Tvåa i allsvenskan efter seger mot Östersund

På lördagen väntade en tuff bortamatch för ÖSK när laget åkte till Jämtland för möte mot Östersunds FK. ÖSK var rejält tillbakatryckta i inledningen, men jobbade sig in i matchen och tog ledningen några minuter före paus genom Björnquist. Andra halvlek handlade mycket om försvarsspel för ÖSK, men de svartvita låg kompakt och gjorde det svårt för Östersund. I slutskedet kontrade ÖSK och inhopparen Isaac Boye avgjorde till 0-2 med sitt första mål i ÖSK-tröjan.

På lördagseftermiddagen inleddes den femte omgången av Allsvenskan på Jämtkraft Arena där Östersunds FK tog emot ÖSK. Östersund började matchen inspirerat och skapade ett antal lägen under matchen första tio minuter. Sema bjöds på en kontringschans en mot en, men sköt i burgaveln. Ghoddos följde upp med ett giftigt skott som Jansson efter studs räddade till hörna. Sema snodde sen bollen av Ring nära hörnflaggan och slog ett inlägg som ÖSK rensade undan i sista stund.

ÖSK hade bekymmer med att hantera jämtarnas presspel. Passningsspelet haltade och det var under matchinledningen sällsynt med moment av svartvit bollkontroll på offensiv planhalva. Halvvägs in i halvleken lyckades ÖSK slutligen lyfta upp spelet. Rogic fick ett läge med bollen centralt och tryckte till med vänsterfoten. Skottet var lågt och hårt men målvakten Andersson hann ner och styrde bollen med handen via stolpen och till hörna. Besara serverade hörnan mot Lorentzsons huvud, en repris på aktionen vid ledningsmålet mot AIK, men denna gång stoppade målvakten bollen från att passera mållinjen.

I den 40:e minuten satte ÖSK upp ett anfall centralt. En skarvpassning från Igboananike hittade fram till Besara som vände upp mot Östersunds backlinje strax utanför straffområdet. Björnquist överlappslöpte till höger och Besara släppte en delikat passning som friställde honom. Fri med målvakten chippade han bollen. Mittbacken Papagiannopoulos försökte med en akrobatisk rensning men bollen gick i ribbans undersida och in i nätet till 0-1 för ÖSK. ÖSK låg sedan fortsatt kompakt i defensiven och höll ledningen intakt tills halvtidsvilan.

Likt den första halvleken inledde Östersund med mycket boll efter paus. Edwards sköt tidigt ett vobblande skott som Jansson tappade, men han var snabb på returen och avstyrde farligheten. Hines-Ike var några minuter senare nära att bli olycksgubbe i samband med en Östersundshörna när han nickskarvade bollen. ÖSK hade dock tur i och med att bollen gick i bortre stolpen och ut igen.

ÖSK låg kompakt i defensiven och Östersund hamnade ofta i ett rullande i sidled utanför straffområdet. Jämtarna drog iväg några distansskott men antingen stod Jansson rätt eller så var de felriktade och gick utanför målramen. Tränaren Potter försökte få ny energi i laget och hade med dryga tjugo minuter kvar utnyttjat samtliga tre byten. Axel Kjäll väntade tills den 73:e minuten innan han förändrade sitt manskap Amin klev då in på planen och ersatte Omoh.

Bytena medförde ingen tydlig effekt på matchbilden. Östersund såg stressat ut och slarvade allt mer ju närmare 90 minuter som matchklockan tickade. ÖSK fick flera kontringslägen. I den 90:e minuten tog evighetsmaskinen Björnquist fart på högerkanten, rundade Östersundsförsvaret och tog sig in i straffområdet. Han slog sedan en passning i sidled till den andra ÖSK-inhopparen Boye som från någon decimeters avstånd rullade in bollen i mål. Boyes första Allsvenska mål i ÖSK-tröjan, 0-2 och matchen var avgjord. ÖSK spelade enkelt av tilläggstiden och väntade på domare Erikssons slutsignal. När visslan gick kunde de svartvita räkna hem tre sköna poäng och femte raka matchen utan förlust.

Nästa match spelar ÖSK på Valborgsmässoafton, måndagen den 30 april kl. 18.00. Då kommer Dalkurd på besök till Behrn Arena.

Resultat: 0-2 (0-1)
Mål: Björnquist (40’), Boye (90’)
Varningar: Rogic, Mukiibi