ÖSK:s akademi ökar från tre till fyra stjärnor

Certifieringen av Tipselitakademier är presenterad och ÖSK får i år 1856 poäng, vilket är en ökning med 557 poäng jämfört med året innan. ÖSK:s akademi rankas som nummer 16 i landet och ökar från tre till fyra stjärnor.

I år är certifieringen förändrad något på så sätt att bland annat klubbarnas arbete med värdegrund ger extra poäng, samt att det har tillkommit poäng för specialister i organisationen men det krävs också fler poäng än tidigare för varje stjärna. Trots högre krav så förbättrade ÖSK:s akademi sig jämfört med 2017 års verksamhet genom att få en högre poäng vilket innebär en till stjärna.

– Självklart är det mycket glädjande att vi får fyra stjärnor i 2018 års certifiering. Vi har under flera år arbetat långsiktigt med ett förändringsarbete med fokus på utveckling och utbildning. Detta i kombination med kontinuitet på tränarsidan samt hög kompetens hos våra tränare har 2018 gett ÖSK 4 stjärnor. Viktiga fokusområden för 2019 och framåt är värdegrund samt utbildningsnivå för tränare, säger Magnus Sköldmark, sportchef i ÖSK.

Fakta Tipselit
Tipselit är ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för utvecklingslagen. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

Fakta Certifieringen
Certifieringen genomförs i samband med besök hos var och en av de 62 medlemsklubbarna i Tipselitnätverket. Varje klubb bedöms utefter hur de jobbar med Värdegrund och mål med Akademin, Spelarutbildning, Faciliteter, Ledarorganisation, Skolsamverkan, Samarbete andra klubbar och Sportsliga resultat av Akademin.

En maxpoäng delas ut och klubbarna får olika antal stjärnor (1-5) beroende på sin totalpoäng.

Syftet med Certifieringen är att:
– kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutbildning i åldern 8-19 år
– identifiera klubbarnas egna utvecklingsområden
– stödja och i dialog medverka till klubbarnas eget utvecklingsarbete
– skapa en stimulerande manual för de deltagande föreningarna
– skapa tydlighet gentemot styrelse, sponsorer, spelare, föräldrar, andra klubbar, kommun etc.
– underlätta för föreningen att identifiera sin roll inom den svenska fotbollen
– framhålla spelarutbildning och ledarutbildning som de viktigaste faktorerna
– höja kvaliteten på spelarutbildningen i ett internationellt perspektiv

Läs mer på: tipselit.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908