ÖSK vände och vann årets första träningsmatch

I årets första träningsmatch mötte ÖSK under lördagseftermiddagen Djurgårdens IF på Behrn Arena. Djurgården tog ledningen i den första halvleken genom Johnson. I den andra bjöd lagen publiken på fem mål. Fyra gjordes av ÖSK som därmed vann matchen med 4-2. ÖSK:s målskyttar var Kalle Holmberg, Daniel Gustavsson (två) och Alhassan Crespo Kamara.

Föregående helg blev den tilltänkta premiärmatchen mot IFK Kumla inställd på grund av för många minusgrader på termometern. Under lördagen hade dock den värsta kylan släppt taget om Örebro och ÖSK vandrade ut på Behrn Arena för match mot Djurgårdens IF. Två nya ansikten tog plats i den svartvita startelvan. Dels den nya amerikanske mittbacken Brendan Hines-Ike och dels den provspelande ivorianen Germain Kouadio som inledde matchen till vänster på mittfältet.

Gästerna var något piggare i matchens inledning och skapade ett par halvchanser under den första kvarten. Jansson tvingades först kasta sig mot första stolpen och boxa ett hårt vänsterinlägg till hörna. Några minuter senare fick Karlström bollen centralt efter ett fint anfall, men hans curlade skott gick ett par decimeter utanför Janssons högra stolpe. ÖSK:s första chans dröjde till den 26:e minuten då Hines-Ike tittade upp och slog en lång lyra mot en djupledslöpande Holmberg. Kalle ryckte ifrån försvaren och avancerade mot målet men Djurgårdens målvakt Höie tog några snabba steg ut och tvingade Holmberg till ett stressat avslut. Lobben gick över ribban. I den 35:e minuten fick gästernas anfallare Johnson bollen i en fri yta i offensivt straffområde. Han tittade upp och placerade säkert in 0-1 i bortre hörnet. Jansson var chanslös och gästerna hade ganska rättvist tagit ledningen. ÖSK jobbade sig sen in i matchen genom ett par fina aktioner från provspelaren Kouadio. Först fick bröt han in från vänsterkanten och avlossade ett bra skott mot första krysset, men Höie räddade fint till hörna. I andravågen efter hörnan studsade bollen till Broberg som sköt direkt. Bollen gick i en bana mot bortre krysset, men passerade tyvärr på fel sida målramen. Kouadio ryckte sen förbi en försvarare på nytt men inspelet täcktes av en följsam Djurgårdsförsvarare. Med bara sekunder av den första halvleken ställde Djurgården om och flera spelare tog offensiva löpningar. Bollen passades från höger till vänsterdelen av straffområdet där Berntsen befann sig i en fri yta, men norrmannen tappade balansen och avslutet landade på den för dagen snöklädda och folktomma västra ståplatsläktaren. Domaren blåste därefter av årets första ÖSK-halvlek. Underläge 0-1 i paus.

ÖSK inledde den andra halvleken på inspirerat sätt. Kouadio började med att nicka i stolpen efter några minuters spel. I den 51:a minuten fick Björnquist bollen till höger i straffområdets utkant och chippade in den mot boxen. Broberg försökte sig på en cykelspark men missade bollen som istället nådde Holmberg. Kalle drog till direkt och bollen gick rakt upp i första krysset. 1-1. ÖSK slog sig inte till ro utan fortsatte trumma på framåt. Gerzic sköt först en frispark som Höie tippade till hörna. Därefter genomförde Axén ett trippelbyte vilket innebar att Valgardsson, Gustavsson och Crespo Kamara gjorde entré på banan. Efter bara någon minut på banan satte en av inhopparna 2-1. Nordmark trippade in straffområdet och sköt ur dålig vinkel rakt på Höie. Returen studsade rakt ut till DG som från nära håll rakade in bollen i öppet mål. DG såg precis som sin företrädare Kouadio pigg ut och var tio minuter efter ledningsmålet nära ytterligare ett när han bröt in från vänsterkanten och avlossade ett markskott med högerfoten. Höie räddade dock med foten. I den 76:e minuten etablerade Djurgården tryck mot ÖSK i samband med en hörna. Ett inspel från vänster skarvades vidare mot målet och i ytan framför Jansson dök mittbacken Une Larsson upp och tryckte in 2-2 med huvudet. Matchen öppnade upp sig och lagen, med stora ytor mellan lagdelarna, turades om att skapa chanser. Djurgården var först nära att återta ledningen men tog inte chansen, vilket ÖSK drog nytta av. I den 81:e minuten snurrade inbytte Viktor Walldén med en försvarare på högerkanten och upptäckte att DG löpte mot den första stolpen. Inspelet såg ut att täckas av en försvarare men DG fick ändå tag på bollen och kunde lekande lätt rulla in sitt andra mål för dagen. 3-2 till ÖSK. Djurgården försökte mobilsera kraft för att åstadkomma en kvittering men laget orkade inte riktigt. ÖSK fick istället stora ytor att kontra på och i det andra av två nästan identiska anfall kunde Crespo Kamara på tilläggstiden avgöra matchen till 4-2 efter ett nytt fint förarbete av Walldén. Sammanfattningsvis en bra start på säsongen 2016 med en seger, fyra mål framåt och långa stunder av fint spel.

Nästa match för ÖSK spelas i Portugal söndagen den 31 januari kl. 19.00. Då står Kalmar FF för motståndet i den första matchen av Atlantic Cup.

Statistik
Resultat: 4-2 (0-1)
Mål: Johnson (35’), Holmberg (51’), Gustavsson (61’, 81’), Une Larsson (76’), Kamara (90+2’)
Byten ÖSK: Hines-Ike ut - Valgardsson in (59’), Kouadio ut - Gustavsson in (59’), Broberg ut - Kamara in (59’), Nordmark ut - Walldén in (73’), Holmberg ut - Lundberg in (73’), Björnquist ut - Yanez Hernandez in (73’)
Publik: 835

Startelva ÖSK:
Oscar Jansson
Daniel Björnquist - Brendan Hines-Ike - Carl Ekstrand Hamrén - Sebastian Ring
Daniel Nordmark - Nordin Gerzic - Robert Åhman-Persson - Germain Kouadio
Kalle Holmberg - Martin Broberg

Startelva Djurgårdens IF
Kenneth Höie
Stefan Karlsson - Jakob Une Larsson - Tim Björkström - Elliot Käck
Seon-Min Moon - Jesper Karlström - Kevin Walker - Daniel Berntsen
Amadou Jawo - Sam Johnson

/Carl Rosén

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908