Örebro SK anställer Johan Fallby som idrottspsykologisk rådgivare

Foto: Adam Pettersson

ÖSK Fotboll inledde den här säsongen med ett nytt tränarteam under ledning av Axel Kjäll. Nu har klubben rekryterat en ny resurs till tränarteamet. Johan Fallby kommer in i rollen som idrottspsykologisk rådgivare med fokus på prestationsutveckling.

Johan Fallby är en av Sveriges främsta inom sitt område och kommer närmast från tre år som anställd idrottspsykolog hos FC Köpenhamn. Innan dess har han bland annat haft uppdrag för Djurgårdens IF, Halmstad BK samt tio års arbete med landslagen inom Svenska Fotbollsförbundet. Johan Fallby kommer att bli en del av ÖSK:s nya tränarteam under ledning av Axel Kjäll.

– Redan när Axel Kjäll tillträdde i höstas förde vi diskussioner om att detta var en roll som var viktig i vårt team. Det var ett starkt önskemål från Axel och i linje med det som klubben vill utveckla. Vi har successivt satt ihop vårt team, och sedan årsskiftet haft en dialog med Johan om den här rollen. Vi är glada att vi nu fått till detta samarbete och det ska bli spännande att se honom bidra med sin expertis i Axels team, säger Simon Åström, vd i ÖSK Fotboll.

Rollen som idrottspsykologisk rådgivare är ny och kommer utvecklas efterhand. Initialt kommer Fallby framförallt att arbeta med tränarteamet. Fallby kommer inte vara heltidsanställd, men han kommer att jobba med teamet varje vecka. Uppdraget är inte tidssatt, utan man kommer ingå ett samarbete med avsikten att det ska bli långsiktigt.

– Rollen handlar i grunden om att skapa en miljö för maximala förutsättningar att prestera i. Marginalerna inom toppidrott är idag små och många faktorer spelar in. Det kan handla om allt från hur vi jobbar med ledarskap, coaching, feedback, retorik, mental träning, beteenden, kommunikation på planen och mycket mer. Här kommer Fallby hjälpa oss att utvecklas, säger Magnus Sköldmark, sportchef i ÖSK Fotboll.

ÖSK:s huvudtränare Axel Kjäll är mycket nöjd med att få in Johan Fallby i teamet:

– För oss är en av de viktigaste delarna att bygga en kultur med ett starkt utvecklingsfokus. Vi ska hela tiden vilja utveckla oss själva och varandra, både som ledarteam och spelargrupp. Med Johan som resurs, en av Sveriges främsta, får vi in ytterligare en expertkompetens i vårt team. Vi har haft en lång dialog där vi känt på varandra och insett att vi har en samsyn kring många övergripande frågor, säger Axel Kjäll.

Sedan Fallby lämnade FC Köpenhamn vid årsskiftet har han funderat på vilket som ska bli hans nästa fotbollsuppdrag. Under vintern har dialogen med ÖSK väckt hans intresse för klubben och det man vill bygga.

– Det känns som ett superspännande läge att komma in i ÖSK och börja jobba med Axel och hans team. ÖSK har något riktigt intressant och utvecklande på gång, de har en tydlig tanke med vad de vill bygga och ett tränarteam som har ett modernt tänk runt fotboll, lärande, utveckling och allt som hör därtill. De är ambitiösa och redan långt framme i både kompetens och tänk. Jag kommer bli utmanad och hoppas få vara med och utmana både i teamet och i ÖSK:s arbetssätt. Det känns som ett uppdrag som verkligen motiverar mig eftersom det redan finns en stark prestationskultur som vill utvecklas in i framtiden, säger Johan Fallby.

Teamet har tillsammans med Johan redan inlett arbetet och rollen kommer integreras i det övriga teamet fortlöpande under säsongen.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908