Birro: "Det är alltid säsong"

För en supporter finns bara säsong. När matcherna tar slut där i november påbörjas det digra arbetet med att antingen svinga sin höga svansföring, eller att söka upp en grotta att slicka sina sår i. Ett regn i november kan känns som knivar i nacken. Men det kan också lysa upp av ett gudasänt skimmer från gatan, segrarens välsignade privilegium. Efter det handlar allt om Silly Season.

Under min tid som programledare för podcasten Studio Allsvenskan har jag kommit att älska den här delen av säsongen.

Jag märker också vilket otroligt engagemang som rykten, foton på Instagram från spelare, krytpiska meddelanden på Twitter, och allt annat som hör till Silly Season väcker hos supportrar.

Vi förlänger inte säsongen, vi bara är i den hela tiden, tillsammans. Det är ett ständigt flöde.

I grunden tror jag det handlar om en slags abstinens. Plötsligt släcks lamporna.

Den där saliga febern i kroppen som alltid vaknar med en på matchdagen känns nu bara som en gråtfärdig måndagsmorgon i mitten av ett löpande band mot ingenstans.

Vart ska man ta vägen med all sin passion?

Så man grottar ner sig i rykten, spekulationer, faktiska övergångar och genomförda spelarköp.

När man varit med ett tag får man ett hälsosamt tidsperspektiv. När jag var ung stängdes fotbolls-Sverige mellan november och april. Det var knäpptyst. En vilsen, hemlängtande koltrast satt på telefonstolparna utanför Gamla Ullevi i Göteborg och såg ut att längta efter våren han också.

DÅ fanns det säsonger. Uppdelade sådana.

Idag är allt ett ständigt pågående brus. Det är ju alldeles underbart. Det blir så väldigt mycket enklare att uthärda den stränga vintern med isiga gator, mössa, vantar och vintersporter.

Det går plötsligt att kasta av sig överdragsbyxorna och rusa in i det varma rummet som blinkar ”STÄNDIG SÄSONG” och bara grotta ner sig i rykten om ÖSK och om konkurrenterna.

Ibland hör jag jag fortfarande folk muttra om att det ”inte är säsong för fotboll just nu”.

Men det är det ju. Det är ALLTID säsong. Era hjärtan slutar inte slå sina svartvita slag mellan november och slutet av mars. De hamrar på. De brinner. Eller glöder i alla fall svagt av förväntningar, av drömmar, av förhoppningar om att fortsättningen av säsongen kommer bli en vacker sådan.

För Örebro SK.
M. Birro

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908