ÖSK seger efter fantastisk vänding mot dalkurd

På april månads sista dag möttes ÖSK och Dalkurd i Allsvenskans sjätte omgång. Första halvlek var jämn, men förblev mållös. Dalkurd tog ledningen tidigt i andra halvlek genom Sugita. Buya Turay utökade till 0-2 med kvarten kvar, men ÖSK fortsatte kämpa. Omoh reducerade och Igboananike kvitterade, båda målen efter hörnor. Igboananike avgjorde sedan på tilläggstid till 3-2. En fantastisk vändning som tar ÖSK upp till tredjeplats i tabellen.

På Valborgsmässoafton var det dags för ÖSK att avrunda omgång 6 av Allsvenskan genom match mot Dalkurd FF. ÖSK kom till spel med några förändringar i startelvan jämfört med Östersundsmatchen. Mårtensson var tillbaka på mittfältet efter avstängning, men såväl Rogic som Lorentzson tvingades stå över med anledning av skador. Brorsson gjorde säsongsdebut från start medan Ring och Omoh tog plats på vänsterflanken respektive i topptrion.

I den sjunde minuten fick ÖSK en frispark på offensiv planhalva, något till höger, och laget flyttade upp i straffområdet. Gerzic slog frisparken som nådde Brorssons panna, men målvakten Demircan var på tårna och räddade nicken. Returen fångades upp av Omoh som vände in i banan från vänster och avlossade bössan. Skottet var hårt och på väg mot bortre hörnet men målvakten sträckte ut och parerade på nytt. En fin dubbelchans och nära ett tidigt ledningsmål. Dalkurd sjönk lågt i försvarsspelet och ÖSK fick ofta utrymme att vandra långt in på offensivt straffområde innan gästerna satte press. I den 18:e minuten sicksackade ÖSK igenom gästernas försvar och Mårtensson fick skottläge centralt, men avslutet med vänsterdojan var något högt.

Efter drygt tjugo minuter växte Dalkurd in i matchen. Bortalaget etablerade alltmer spel längre upp i banan och ett bättre presspel reducerade ÖSK:s tid med bollen. I den 28:e minuten tappade ÖSK helt bort Dalkurds Rashidi vid ett inspel från vänster, men högeryttern fick en dålig förstatouch och stressades av Jansson till ett avslut i reklamskylten vid sidan av den vänstra stolpen. Tio minuter före paus satte Dalkurd en hörna kort till Sugita som vände upp slog ett hårt inlägg mot bortre stolpen som var nära att nå flera Dalkurdspelare. Bollen passerade dock samtliga spelare och ÖSK kunde återigen andas ut. ÖSK avslutade halvleken med en halvchans då Besara sköt från distans men Demircan behövde inte ingripa då bollen gick en bit utanför stolpen. 0-0 i paus efter en jämn men ganska chansfattig halvlek.

Dalkurd fortsatte med den täta defensiven efter paus. I den 54:e minuten fick Buya Turay bollen nere vid kortlinjen. Han vände upp, tog sig förbi Almebäck och spelade bollen snett inåt bakåt till Sugita som enkelt kunde stöta in 0-1 i bortre hörnet. Ett par minuter senare var gästerna nära att utöka. Sugita vann bollen på egen planhalva och satte fart framåt. Han släppte bollen i djupled till Buya Turay som tog sig in i straffområdet, vände upp och sköt mot första stolpen. Jansson släpade med foten och räddade, men returen studsade rakt ut till Dalkurdspelare som sköt direkt. Almebäck slängde sig och täckte undan skottet. Gästerna ropade på straff för hands men domaren friade och dömde hörna.

I den 74:e minuten tappade ÖSK bollen långt upp i banan och Dalkurd satte full fart framåt. Sugita tittade upp och la bollen framåt till Buya Turay. Den giftiga anfallaren drev framåt mot ett väldigt passivt ÖSK-försvar. Efter ett tvåsiffrigt antal överstegsfinter sköt han i steget. Även Jansson stod på hälarna och kunde se bollen gå in.

