Rinne säkrade segern med straffräddning på övertid

I Allsvenskans åttonde omgång spelade under måndagskvällen ÖSK mot Hammarby. I en händelserik första halvlek tog Hammarby ledningen två gånger, men ÖSK kvitterade genom Nordmark och Ajdarevic. Inhopparen Hines-Ike gav ÖSK ledningen i andra halvlek och därefter följde en lång press av Hammarby. I den sista matchminuten fick gästerna straff men Jacob Rinne räddade och blev matchhjälte när han såg till att ÖSK vann med 3-2.

En träningsvecka efter den svängiga förlustmatchen i Kalmar var det under måndagen ånyo dags för hemmamatch på Behrn Arena. Hammarby kom på besök till ett sommarvarmt Örebro och lagen inledde matchen med perfekta yttre förutsättningar. ÖSK visade direkt vilka som var hemmalag och satte högt upp tempo och press på Hammarbys planhalva. Nordmark som fick chansen från start i kapten Åhman Perssons frånvaro bröt tidigt in från vänstersidan men det hårda skottet täcktes undan. Den inledande pressen mattades dock snabbt av med följden att Hammarby flyttade upp positionerna. I den 11:e minuten täckte Almebäck ett skott men bollen studsade oturligt till anfallaren Alex som tittade upp och satte 0-1. ÖSK var nära en snabb replik några få minuter senare när Ajdarevic trixade och vände bort två försvarare i straffområdet, men avslutet gick precis utanför. Sen stod Holmberg med en delikat skarvpassning som friställde Nordmark i djupled, men målvakten Kristinsson räddade fint med vänsterhanden. I den 18:e minuten vände sig Gerzic förbi ett koppel pressande Hammarbyspelare och en yta uppstod på vänsterkanten. Valgardsson löpte i expressfart och fick bollen i steget. Han tog sig ner mot kortlinjen och slog ett stenhårt inlägg med vänsterfoten. I boxen mötte Nordmark perfekt med pannan och Kristinsson var chanslös på den kraftfulla nicken. Ett mönsteranfall och rättvist kvitterat till 1-1. Målet följdes av en underhållande matchbild där båda lagen visade upp en rejäl offensivlusta med många spelare i offensiva positioner. Detta öppnade samtidigt rejäla ytor för lagen att kontra på. Gästernas ytter Hallberg fick en bra chans efter just en kontring men avslutade svagt rakt på Rinne. Ajdarevic och Sema var nära nå fram till chanser för ÖSK, men Hammarbyförsvaret fick undan bollen med minsta möjliga marginal.

I den 33:e minuten skapade Hammarby ett jätteläge efter ett skott i tredjevågen. Skottet studsade framför Rinne som släppte retur men Smárason slog knut på sig själv och det slutade med hörna. Bollen slogs in i ytan precis framför Rinne och landade på Almebäck som reflexartat rörde benet, men bollgick dessvärre på knät och in i eget mål. Ny ledning för gästerna alltså som uppenbarligen stärkes av målet. Under en tiominutersperiod var gästerna totalt dominanta och ÖSK kom fel in i princip varje situation. Som tur var för ÖSK lyckades gästerna inte omsätta spelövertaget i målchanser. I den 44:e minuten kravlade sig ÖSK upp på offensiva planhalva med bollen i behåll och en crossboll mot DG nickades av Sævarsson till hörna. Gerzic slog den mot första stolpen där ett block med två Hammarbyspelare nickade bollen men Valgardsson stötte den med huvudet tillbaka in i boxen. I närkamp med Haglund föll Ajdarevic och domare Eriksson pekade mot straffpunkten. Astrit hanterade pressen framför en högljudd Hammarbyklack på bästa sätt och satte 2-2 lågt under Kristinsson. Ett psykologiskt viktigt mål som blev det sista som hände före paus.

