"ÖSK har överlevt stormar som skulle knäckt vilken klubb som helst"

Foto: Bildbyrån

För att drömma storslaget om framtiden måste man veta varifrån man kommer. Igår var det exakt 111 år sedan Örebro SK bildades. Man bör alltid ha historien med sig, som en kärleksfull blick bakåt. Man går stolt framåt med en lika stolt historia som en hjärtformad skugga vart man än går.

August Strindberg flyttade till det berömda ”Blå Tornet” på Drottninggatan 1908.

Den 12 juli samma år spelade Sverige sin första landskamp i fotboll, mot Norge i Göteborg. Sverige vann med 11-3.

Jag skulle gärna ha varit en fluga på väggen inne på Café National i Örebro den 28 oktober 1908. Den dagen bildades nämligen Örebro SK.

111 år låter sig inte paketeras i en simpel krönika men vi gör några hastiga nedslag längs tidslinjen.

1923 invigdes klassiska Eyravallen och två år senare hamnade ÖSK näst sist i divison två men fick ändå vara kvar i serien eftersom man hade en arena att spela på…

Till säsongen 1946 hade man anlitat en tysk tränare (Löwentahl) som ledde ÖSK till allsvenskt kval mot Surahammar IF. I en avgörande match, på klassiska Råsunda, vann ÖSK med 2-1 och blev därmed, för första gången, klara för Allsvenskan 1946/1947.

2005 flyttades ÖSK ner i Superettan på grund av att Svenska Fotbollsförbundet inte ansåg att klubben klarade kraven för att beviljas elitlicens.

När man talar med människor runt och i klubben är återtåget till Allsvenskan av enormt värde. Många klubbar har fler pokaler bakom glasskåp än ÖSK. Många klubbar har större segrar. Men den där sortens segrar, som inte kommer med pokaler, segrar som betyder att man lär sig av sin historia, att man lär sig av sina misstag, att man vänder uppåt och framåt också när det ser kolsvart ut, när man blivit uträknade av både förbund, media och andra lag, den sortens segrar fäster stjärnor i varje hjärta.

Under mitt år i staden och i klubben är det detta som väger tyngst. Den oerhört anrika historien. Ibland undrar jag om ni som dagligen lever i i staden och med klubben i era hjärtan förstår vilket enormt vackert och stolt arv ni har med er. Det är en lätt börda att bära.

ÖSK har överlevt genom stormar som skulle ha knäckt vilken annan klubb som helst.

Idag är ÖSK en fotbollsklubb som med små medel lyckats åstadkomma stora saker. Ni är en av Sveriges tio bästa fotbollsklubbar. Det var inte länge sedan ni var helt uträknade, som alla trodde att ni skulle spolas och glömmas bort. Det är inte alls länge sedan som klubben var på ruinens rand.

Det är faktiskt något att vara väldigt stolt över. Det väger bra mycket tyngre än gnället om ännu en mittenplacering.

Marcus Birro.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908