ÖSK lät sig inte nedslås trots ett tvåmålsunderläge. Inhoppare i form av Boye och Amin gav ny kraft i jakten på en reducering. Boye inledde med att visa styrka när han bröstade ner en långboll, men Mårtensson (som strax därpå byttes ut mot Amin) sköt tyvärr rakt på Demircan som styrde bollen vidare till hörna. Med tio minuter kvar fick ÖSK en högerhörna. Besara slog den och efter nicktouch från Gerzic nådde bollen fram till Omoh som från nära håll dundrade in 1-2. Jubel framför Kubanerna och ny energi i jakten på fler mål. Amin följde direkt upp med ett fräsande distansskott någon decimeter utanför. Trycket mot Dalkurdmålet fortsatte och i den 83:e minuten fick ÖSK en ny hörna, denna gång från vänster. Besara servade på nytt och i ytan framför målet dök Igboananike upp och skarvade bollen med huvudet. Bollen gick in i mål och det var kvitterat. Allt högre jubel från Kubanerna som på allvar började tro på en fulländad vändning.

Matchklockan tickade dock på snabbt och i den sista ordinarie minuten kom chansen som ÖSK väntat på. Ännu en hörna som slogs av Besara och vid första stolpen nickskarvade Omoh. Bollen fastnade framför målet och studsade fram och tillbaka innan Demircan tog hand om den. Domaren la dock till fem minuter efter flertalet byten och skadeavbrott så det fanns tid kvar att spela på. I den tredje tilläggsminuten lyfte Gerzic en lyra som skarvades av Besara till en felvänd Igboananike som sög ner bollen med en Dalkurdförsvarare i ryggen. Kennedy vände runt och sköt med högerfoten. Bollen ändrade riktning på väg mot målet vilket ställde Demircan och ÖSK hade vänt till 3-2. Plötsligt var det Dalkurd som tvingades jaga. Gästerna slängde fram allt man hade men hade svårt att få struktur i offensiven under sista minuterna. ÖSK höll ut och vid slutsignalen utbröt vilt jubel bland de svartvita, såväl på planen som på läktaren. En fantastisk vändning med tre mål i matchens slutskede och återigen ett prov på en lysande lagmoral.

Dalkurds tränare Valentin Asrudic inledde på presskonferensen. Han tyckte att ÖSK var bättre första tio minuterna, men att Dalkurd sedan genomförde en mycket bra match med taktiskt lyckad defensiv och fina mål framåt. Han konstaterade besviket att bolltittande i samband med defensiva fasta situationer blev lagets fall.
ÖSK:s Axel Kjäll var imponerad och stolt över laget som igen visade att man aldrig ger upp. Han var särskilt glad för och berömde Brorssons insats i årets debut från start samt den hårt arbetande Igboananike som med sina två mål fick äran att bli matchvinnare.
Nästa match för ÖSK spelas på måndag den 7 maj kl. 19.00. Då möter laget IK Sirius på Studenternas IP i Uppsala.

Statistik
Resultat: 3-2 (0-0)
Mål: Sugita (54’), Buya Turay (75’), Omoh (80’), Igboananike (83’, 90+3’)
Varningar: Sugita, Omoh, Jasarevic, Gerzic
Hörnor: 6-5
Byten ÖSK: Brorsson ut - Boye in (70’), Mårtensson ut - Amin in (79’), Ring ut - Ajdarevic in (89’)
Byten Dalkurd FF: Tranberg ut - Moenza in (70’), Rashidi ut - De John in (82’)
Publik: 5529
Domare: Bojan Pandzic, Robin Wilde (ass.), Jonas Bäcklund (ass.) och Enzo Vesprini (fjärde)

Startelva ÖSK
Oscar Jansson
Arvid Brorsson - Michael Almebäck - Brendan Hines-Ike
Daniel Björnquist - Johan Mårtensson - Nordin Gerzic - Sebastian Ring
Michael Omoh - Kennedy Igboananike - Nahir Besara

Startelva Dalkurd
Abdulaziz Demircan
Henrik Löfkvist - Kebba Ceesay - Iran Jasarevic
Heradi Rashidi - Robin Tranberg - Rewan Amin - Simon Strand
Oliver Berg - Mohamed Buya Turay - Yukiya Sugita

Text: Carl Rosén & Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908