Rogic segerskytt när ÖSK vände mot Kalmar

I Allsvenskans tionde omgång möttes under tisdagskvällen ÖSK och Kalmar FF på Behrn Arena. Båda lagen gjorde mål på straff i första halvlek, först Kalmars Romario och sedan Filip Rogic. 1-1 i paus. I andra halvlek gick ÖSK på för ett ledningsmål och fick slutligen utdelning. Med tre minuter kvar av ordinarie tid satte Rogic sitt andra mål för dagen. ÖSK höll ledningen intakt och vann matchen med 2-1.

Efter två tunga förluster mot lag från huvudstaden väntade under tisdagskvällen fjärdeplacerade Kalmar FF för ÖSK på Behrn Arena. Hines-Ike och Igboananike var åter i startelvan efter avstängningar, medan Mårtensson ännu var otillgänglig för spel. Matchens inledning var händelserik. ÖSK satte full fart framåt från avspark och Björnquist hittade in med ett inspel från högersidan redan i den första minuten, som dock rensades undan. I nästa anfall fick Rogic skottläge i boxen men målvakten Hägg Johansson stod för en fin reflexräddning på det låga och hårda avslutet. Kalmar lyfte omgående upp spelet och etablerade tryck mot Janssons mål genom fint passningsspel och några fasta situationer, men avsluten var missriktade.

Efter drygt tjugo minuters spel kom nästa chans för ÖSK. Omoh snurrade fint på vänstersidan och vände bort en Kalmarförsvarare innan han slog ett inlägg mot ytan vid första stolpen. Där dök Besara upp och nickade men kom inte riktigt över bollen och läget slutade med inspark för gästerna. Därefter följde en fin period med en rad ÖSK-chanser. Efter en felpass från Kalmar vände Igboananike upp och avancerade mot en fallande backlinje. Han släppte i rätt skede bollen vidare till Besara som från höger tog sig in i straffområdet och försökte rulla in bollen vid första stolpen, men målvakten läste avslutet och räddade med foten till hörna. I andravågen efter hörnan kom bollen åter in i straffområdet och nickades av Brorsson, men Hägg Johansson stod för en magnifik räddning när han sträckte ut och nådde bollen som var på väg in i bortre hörnet. Näst på tur i chanskavalkaden var ett andravågsskott av Ring som fastnade på en Kalmarspelare i bollbanan på väg mot målet.

I den 31:a minuten kombinationsspelade Kalmar sig fram till straffområdet. Precis i hörnet gick Diouf omkull i närkamp med Almebäck och domaren pekade på straffpunkten. Romario stegade fram och drog säkert in bollen i mål till 0-1 till Kalmar. Sju minuter senare signalerade domaren för straff igen. Ett långt inlägg från Brorsson nickskarvades av en Kalmarförsvare vidare på en lagkamrats hand. Besara la upp bollen och sköt mot högra hörnet, men Hägg Johansson kastade sig åt rätt håll och räddade. Returen studsade dock ut till Rogic som med stolpens hjälp rakade in 1-1.

Strax före paus fick ÖSK ett bra läge att ta ledningen. Ring dribblade fint på vänstersidan och hittade in med bollen till Besara som vände upp i ytan framför straffområdet. Han valde att skjuta trots flera passningsalternativ men skottet blev misslyckat och Hägg Johansson kunde lägga upp bollen för inspark. 1-1 i paus.

I andra halvlek hade lagen inledningsvis svårare att jobba sig fram till kvalificerade målchanser. Omoh snurrade några gånger på vänsterkanten men Kalmar rensade undan bollen när den väl kom in i straffområdet. Efter dryga kvarten blev Almebäck för andra gången på kort tid sittande med skadebekymmer och Kjäll genomförde kvällens första byte när Granlund ersatte mittbacken. I den 62:a minuten slarvade Kalmar i uppspelsfasen och bollen hittade fram till Besara som fick ett läge en mot en. Istället för att dribbla siktade han mot första stolpen och sköt, men bollen smet tätt utanför. Några minuter därefter slog Omoh ett hårt inlägg från vänster som Besara hann först på, men skarven gick återigen utanför målramen.

I den 74:e minuten drog Omoh igång ett anfall på vänstersidan. Efter en dribblingsaktion hittade han ett instick till Rogic som slog bollen vidare på ett tillslag. I boxen dök Besara upp på nytt, tog emot bollen och avslutade. Bollträffen var dock svag och Hägg Johansson räddade. Några minuter senare vann ÖSK boll på egen planhalva och drog upp en kontring. Granlund hittade Besara som släppte bollen vidare till Omoh som ännu en gång utmanade och tog sig förbi på vänstersidan. Bollen hittade fram till Igboananike som vände runt och sköt hört men rakt på Hägg Johansson som täckte vid första stolpen. I nästa anfall slog ÖSK en snabb frispark och Igboananike fick på nytt skottläge, men bollen studsade via försvarare till hörna.

Kalmar sjönk allt djupare och såg ut att försöka försvara den poäng ett oavgjort resultat skulle ge. I den 87:e kombinationsspelade ÖSK mot det lågt stående rödvita laget och bollen nådde Besara centralt. När Kalmar väntade på skott la han istället ett delikat instick till Rogic. Hägg Johansson försökte ta sig ut för att skära av skottvinkeln, men Rogic var kylig och chippade bollen över målvakten och in i mål. 2-1 till ÖSK och vild glädje. Kalmar lyfte direkt upp Elm i offensivt straffområde för att inleda jakten på en kvittering. Båda lagen skapade chanser på tilläggstiden. ÖSK bjöds på stora ytor för kontringar och Igboananike hade chansen att slutligt avgöra men missade målet från nära håll. Närmast kvittering var just mittbacken Elm men hans volleyskott i den fjärde tilläggsminuten gick strax över ribban. ÖSK höll 2-1 tills slutsignalen och kunde bärga tre viktiga poäng i Allsvenskans toppskikt.

Kalmars Nanne Bergstrand inledde på presskonferensen. Han tyckte att Kalmar gjorde en okej första halvlek och att man då hittade luckor att utnyttja i ÖSK:s spelmodell. Han var dock missnöjd med andra halvlek och konstaterade att man då bjöd ÖSK på alltför många omställningslägen som de svartvita är duktiga på att utnyttja. ÖSK:s Axel Kjäll var självfallet nöjd med segern. Han tyckte att första halvlek var jämn, men att ÖSK hamnade lite för lågt för ofta. Efter paus ansåg han att laget fick till ett bättre kombinationsspel. Han berömde spelarna moral och kroppsspråk, som återigen bidrog till ett sent avgörande till lagets favör. Axel avslutade med att berömma Granlund för hans fina inhopp som hade en viktig inverkan på matchbilden.

Nästa match, den sista innan uppehållet för VM, spelar ÖSK på söndag den 27 maj. Då reser laget till Grimsta IP för match mot Brommapojkarna. Matchen börjar kl. 17.30.

Resultat: 2-1 (1-1)
Mål: Romario (31’ straff), Rogic (38’, 87’)
Varningar: Gerzic
Hörnor: 5-4
Byten ÖSK: Almebäck ut - Granlund in (61’), Omoh ut - Sköld in (90’)
Byten Kalmar FF: Hiago ut - Magnusson in (74’), M. Hallberg ut - Edqvist in (84’), Fejzullahu ut - Cardoso in (85’)
Publik: 5209
Domare: Kaspar Sjöberg, Daniel Ekman (ass.), Johan Thalin (ass.) och Enzo Vesprini (fjärde)