Mehmetis volley gav tre sköna hemmapoäng

I den sjunde omgången av Allsvenskan tog ÖSK under söndagen emot Varbergs BoIS FC hemma på Behrn Arena. Första halvlek var jämn, men förblev mållös trots några halvchanser för båda lagen. Efter paus gav Agon Mehmeti ÖSK ledningen med ett stenhårt volleyskott. ÖSK försvarade sedan ledningen väl och kunde därmed inkassera säsongens första seger på hemmaplan.

I säsongens fjärde hemmamatch klev ÖSK under söndagseftermiddagen in på Behrn Arena för möte med nykomlingen Varberg. Gästerna från västkusten har öppnat säsongen starkt och infann sig inför matchen på tredje plats i den allsvenska tabellen. Axel Kjäll stoppade in två nya namn i startelvan jämfört med senaste matchen i Uppsala. David Seger debuterade från start, medan Benjamin Hjertstrand var åter i startuppställningen för första gången sedan premiärmatchen för en dryg månad sedan.

ÖSK inledde slarvigt med flera bolltapp på egen planhalva. I den femte minuten skapade gästerna matchens första chans. Ett inspel från höger hittade efter en misslyckad rensning fram till anfallaren Johansson mitt i straffområdet. Jansson tog ett par snabba steg ut och räddade skottet varefter returen slogs utanför. I den nionde minuten fick hemmalaget en hörna efter ett distansskott från Mårtensson. Hörnan hittade fram till Mehmeti i bortre ytan som pendlade med benet och sköt på volley. Bollen dock en bra bit över målramen.

Efter drygt tjugo minuter började ÖSK hitta in i matchen. Dirigerat av Besara i central position på mittfältet fick de svartvita stundtals till ett fint kombinationsspel. Likt tidigare saknades dock skärpan den sista tredjedelen varför kvalificerade målchanser uteblev. I den 24:e minuten drev Lahne snabbt framåt centralt i banan mot ett backande Varbergsförsvar. Jack hade alternativ att passa men valde att skicka iväg ett snabbt skott i steget. Målvakten Lukic stod på hälarna och kunde se skottet gå i stolpens utsida och vidare till inspark.

I den 30:e minuten blev Almebäck bortvänd och Varberg startade ett flygande anfall. Bollen spelades in från vänster till Tranberg som fick tid att lägga bollen till rätta och sikta. Varbergs lagkapten skickade iväg ett skott mot krysset men bollen passerade på utsidan av virket. I den 43:e minuten fick Book ÖSK dittills bästa målchans. Besara slog en svepande boll över Varbergs backlinje som Book sög åt sig. Han tappade dock balansen i avslutsögonblicket och bollen gick en bra bit över Lukic målbur. Innan domaren blåste av första halvlek hann Varberg med att skapa ytterligare en chans, men Jansson räddade Tranbergs hårda och låga skott. 0-0 i paus.

Första chansen efter paus kom i den 52:a minuten. Efter en hands fick ÖSK frispark i kanonläge, inte ens en meter utanför straffområdet. Besara la upp bollen och sköt ett hårt lågt skott, men tyvärr rakt på Lukic. Med kvarten spelad fick ÖSK en hörna. Hörnan rensades undan men Mårtensson fångade upp andrabollen och lyfte från högerdelen av straffområdet in bollen i boxen. Där mötte Mehmeti bollen med en stenhård volley. Lukic var chanslös och det var 1-0 till ÖSK. Några minuter efter målet tvingades Mehmeti utgå och ersattes av Björndahl. Inhopparen fick en gyllene chans att utöka ÖSK-ledningen efter en ny hörna, men nicken prickade stolpens insida. Efter en ny chans där han sköt bollen högt över blev Björndahl liggande efter en tuff nickduell på mittplan och rullades ut på bår. Nytt ÖSK-byte och Collander joggade in på planen. Däremellan hade Varberg hunnit med en jättechans för kvittering, men Tranberg sköt utanför från nära håll.

På grund av skadeuppehållet blev det sex minuters tilläggstid. Varberg försökte lyfta långt med ÖSK vann duellerna i det defensiv luftrummet och kunde hålla nollan intakt och bärga säsongens första seger på hemmaplan.

På presskonferensen efter matchen inledde Varbergs Joakim Persson. Han var som helhet nöjd med prestationen under matchen, men kommenterade att laget blev passivt i samband med ÖSK:s mål. Persson berömde också ÖSK som det bästa laget gästerna mött under inledningen av serien. ÖSK:s Axel Kjäll konstaterade att det var sköna såväl som viktiga tre poäng. Axel lyfte också fram flertalet individuella prestationer, särskilt i för energin och inställningen i närkampsspelet.

Nästa match för ÖSK spelas på bortaplan på torsdag den 16 juli kl. 19. Då står serieledarna IFK Norrköping för motståndet.

Resultat: 1-0 (0-0)
Mål: Mehmeti (61’)
Varningar: Seger, Tranberg, Zackrisson, Liljenbäck, Selmani
Hörnor: 5-5
Publik: 0
Byten ÖSK: Mehmeti ut - Björndahl in (68’), Lahne ut - Larsson in (79’), Björndahl ut - Collander in (88’)
Byten Varberg: Fofana ut - Selmani in (70’), Ejupi ut - Winbo in (70’), Zackrisson ut - Modig in (75’), Le Roux ut - Aliev in (90’) , Johansson ut - Ayer in (90’)
Domare: Kristoffer Karlsson, Peter Allheim (ass.), Johan Thalin (ass.) och Enzo Vesprini (fjärde)