Intervju med Brendan Hines-Ike: "För mig sa det klick direkt"

Dixie Ericson från Handelsstaden har träffat nyförvärvet Brendan Hines-Ike som berättar varför han valde just ÖSK.
– När jag träffade Axel och Axén och alla de andra spelarna förstod jag att detta verkligen är ett ställe där jag kan bli en bra spelare.

Nye ÖSK-försvararen Brendan Hines-Ike, 21, kommer från South Florida University Bulls i soliga Tampa. Men uppväxten i Littleton, en förstad till Denver Colorado, har förberett honom på svens ka minusgrader. Fotbollen var tidigt Brendan Hines-Ikes grej. Hans föräldrar är för mångfald och ville ha in den också i hans tidiga fotbollsliv.
– Så jag spelade i sex år för en liten klubb med latinamerikanska förtecken.

När Brendan var elva åkte han och brodern Ian till engelska Nottingham Forests akademi för att träna. Till slut hamnade de i Chivas USA, ett kaliforniskt lag som fram till för två år sedan spelade i MLS, den högsta ligan i USA. Där stannade Brendan i tre och ett halvt år och gick från U16 till U18. Sedan bar det av till Creighton University Bluejays för spel i NCAA-ligan där collegelagen spelar. Själva Creighton University ligger i Omaha.
– Jag spelade där i ett år och hann däremellan med åtta veckors träning i Norge, Danmark och Sverige. Han har inte lämnat något åt slumpen vad beträffar proffskarriären.
– När jag studerade på college fortsatte jag att träna varje dag.

Brendan presterade också studiemässigt. Han har en business major på den akademiska meritlistan. Själva spelet i NCAA-ligan skiljer sig åt från europeisk proffsfotboll.
– Den största skillnaden ligger i taktiken och i sättet som fotbollen spelas. Collegefotbollen är mycket snabb och mycket fysisk, medan fotbollen spelas mycket smartare här; allt är välplanerat, spelarna är verkligen briljanta när det rör sig om kunskaper i själva spelet. Brendan lyfter också fram vad som behövs för att nå proffsnivån.
– Du måste vara mycket bra i din position och ha rätt attityd. Den skiljer sig mycket från vanliga människors inställning. Du måste vara beredd att tänka på ditt jobb hundra procent – hela tiden. Somliga spelare i collegefotbollen fångas in av studierna eller av vänner och det sociala livet.
– Det är roligt att läsa på universitet. Mycket attraktivt, säger han med ett litet leende lekande i ena mungipan.
– Det var tufft speciellt när jag flyttade till Tampa. Där finns det väldigt vackra kvinnor och otroliga omgivningar. Jag var tvungen att se till att jag alltid hade fotboll och träning i tankarna. Utan den inställningen blir man inte proffs.

Men vad var det som lockade honom till Örebro? Det har nog haft en viss betydelse att han känner till Alejandro Bedoyas, numera landslagsman för USA och proffs i franska Nantes, utvecklande tid i ÖSK.
– När jag kom hit visste jag ingenting om Örebro eller Allsvenskan men när jag träffade Axel och Axén och alla de andra spelarna förstod jag att detta verkligen är ett ställe där jag kan bli en bra spelare. Så för mig sa det klick direkt.

Brendan är lyrisk över mottagande både av klubben, supportrar och örebroare i allmänhet. Han tycker att ÖSK-ledningen är bra människor. Inte alltför vanligt inom fotbollen, enligt honom. Och han har fallit för den svenska sommaren.
– Jag var här i somras så jag fick se hur vackert Sverige är om sommaren. Hur spännande är det inte att vara i solen mer än tjugotvå timmar om dygnet. Just nu är det lite mörkare, säger han. Åter med antydande till ett leende.

Han har skrivit på ett fyraårskontrakt. Örebro är kanske inte den definitiva slutstationen i hans karriär, men han ger mig en lektion i att leva i nuet.
– Det viktigaste för mig just nu är att hjälpa klubben på alla sätt jag kan. Kanske också att inspirera andra amerikanska spelare. Jag har lärt mig att om du tänker för mycket på någonting som ligger långt fram i framtiden så fokuserar du inte på nuet. Så nu är jag totalt fokuserad på Örebro. 100 procent.

Brendan Hines-Ike har en klar uppfattning om sig själv som spelare.
– Jag är försvarare men under akademitiden var jag forward. Undan för undan började jag rikta in mig på mittfältet därför att jag såg spelet på ett annat sätt än andra spelare. Men det var först i collegefotbollen som jag flyttade ner i försvaret. Coacherna ville att han skulle dirigera spelet. Hans spelstil är fortfarande mycket offensiv.
– Jag älskar att gå framåt och mitt signum är mitt passningsspel. Jag ser möjligheter som de flesta försvarare inte ser. Jag gillar att passa, gärna långa och svåra passningar. Då måste man ha självförtroende när man har bollen.

Brendan menar att de flesta amerikaner inte förstår att taktiken spelar en större roll än individen i Europa. Där finns det en läroprocess.
– Du måste veta hur lagkompisen bredvid dig vill ha bollen och hur han rör sig på planen.
Han vet också vad han behöver vässa.
– Det första jag lärde mig när jag kom hit är att jag måste bli en bättre försvarare i allmänhet. För det är mitt viktigaste jobb.

Han arbetar hårt med positionsspelet. När han ska falla, när han ska stöta, när han ska gå framåt... att alltid vara rätt placerad. Det var lite lättare att vara försvarare i collegefotbollen där forwards inte löper hela tiden.
– I Sverige, speciellt i Europa, är forwards mycket aktiva.

Försvarsspelet är också mer än att bara få bort bollen. Det gäller att förutse och stoppa kritiska situationer i sin linda.
– De bästa mittbackarna brukar inte märkas. Om de spelar en stor roll i en match gör de förmodligen någonting fel. Brendan är nöjd med träningarna. Han får mycket feedback och känner att han lär sig hela tiden. Nu väntar en utmaning en annan typ: att lära sig svenska. Ett hårt jobb, det är han fullt medveten om, han har nämligen lärt sig spanska tidigare eftersom han rört sig i latinamerikanska miljöer.
– När jag går till ett café och ska beställa mat försöker jag göra det på svenska. Men personalen upptäcker genast att jag inte är svensk och svarar på engelska. Spelarna har sagt åt mig att inte oroa mig för språket utanför planen utan lära mig alla på-planen-ord. I min position krävs det mycket muntlig kommunikation och alla är inte bra på engelska.

Brendan är smart, ytterst allmänbildad och verbal. Och under den vänliga ytan finns en flinthård inställning att hålla rent framför det egna målet.

En riktig ÖSK-försvarare i vardande.

Text: Dixie Ericson

Artikeln är publicerad med tillåtelse från Totally Örebro.
Besök gärna deras hemsida.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908