Den andra halvleken inleddes något mer tillknäppt. Första chansen kom i den 53:e minuten när mittfältaren Persson i andravågen efter ett långt inkast rammade ribban med en halvvolley. Två minuter senare var gästerna på nytt nära ett ledningsmål. Mittbacken Sætra vann luftduellen i samband med en hörna och nickade stenhårt. Rinne fick bollen på sig och släppte mirakulöst nog ingen retur. ÖSK:s första målchans efter paus dröjde tjugo minuter. Björnquist nickade fram bollen till Ajdarevic som duttade upp den framför sig och avfyrade vänsterkanonen. Bollen gick mot Kristinssons vänstra kryss, men den isländske målvakten sträckte ut och tippade bollen till hörna. Ajdarevic trippade ut för att slå den. För den perfekta serven mot första stolpen tackade inbytte Hines-Ike genom att distinkt nicka in bollen. 3-2 och amerikanens första mål i Allsvenskan. Målet blev startskottet för en mäktig forcering av gästerna. Sævarsson och inbytte Romolu inledde med varsina ofarliga skott. Målskytten Hines-Ike var sen nära ett självmål när han rensade framför eget mål men bollen gick turligen över ribban.

Med tio minuter kvar skadades Ajdarevic och linkade ut till varma applåder från storpubliken. Haginge ersatte och placerades som plastgräsfräs i ytan framför backlinjen. Trycket mot ÖSK-målet växte konstant och med en minut kvar blev Israelsson fri i boxen men Rinne stod för en mäktig räddning. När klockan var på väg att passera 90 och gå in på de fem tillagda minuterna var Almebäck först nära ett nytt självmål men nicken snett bakåt passerade ovanför överliggaren. I momentet efter hörnan blev Israelsson fullständigt fri några meter från mållinjen men lyckades skalla bollen utanför. Trots fortsatt tryck verkade det ha varit sista chansen för Hammarby. När en minut återstod studsade bollen i straffområdet och Hines-Ike misslyckades med en brytning. Straffspark för gästerna och inbytte Bakircioglu stegade fram för att rädda en poäng. Rinne ville dock annorlunda och stod för en sagolik räddning när han kastade sig åt rätt håll och parerade straffen. Ett ÖSK-anfall senare blåste Eriksson av matchen och förkunnade att ÖSK hade besegrat Hammarby med 3-2.

Hammarbys Nanne Bergstrand inledde matchanalysen på presskonferensen. Han konstaterade att det var rejält surt att inte få med sig poäng efter en väldigt bra prestation och att dåligt försvarsspel vid 2-3 samt bristande effektivitet bäddade för förlusten. Alexander Axén tyckte att ÖSK fick en bra start men hade oflyt vid första baklängesmålet. Han ansåg dock att laget repade sig bra vilket resulterade i kvitteringen av Daniel “fox in the box” Nordmark. Kvitteringsmålet precis innan pausvilan var också psykologiskt viktig. I paus pratade laget om att försöka få till ett bättre djupledsspel men Axén konstaterade att de inte fick någon ordentlig effekt av denna taktiska justering. Avslutningsvis passade han på att hylla hemmapubliken för att de fick arenan att koka i slutskedet.

Nästa match för ÖSK spelas på söndag den 15 maj kl. 15.00. Ny hemmamatch väntar då på Behrn Arena mot IF Elfsborg.

Statistik
Resultat: 3-2 (2-2)
Mål: Alex (11’), Nordmark (18’), självmål (33’), Ajdarevic (straff 44’), Hines-Ike (69’)
Varningar: Almebäck, Haglund, Crespo Kamara, Israelsson, Björnquist, Magyar
Hörnor: 4-7

Byten ÖSK: Sema ut - Crespo Kamara in (66’), Moberg ut - Hines-Ike in (66’), Ajdarevic ut - Haginge in (80’)
Byten Hammarby IF: Alex ut - Romulo in (74’), Hallberg ut - Bakircioglu (87’), Smárason ut - Khalili in (87’)

Publik: 10362

Domare: Jonas Eriksson, Daniel Wärnmark (ass.), Mehmet-Mohammed Culum (ass.) och Mattias Johansson (fjärde).

Startelva ÖSK
Jacob Rinne
Daniel Björnquist - Michael Almebäck - Erik Moberg - Logi Valgardsson
Maic Sema - Daniel Nordmark - Nordin Gerzic - Daniel Gustavsson
Astrit Ajdarevic - Kalle Holmberg

Startelva Hammarby IF
Ögmundur Kristinsson
Birkir Már Sævarsson - Lars Sætra - Richard Magyar - Fredrik Torsteinbø
Arnor Smárason - Philip Haglund - Erik Israelsson - Johan Persson - Melker Hallberg
Alexssander Medeiros de Azeredo.

Text: Carl Rosén & Niklas Sandberg

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908