Decimerat ÖSK föll tungt inför slutsålt Behrn Arena

Foto: Mikael Sundberg

På söndagseftermiddagen ställdes ÖSK mot serieledarna Hammarby IF, ett hett toppmöte i Allsvenskans åttonde omgång. Kennedy Igboananike gav ÖSK ledningen, men blev i slutet av första halvlek utvisad. Strax efter paus kvitterade Hammarbys Djurdjic och med tio minuter kvar gjorde Hamad 1-2 för Hammarby. Med en man mindre orkade ÖSK inte jobba fram en kvittering och matchen slutade därmed med seger för bortalaget.

Förutsättningarna inför söndagens match mellan ÖSK och Hammarby var idealiska. Två lag med fin form och utan förlust i inledningen av Allsvenskan, högsommarvärme i Örebro och utsålda läktare. Den stora publiktillströmningen medförde att matchstart försenades en kvart.

ÖSK drog upp tempot direkt och i matchens första anfall slogs ett farligt högerinlägg som med liten marginal passerade en framrusande Igboananike vid första stolpen. I den 13:e hittade ÖSK upp med en crossboll mot vänstersidan som Rogic nickskarvade vidare. Omoh fångade upp den och avancerade in i straffområdet där han vände upp och sköt i steget. Wiland var snabbt nere och räddade det låga skottet men på returen högg Igboananike. Hans direktskott gick upp i nättaket och det var 1-0 till ÖSK. Några minuter efter målet var Hammarby nära en replik. Ett högerinlägg nådde Djurdjics panna, men den serbiska anfallaren fick inte fart på bollen och Jansson kunde parera.

Matchen präglades av hög intensitet men det var mer kamp än skönspel i solskenet. ÖSK sjönk lågt i defensiven och Hammarby rullade runt bollen i jakt på ytor kring straffområdet. Hamad var ofta navet i gästernas passningsspel och rörde sig över stora ytor, men allt som oftast strandade Hammarbys anfallsförsök strax utanför straffområdet. I den 39:e minuten uppstod en tilltrasslad situation på mittplan nära sidlinjen. Många spelare var inblandade och en Hammarbyspelare vred sig i plågor. Efter en stunds konferens med kollegorna plockade domare Al-Hakim upp det röda kortet och visade det för Igboananike. ÖSK:s målskytt alltså utvisad, ett beslut som möttes av såväl förvåning som protester i ÖSK-lägret.

Under återstående speltid av första halvlek etablerade Hammarby högt tryck mot ÖSK-målet. Farligast blev det när Andersen sköt från distans, men Jansson räddade det lurigt studsande skottet och Rogic rensade undan returen. På tilläggstiden fick ÖSK en hörna som slogs som variant till Rogic, men hans skott var missriktat. 1-0 i paus.

Hammarby fortsatte pressa ner ÖSK djupt direkt i andra halvlek. Junior inledde med ett läge efter ÖSK-slarv men fick felträff när han skulle skjuta. Almebäck stod sedan för en kvalificerad brytning när han i sista stund fick undan bollen framför fötterna på en fristående Hammarbyspelare. Andersen följde upp med ett tungt distansskott någon decimeter över. Till slut kunde ÖSK inte stå emot. I den 51:a minuten slogs ett hårt högerinlägg som passerade hela backlinjen innan det nådde Djurdjic. Vid bortre stolpen kunde han enkelt raka in kvitteringen till 1-1.

Även om Hammarby fortsatte dominera matchen med en man mer fick ÖSK under en period efter målet lite mer andrum. Axel Kjäll plockade ut Omoh, som efter Igboananikes utvisning tagit plats centralt som svartvit spjutspets och ersatte honom med Boye. I den 78:e minuten fick Hamad bollen centralt en bit utanför straffområdet. ÖSK var för en gångs skull sent in i press och det utnyttjade Hamad. Han la bollen tillrätta, siktade och drog till ett vobblande skott. Jansson reagerade för sent och bollen studsade in nära den bortre stolpen. 1-2. Tungt för ÖSK som dessförinnan stått för en solid försvarsinsats med en man mindre.

Nu var det istället ÖSK som tvingades jaga ett mål. Kjäll lyfte in pigga ben med inhopparna Ring och Amin, men Hammarby såg tryggt ut i försvarsspelet. I den 90:e minuten fick Björnquist chansen att skjuta, men bollen hamnade långt upp på västra stå. En bit in på tilläggstiden var Rogic nära att friställa Boye, men en försvarare avvärjde i sista stund. Hammarby höll ut till slutsignalen och vann därmed matchen med 1-2.

Hammarbys Stefan Billborn inledde matchanalysen på presskonferensen. Han tyckte ÖSK började matchen bäst, men att Hammarby växte in därefter. Stefan berömde lagets inledning efter paus, där man hade tålamod och flyttade bollen på ett bra sätt. Efter kvitteringen tyckte han att gästerna återigen tappade i kvalitet, men han var så klart ändå nöjd med att åka hem med tre poäng. ÖSK:s Axel Kjäll konstaterade att det var en match med två ansikten med festlig inramning. Han var mycket missnöjd med resultatet, men stolt över lagets prestation som kännetecknades av hög moral och kämparglöd under 90 minuter plus tillägg.

Nästa match för ÖSK spelas på torsdag den 17 maj kl. 19.00. Då reser laget till Stockholm och Tele 2 Arena för bortamatch mot Djurgårdens IF.

Statistik
Resultat: 1-2 (1-0)
Mål: Igboananike (13’), Djurdjic (51’), Hamad (78’)
Varningar: Hines-Ike, Paulsen, Fenger, Boye, Mårtensson
Utvisningar: Igboananike, Mårtensson (efter slutsignal)
Hörnor: 2-3
Byten ÖSK: Omoh ut - Boye in (61’), Lorentzson ut - Ring in (84’), Mårtensson ut - Amin in (84’)
Byten Hammarby IF: Solheim ut - Fenger in (46’), Khalili ut - Dibba in (64’), Sandberg ut - Smarason in (73’)
Publik: 12352
Domare: Mohammed Al-Hakim, Fredrik Klyver (ass.), Johan Thalin (ass.) och Namik Idrizovic (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Martin Lorentzson - Michael Almebäck - Brendan Hines-Ike
Daniel Björnquist - Johan Mårtensson - Nordin Gerzic - Filip Rogic
Michael Omoh - Kennedy Igboananike - Nahir Besara

Startelva Hammarby IF
Johan Wiland
Mats Solheim - Björn Paulsen - David Fällman - Simon Sandberg
Jeppe Andersen - Muamer Tankovic - Serge-Junior Martinsson Ngouali
Imad Khalili - Nikola Djurdjic - Jiloan Hamad

Text: Carl Rosén & Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908