Motståndarkollen: Östersunds FK

Foto: Bildbyrån / Johan Axelsson

Örebro SK:s täta matchande fortsätter. På onsdagskvällen ställs ett revanschsuget lag mot ett ytterst pressat, både finansiellt och sportsligt, Östersunds FK på Behrn Arena. ÖSK jagar sin fjärde seger i följd mot jämtarna – som endast har vunnit en av sina senaste 18 allsvenska matcher.

ÖSK är inne i en intensiv period. Inom loppet av två veckor, från 21 september till 5 oktober, ska fyra allsvenska matcher avverkas.

I den 25:e omgången på onsdagskvällen drabbar laget samman med omtalade Östersunds FK.

Det har skrivits tristare kapitel i den norrländska framgångssagan, innehållandes klubben som såg dagens ljus 1996 efter en sammanslagning mellan IFK Ope och IFK Östersund och har svarat för en kometresa genom seriesystemet, i år.

2017 vann Östersund Svenska Cupen, hyllades för sitt banbrytande spel och tog sig hela vägen till slutspel i Europa League där laget bland annat besegrade Arsenal på Emirates Stadium under ledning av Graham Potter.

När Graham Potter nu tränar Premier League-klubben Brighton and Hove Albion, har Östersunds 2019 varit allt annat än roligt. Det pågår en rättegång mot föreningens tidigare starke man, Daniel Kindberg som hoppat av som ordförande, gällande ekobrott, finanserna har försvagats kraftigt och det har pratats om konkurs redan i höst utöver ett förmodat förbud att värva i de kommande två övergångsfönster som väntar.

Vid sidan av turbulensen utanför planen har det inte gått mycket bättre på densamma. Östersund öppnade säsongen lovande, men har sedan fallit tillbaka med besked och sakta men säkert närmat sig det obehagliga nedflyttningsstrecket.

Östersund har tagit en ynka trepoängare på sina 18 senaste framträdanden i serien. Någon seger har det inte blivit sedan den 14 juli då IFK Norrköping, som var ett nummer större än ÖSK i lördags, slogs tillbaka med 2–1.

Jämtarna reser till Örebro med fem förluster i följd i ryggen. Så sent som i helgen föll ÖFK blytungt med 1–0 mot bottenkonkurrenten Falkenberg – som nu bara är två poäng bakom laget på säker mark.

ÖSK har stortrivts mot Östersund på senare år. De senaste tre mötena har slutat med svartvita segrar.

I våras vann ÖSK en svängig och underhållande match på Jämtkraft Arena med 3–1. Carlos Strandberg och Johan Bertilsson gav ÖSK en 2–0-ledning i paus. Dino Islamovic skapade riktig nerv genom sin reducering i den andra halvleken innan Jake Larsson satte spiken i kistan med dryga kvarten kvar.

Just Dino Islamovic är tillbaka efter att ha varit avstängd. Anfallaren är målbäst i Östersund, som sålde sin irrationelle, skicklige poängspelare Hosam Aiesh till IFK Göteborg i somras, med sina sex fullträffar. Dino Islamovic och Hosam Aiesh har svarat för nio av Östersunds totala, offensiva produktion som uppgår till 21 mål

Östersund kan även glädja sig åt att Isak Ssewankambo är åter efter att ha varit avstängd. Frågetecken finns dock för viktige Eirik Haugens medverkan.

Det skiljer fem placeringar och åtta poäng mellan åttan ÖSK och Östersund på 13:e-platsen med sex återstående omgångar. 29 jämfört med 21 poäng. Notera även att ÖFK, som är ett av sju lag som verkligen kämpar om nytt kontrakt, har en klart sämre målskillnad än vad ÖSK har. 15 minusmål, 21–36, att jämföra med ÖSK:s fyra, 35–39.

Örebro SK och Östersunds FK har mött varandra tio gånger i tävlingssammanhang genom åren. ÖSK har vunnit sju matcher, en tillställning har slutat lika och två gånger har ÖFK gått segrande ur striden. Avspark i det elfte mötet mellan lagen i den 25:e omgången av Allsvenskan 2019 sker klockan 19.00 onsdagen den 25 september på Behrn Arena i Örebro.

Värt att känna till: Vid händelse av tre poäng kliver ÖSK upp ett hack i den allsvenska maratontabellen och blir Sveriges tionde bästa lag historiskt sett.

Tre spelare att ha ögonen på i Östersunds FK

Tom Pettersson
En rejäl, mångsidig mittback, som även kan spela mittfältare, med stora kvaliteter. Lagkapten har stora ledaregenskaper, är rutinerad och väldigt svår att möta. Oerhört viktig i den tuffa sits som Östersund har hamnat i. Är även ett offensivt hot på fasta situationer. Det fick ÖSK erfara så sent som för drygt ett år sedan när göteborgaren hittade nätet två gånger om. Det ena målet dömdes dock bort och ÖSK vann följaktligen med 2–1 på Behrn Arena.

Jamie Hopcutt
Offensive spelaren har ett brett register och en förmåga att skapa chanser åt både sig själv och sina lagkamrater. Är kvick, smart, springer över stora ytor och kryddar sina kvaliteter med ett riktigt vasst skott. Det blir en utmaning för ÖSK att hantera engelsmannen. Om Östersund ska överleva i högsta serien är det ett måste att Jamie Hopcutt steppar upp ytterligare ett par nivåer och levererar mål och assister i större utsträckning.

Dino Islamovic
Anfallaren är åter aktuell för spel efter att ha varit avstängd mot Falkenberg. Lär vara mycket revanschsugen och vilja visa vad han går för. 25-åringen från Hudiksvall är svår att hålla koll på i offensivt straffområde och vet var målet står. Har både längden, styrkan och intelligensen att komma rätt till bollen när lägen ges. Målskytt senast mot ÖSK på Jämtkraft Arena och toppar den interna skytteligan med sina sex fullträffar.

Tidigare allsvenska möten mellan lagen i modern tid
20 maj 2019: Östersunds FK–Örebro SK 1–3.
1 september 2018: Örebro SK–Östersunds FK 2–1.
21 april 2018: Östersunds FK–Örebro SK 0–2.
14 oktober 2017: Östersunds FK–Örebro SK 3–0.
16 april 2017: Örebro SK–Östersunds FK 2–1.
31 oktober 2016: Örebro SK–Östersunds FK 1–5.
27 april 2016: Östersunds FK–Örebro SK 2–4.

Text: David Flatbacke-Karlsson

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908