Oavgjort mot Djurgården på 110-årsdagen

Under söndagseftermiddagen tog ÖSK emot Djurgårdens IF på Behrn Arena. På självaste 110-årsdagen var det extraaktiviteter inför start och riktigt god stämning när matchen drog igång. Djurgården tog ledningen precis innan paus via ett självmål. I andra halvlek kvitterade Gerzic och den spelmässigt jämna jubileumsmatchen slutade logiskt 1-1.

I denna jubileumsmatch, på årsdagen 110 år sedan ÖSK bildades, kom det svartvita laget till start utan avstängda Johan Mårtensson samt Martin Lorentzson. Däremot var kapten Gerzic åter efter avstängning. Inför matchstart bjöd Kubanerna och Örebro Tifo på ett mäktigt tifo med en gigantisk läktarflagga samt konfettiregn.

Redan efter 3 minuter fick ÖSK en frispark i fint läge efter att Igboananike dragits omkull. Besara slog den fint över muren men Vaiho i Djurgårdsmålet kunde tippa bollen till hörna. Med kvarten spelad satte Björnquist fart ute till höger och bröt in i banan och släppte vidare bollen till Granlund. Vänsterbacken steppade in i straffområdet och passade bollen snett bakåt till Rogic som klippte till men bollen tätt över. Några minuter senare var det Granlunds tur att storma fram på kanten och till slut tog han avslutet själv och bollen ven precis utanför bortre krysset. I den 22:a minuten kom Djurgårdens första läge av värde. En slumpchans efter att Eddahri löpt upp på vänsterkanten så slog han ett inlägg som Jansson fick sträcka ut på och styrde via stolpen ut bollen. Matchen böljade friskt under första 25 minuterna och näst på tur var Granlund igen som slog till med en halvvolley som smet precis utanför Vaihos vänstra stolpe. Andra halvan av första halvlek blev inte lika intensiv och det såg ut att gå mot 0-0 efter 45 minuter. Men i 44:e så fick Djurgården en hörna och efter en andravåg och skott så styrdes bollen olyckligt in i eget mål av Rogic. Ett snöpligt slut på en stabil första halvlek och 0-1 när spelarna gick in för att värma sig i omklädningsrummen efter 45 minuter.

Inför andra halvlek gjorde Djurgården ett byte och Radetinac ersatte Badji. I den 53:e minuten knyckte Kennedy ett slarvigt uppspel högt upp i planen och passade vidare till Gerzic. ÖSK-kaptenen tvekade inte utan tryckte iväg ett skott, bollen touchade en försvarare och ställde Vaiho i bortamålet som bara kunde se på när det rasslade till i nätet intill den andra stolpen. En tidig och skön kvittering. Några minuter senare osade det även ledningsmål. Björnquist trippade in i straffområdet och släppte bollen snett bakåt till Omoh som sköt direkt, dessvärre halvmetern över ribban. ÖSK fortsatte att ligga på offensivt och efter ett långt inlägg fick Björnquist fritt nickläge från snäv vinkel men nära avstånd. ”Dajje” lyckades dock inte träffa målet och bollen gick precis utanför bortre stolpen. I den 70:e minuten var det nära bortaledning igen när Radetinac fräste iväg ett distansskott som gick i ribban och ut. Djurgården såg starkare ut sista kvarten och med sju minuter kvar var det inbytte Jonathan Ring som fick en gyllene chans att ge gästerna ledningen. Perfekt serverad vid straffpunkten dundrade bollen tätt över ribban. I slutminuterna var det åter Djurgården som var nära. Gunnarsson följde med upp i ett anfall och avslutade tätt utanför bortre stolpen. Samme Gunnarsson hade sekvensen senare en boll i mål men det dömdes bort omedelbart. ÖSK hade några halvlägen men hade svårt att få till några riktigt fina lägen i slutet. Matchens sista chans fick Bärkroth efter en rejäl slutforcering av bortalaget. Bärkroth drog till från fint läge centralt men Jansson stod rätt och kunde freda sitt mål och matchen slutade därmed 1-1. Ett rättvist resultat.

På presskonferensen efter matchen inledde Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel med att förtälja att det var en svårdefinierad match. Han tyckte att det var en svängig första halvlek med chanser åt båda håll. Det var skönt med 1-0 på en fast situation men tråkigt med slarv som föranledde kvitteringen samt en olycklig touch. Efter 1-1 ville båda lagen framåt och Özcan tyckte nog att Djurgårdens chanser var något bättre och han var missnöjd med att hans lag inte kunde ta vara på lägena och bara fick med sig en poäng.

Axel Kjäll höll med Djurgårdenstränaren om att första halvlek var jämn och innehöll en del slarv i speluppbyggnaden från båda lagen. Det var tufft att åka på 0-1 precis före paus men han var mycket nöjd med hur laget stod upp och inte lät sig nedslås. Han tyckte att ÖSK fick bra tryck efter kvitteringen och sedan följde en svängig avslutning. En matchbild som gladde publiken mer än tränarna. Axel var besviken över att inte kunna ge publiken en seger i jubileumsmatchen och hyllade Kubanerna för ett fint tifo inför matchen och extra bra tryck genom hela matchen.

Nästa match för ÖSK spelas på torsdag 1 november kl. 19.00 borta mot Malmö FF.

Statistik
Resultat: 1-1 (0-1)
Mål: Självmål 44´, Gerzic 53´.
Varningar: Une Larsson, Danielson, Gunnarsson.
Hörnor: 2-7
Byten ÖSK: Sebastian Ring ut – Rodin Deprem in (85’), Kennedy Igboananike ut – Johan Bertilsson in (90’).
Byten Djurgårdens IF: Aliou Badji ut – Haris Radetinac in (46’), Omar Eddahri ut – Jonathan Ring in (69’), Fredrik Ulvestad ut – Dzenis Kozica in (82’).
Publik: 5795
Domare: Johan Hamlin, Mahbod Beigi (ass.), Jan-Erik Swärdh (ass.) och Enzo Vesprini (fjärde).

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Viktor Tranberg – Michael Almebäck – Sebastian Ring
Daniel Björnquist – Nordin Gerzic – Filip Rogic – Albin Granlund
Michael Omoh – Kennedy Igboananike – Nahir Besara

Startelva Djurgårdens IF
Tommy Vaiho
Niklas Gunnarsson – Jacob Une Larsson – Markus Danielson – Jonathan Augustinsson
Nicklas Bärkroth – Fredrik Ulvestad – Erik Johansson – Omar Eddahri
Aliou Badji – Kerim Mrabti

Text: Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908