En svartvit poäng efter stark insats på Friends Arena

ÖSK spelade under söndagen bortamatch mot AIK i Allsvenskans tredje omgång. AIK hade ledningen i paus med 1-0 efter ett nickmål av Markkanen. I den andra halvleken hade ÖSK flera chanser att kvittera. Bland annat slog Nordin Gerzic en frispark i ribban. Till slut lyckades äntligen Shpetim Hasani sätta dit bollen, vilket var hans tredje mål i serien. Slutresultatet blev därmed 1-1.

I Allsvenskans tredje omgång möttes under söndagseftermiddagen AIK och ÖSK på Friends Arena i Solna. AIK som börjat serien med en förlust och en vinst inledde matchen med ett stort bollinnehav och det skulle inte dröja särskilt länge innan övertaget gav resultat. Redan i den sjätte minuten samspelade Markkanen med Bahoui i straffområdet och den förstnämnde nickade till slut in 1-0 från nära håll.  ÖSK lät sig dock inte nedslås av det tidiga baklängesmålet. Efter ett fint anfall fick Yasin i fart bollen till höger i straffområdet. Han försökte gå på utsidan av AIK:s Nils-Eric Johansson och var sånär förbi när han fick en ordentlig tryckare av Johansson. Domaren friade dock och lät bollen gå till inspark. Några minuter senare fick Yasin återigen bollen till höger, efter en lång lyra från Nkili. Hans inlägg nådde DG vid den bortre stolpen. DG tog ned bollen och tryckte till med vänstern men bollen gick i burgaveln. ÖSK etablerade under en period bra tryck på AIK:s planhalva vilket bland annat visade sig genom fyra hörnor. På en av dessa skapade ÖSK i den 21:a minuten lagets dittills bästa målchans. Efter en skarv drog Nkili iväg en akrobatisk cykelspark mot mål. I bollbanan, bara någon meter från mållinjen, stod Haginge men han reagerade för sent så nicken gick över det öppna målet. Under den andra delen av den första halvleken tog AIK till viss del tillbaka initiativet i matchen något men ÖSK stod för en stabil defensiv insats och tillät inte motståndet att skapa några egentliga målchanser. Halvleken blåstes av med en uddamålsledning för AIK efter Markkanens tidiga mål.


AIK inledde även den andra halvleken offensivt och var nära att göra ytterligare ett tidigt mål. I den 50:e minuten kom Borges loss och avlossade ett skott som Jansson räddade. Returen gick ut till AIK-spelare men Moberg agerade räddande ängel och fick bort bollen i sista stund. Matchen öppnade upp sig och spelet böljade fram och tillbaka, men slarv i avgörande lägen gjorde att lagen inte skapade så mycket. I den 77:e minuten fick ÖSK en frispark i bra läge efter att Yasin avancerade i mitten och drogs ned. Gerzic la upp bollen och drog sen iväg ett högerskott med bra fart. Bollen gick i ribban och studsade sen med en båge ut till DG i området kring straffpunkten. Då Stamatopolous slängt sig för att försöka nå frisparken var målet öppet och DG skulle bara placera in bollen. Avslutet blev dock för tamt och Stamatopolous hann tillbaka och knipa bollen innan den passerade mållinjen. Ett jätteläge för ÖSK som borde resulterat i ett kvitteringsmål.  Någon minut senare revs Yasin ned i straffområdet, men även denna gång friade domaren. I den 82:a minuten skulle ÖSK äntligen få utdelning. Efter en bakåtpass från mittback fick Stamatopoulos felträff och bollen gick till en fristående Hasani. Han fick tid på sig och placerade in kvitteringen med högerfoten. Hasani har därmed gjort mål i tre matcher i rad.

Målet gjorde att AIK försökte lyfta upp spelet och det var hemmalaget som skapade de farligaste chanserna under matchens sista tio minuter. Efter att AIK vunnit bollen på mittfältet fick inbytte Pavey skottläge till höger, men Moberg täckte undan. Med en minut kvar av stopptiden fick AIK en hörna. Efter viss kalabalik gick bollen till högerbacken Lorentzon som sköt, men Jansson använde högerfoten och gjorde en jätteräddning. Returen täcktes sen bort av vilt kämpande försvarsspelare. Någon mer chans blev det inte och matchen slutade 1-1. ÖSK är därmed fortsatt obesegrade i Allsvenskan 2014.


Nästa match för ÖSK är redan på onsdag den 16 april när Malmö FF kommer till Örebro. Matchen på Behrn Arena har avspark kl. 19.00.


Statistik

Resultat: 1-1 (1-0)

Mål: Markkanen (6’), Hasani (83’)

Hörnor: 4-6

Varningar: Saeid 33’, Mensah 40’, Dimitriadis 53’, Markkanen, 56’.

Byten AIK: Eliasson ut - Pavey in (62’), Igboananike ut - Goitom in (78’), Markkanen ut - Moro in (78’)

Byten ÖSK: Saeid ut - Holmberg in (69’), Gustavsson ut - Pode in (78’), Gerzic ut - Wikström in (89’)

Publik: 15873

Domare: Johan Hamlin, Daniel Gustavsson (ass.), Jan-Erik Swärdh (ass.) och Magnus Ahlsén (fjärde)


Startelva AIK

Stamatopoulos

Lorentzson - Milosevic - Johansson - Oforo

Bahoui - Borges - Dimitriadis - Eliasson

Igboananike - Markkanen


Startelva ÖSK

Oscar Jansson

Patrik Haginge – Ayanda Nkili– Erik Moberg - Daniel Björnquist

Nordin Gerzic –  Sam Mensah – Mohammed Saeid

Ahmed Yasin  – Shpetim Hasani – Daniel Gustavsson


Niklas Sandberg & Carl Rosén

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908