Motståndarkollen: Mjällby AIF

När ÖSK under tisdagen gör allsvensk hemmacomeback gör man det mot ett lag som man har haft tämligen svårt för de senaste åren.

På de senaste sex matcherna mot Mjällby i allsvenskan har våra svartvita favoriter bara tagit en poäng. Dessutom kan vi lägga till en kvartsfinalförlust i cupen på listan och det är bara att konstatera att det är något av ett spöklag som skall besegras.

MAIF inledde säsongen med att spela 2-2 hemma mot Gefle i en match där allting av värde (läs: de fyra målen) skedde innan halvtidsvilan. Ett resultat som kändes rättvist sett till hur matchen gestaltade sig men som också visar en av laget styrkor. Trots tidigt tvåmålsunderläge lät man sig inte nedslås utan arbetade sig tillbaka i matchen. Målskyttar var Mattias Håkansson och Anders Blomqvist.

Blekingelaget var tämligen aktivt under den löjliga säsongen och man har knutit till sig en hel del intressanta spelare. Den spelare som känns, åtminstone för oss utomstående, intressant är Patrik Ingelsten. Den tidigare allsvenska skytteligavinnaren (19 mål, 2008) har hämtats hem till allsvenskan efter fem år som utlandsproffs i Heerenveen och Viking Stavanger och kommer säkert att fira triumfer med sin snabbhet och sitt målsinne på de allsvenska arenorna även i år.

Andra nya spelare som är värda att slänga ett extra getöga på är den talangfulle tyske mittbacken Lukas Grill som är fostrad i Bayern München och David Löfquist som återvänder till Strandvallen efter en inte helt lyckad proffssejour i Italien och Danmark. Övriga nyförvärv är Gudmann Thórisson (Hafnafjordur), Danny Ervik (Falkenberg), och Kwame Bonsu (Hearts of Lions, Ghana).

Bland de spelare som lämnat noterar vi bland andra skicklige ytterbacken Mehmut Özen (Malmö FF), skadeförföljde mittfältaren Craig Henderson (Stabæk, Norge) och slitstarke anfallaren Pär Ericsson (RAEC Mons, Belgien).

Tre profiler i Mjällby att hålla kolla på:

1. Mattias Asper, målvakt, 40 år
Den rutinerade burväktaren fyllde jämnt för bara några veckor sedan (grattis i efterskott) och är still going strong. Har lirat allsvenskt med fyra klubbar och dessutom hunnit med spel i både Spanien och Turkiet. Begåvad med ett stort lugn och en rejäl dos pondus och det känns helt i sin ordning att Mattias bär lagkaptensbindeln i sitt lag.

7. Kristian Haynes, mittfältare, 33 år
Den intensiva mittfältaren var fantastisk under förra säsongen och gjorde tio mål på tjugotvå matcher i sin första säsong i klubben. Ett riktigt starkt facit för den allroundekunnige skåningen som tidigare lirat som både ytterback och yttermittfältare men nu spelare centralt på mittfältet med offensivt ansvar. Navet kring vilket mycket av Mjällbys spelar kretsar helt enkelt. 

75. Andreas Blomqvist, mittfältare, 21 år
En mycket spelskicklig och energisk innermittfältare som har gjort det riktigt bra på Listerlandet. Så pass bra att han fick chansen i landslaget under januariturnén och även där imponerade. Ett stort framtidsnamn som sannolikt lämnar Allsvenskan för en större liga inom en inte alltför avlägsen framtid.

Text: Marcus Avenbrand

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908