Uddamålsförlust mot Häcken

Foto: Bildbyrån / Johan Bernström

I den 20:e omgången av Allsvenskan mötte ÖSK under söndagseftermiddagen BK Häcken hemma på Behrn Arena. Mittbacken Toivio nickade in 0-1 till Häcken sent i första halvlek. Med tio minuter kvar utökade Lundberg till 0-2, innan Agon Mehmeti reducerade för ÖSK. Närmare än så kom dock inte ÖSK och Häcken kunde vinna med 1-2.

Under söndagen väntade för ÖSK en svår hemmamatch när femteplacerade BK Häcken kom på besök till Behrn Arena. Manager Axel Kjäll tvingades till flera förändringar i laguppställningen på grund av skador och avstängningar, efter flera matcher med en intakt startelva. Åter från start var duon Björnquist och Bertilsson, medan Broberg och Rogic saknades i den svartvita truppen.

I den tredje minuten skapade gästerna matchens första målchans. Ett snabbt inkast hittade nyförvärvet Nilsson, men den långe anfallaren lyckades inte få avslutet på mål. Minuten senare var han nära igen efter en flygande kontring och passning från Yasin, men Granlund jobbade förtjänstfullt i defensiven och avvärjde precis framför Jansson. Häcken var klart piggast i matchinledningen, även om ÖSK stundtals tog sig framåt i banan. ÖSK:s första chans kom i den nionde minuten när Wright dribblade sig inåt i banan och släppte bollen vidare till Gerzic. ÖSK-kaptenen tog emot och avlossade ett hårt skott, tyvärr några decimeter över ribban. I den tolfte minuten stod Yasin för en ny fin aktion när han med utgångspunkt från högerkanten drev bollen framåt och skar in i straffområdet. Den förre ÖSK-spelaren sköt sen i steget. Skottet var lågt och hårt men Jansson reflexräddade. Yasin högg även på returen men först på den var Granlund som kunde rensa.

ÖSK hade en bra period i matchen efter dryga halvtimmen. Wright, en förgrundsfigur i ÖSK:s första halvlek, bröt distinkt ett Häckenanfall och satte fart på vänstersidan. Efter kombinationsspel slog han in bollen i ytan framför målvakten Abrahamsson, men Häckenspelare stod i vägen. Strax därefter fick ÖSK en frispark till höger nära hörnflaggan. Gerzic slog en variant till Bertilsson som utanför straffområdet sköt på volley. Bollen gick en en vacker båge mot krysset, men touchade virket och gick ut till inspark för Häcken. I den 34:e minuten fick Häcken en hörna från vänster. Bollen nådde mittbacken Toivio som nickskarvade vidare mot bortre stolpen. Jansson kastade sig men placeringen på nicken var perfekt och bollen smet in vid stolproten. 0-1 till Häcken. I slutskedet av halvleken var Irandust nära att utöka gästernas ledning efter att Jansson halkat i samband med en utspark, men ÖSK-målvakten revanscherade sig och räddade Häckenytterns halvt misslyckade avslut i fritt läge. Uddamålsledning för gästerna i paus.

Häcken kom ut till andra halvlek med en förändring i uppställningen. Målnickaren Toivio tvingades utgå på grund av skada och ersattes av Hammar. Gästerna var nära att få en smakstart efter paus. Yasin löpte sig fri på vänstersidan och tvingade Jansson till en kvalificerad enhandsräddning när han avslutade i steget. Även ÖSK gjorde ett tidigt byte i andra halvlek när Kasim kom in istället för Björnquist. En kvart in på andra halvlek vände Häckens högerback Andersson in från högerrkanten och avlossade ett giftigt skott en bit över Janssons ribba. Ett antal minuter senare satte Yasin fart på nytt på vänsterflanken och serverade Irandust till ett fritt skottläge. Häckenspelare fick dock en lite för dålig förstatouch på bollen vilket gjorde att Jansson kunde stega ut, skära av vinkeln och rädda skottet.

Med kvarten kvar ställde Häcken om i en snabb kontring. Bollen gick från Yasin via Irandust till öppet mål för inbytte anfallaren Kizito, som dock slog hål i luften. Fem minuter senare tråcklade han sig fram med bollen i ytan kring ÖSK:s straffområde och släppte den snett bakåt till Lundberg som sköt direkt. Skottet var stenhårt och Jansson chanslös. Bollen smällde in i nätmaskorna och det var 0-2. I den 84:e minuten sköt Granlund i andravågen efter en fast situationen. Skottet var hårt men missriktat och träffade huvudet på Strandberg. Bollbanan ändrades och bollen smällde i stolpen. Nära reducering. Tre minuter senare slog ÖSK en djupledsboll mot högra ytan av straffområdet. Mittbacken Lindgren trampade på bollen och Larsson fångade upp den. Han tittade upp och såg Mehmeti i boxen. Inspelet landade på Agons fot och en lätt touch senare låg bollen i målet. Reducerat till 1-2 och hopp om en ny upphämtning. ÖSK fick till några fasta situationer i slutminuterna men saknade skärpa och Häcken kunde effektivt spela av mycket tid mot ett slutkört svartvitt lag. Matchen slutade 1-2 och ÖSK:s förlustaffär svit är därmed bruten.

På presskonferensen efter matchen inledde Häckens Andreas Alm. Andreas var glad över att kunna resa hem med tre poäng efter ett transferfönster där förändringar skett i Häckens trupp. Han tyckte att anfallsspelet hackade en del, men att man ändå lyckades skapa lägen framåt och kan nu haka på i toppstriden. ÖSK:s Axel Kjäll konstaterade att ÖSK hade svårt med positionsspelet i inledningen men att man växte in i matchen och hade en bra period i det skede som Häcken tog ledningen. Axel berömde Häckens kvaliteter att i ledning hålla bollen inom laget såväl som att hota med kontringar, men också hans egna lags moral att kriga på fram tills slutsignal och Mehmetis inhopp och mål.

Nästa match för ÖSK spelas på onsdag den 21 augusti kl. 18.30. Då möter laget Nyköpings BIS på Rosvalla IP i kval till Svenska Cupen.

Statistik
Resultat: 1-2 (0-1)
Mål: Toivio (34’), Lundberg (80’), Mehmeti (87’)
Varningar: Bertilsson, Abrahamsson, Mehmeti
Hörnor: 5-5
Publik: 4181
Byten ÖSK: Björnquist ut - Kasim in (56’), Amin ut - Mehmeti in (71’), Lorentzson ut - Brorsson in (77’)
Byten BK Häcken: Toivio ut - Hammar in (46’), Nilsson ut - Kizito in (63’), Irandust ut - Faltsetas in (81’)
Domare: Glenn Nyberg, Daniel Gustavsson (ass.), Mark Josef (ass.) och Mohammed Al-Hakim (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Daniel Björnquist - Martin Lorentzson - Michael Almebäck - Albin Granlund
Simon Amin - Nordin Gerzic - Johan Bertilsson
Jake Larsson - Carlos Strandberg - Kevin Wright

Startelva BK Häcken
Peter Abrahamsson
Adam Andersson - Rasmus Lindgren - Joona Toivio - Oskar Sverrisson
Ahmed Yasin - Gustav Berggren - Erik Friberg - Daleho Irandust
Viktor Lundberg - Gustaf Nilsson

Text: Carl Rosén & Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908