristensson (ass.) och Andreas Dufva-Johansson (fjärde)

Startelva Varbergs BoIS FC
August Strömberg
Anton Liljebäck - Joakim Lindner - Jon Birkfeldt - Adama Fofana
Gustaf Norlin - Robin Tranberg - Luke Le Roux - Junes Barny - Tashreeq Matthews
Astrit Selmani

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Hussein Ali - Michael Almebäck - Benjamin Hjertstrand - Albin Granlund
David Seger - Nordin Gerzic - - Johan Mårtensson - Jake Larsson
Robin Book - Nahir Besara

Text: Carl Rosén och Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908