ÖSK-seger med 4-1 i Portugal

Förstora bilden

ÖSK mötte idag FH Hafnarfjarðar från Island i den första matchen av Atlantic Cup i Portugal. Matchen slutade 4-1 till ÖSK efter spelmål av Yasin och Mensah samt varsitt straffmål av Hasani och Crespo.

Derbyt mot BK Forward i fredags blev inställt på grund av ymnigt snöfall över Behrn Arena. Väderförhållandena är något bättre i Portugal dit ÖSK tagit flyget för att delta i Atlantic Cup. I den första matchen av tre på portugisisk mark stod under eftermiddagen isländska FH Hafnarfjarðar för motståndet.

ÖSK inledde matchen med sydafrikanske provspelaren Marc van Heerden på vänsterbackspositionen. Han visade under matchens inledning flera gånger upp sin fina vänsterfot, bland annat på hörnor som höll på att resultera i mål. ÖSK:s första ordentliga spelmässiga målchans skapades i den 10:e minuten. Hasani fick bollen i djupled och nickade över målvakten, men en isländsk back kunde relativt enkelt avstyra situationen. Tio minuter senare fick Yasin bollen några meter utanför straffområdet. Med en snabb rörelse la han bollen tillrätta och tryckte sedan iväg ett skott med högerfoten. Bollen gick som en projektil längs gräset och borrade sig in i nätet bakom målvakten. En fin prestation av Yasin som gav 1-0 till ÖSK.

I den 29:e minuten blev Hasani fälld till vänster i straffområdet efter att ha utmanat och gått förbi försvararen. Domaren pekade på straffpunkten och Hasani stegade själv upp ansatsen för att hand om den. Han slog bollen säkert till höger om målvakten och ledningen därmed var utökad till 2-0. ÖSK hade bra kontroll över den första halvleken men efter Hasanis straffmål avtog chansproduktionen framåt. Under halvlekens slutskede lyfte istället motståndarna FHH upp spelet något. Jansson räddade ett skott från fritt läge till höger i straffområdet och då kändes det som om ÖSK skulle gå till paus med en tvåmålsledning. Tyvärr blev det inte så. På en hörna i den 44:e minuten slarvade ÖSK i markeringsspelet och FHH:s Vidarsson kunde ostört nicka in reduceringen till 2-1 vid den bortre stolpen. Resultatet stod sig den korta speltid som återstod av halvleken. Det sent insläppta målet gjorde att helhetsintrycket för den första halvleken sänktes lite, trots två mål framåt och godkänt spel.

FHH stärktes uppenbarligen av det sena nickmålet då de genast tog tag i taktpinnen under andra halvleks inledning. Under ett par minuter tvingades Jansson till ett flertal kvalificerade ingripanden, bland annat på ett friläge, och räddade ÖSK från ett insläppt kvitteringsmål. Under långa perioder hade ÖSK problem att överhuvudtaget etablera spel på offensiv planhalva. Inbytte Crespo var några gånger på väg att bryta sig loss men det sista lilla saknades. FHH:s offensiv avtog så småningom och därefter följde en lång händelsefattig period. Stiljen i matchen upphörde äntligen med drygt tio minuter kvar. I den 82:e minuten fick Crespo en yta att löpa på till höger. På väg in i straffområdet tittade han upp och såg inbytte Mensah komma med full fart in i straffområdet. Crespo lyfte iväg ett välavvägt inlägg som Mensah mötte med en fin volley. Bollen gick i mål och 3-1 var ett faktum. Något orättvist men likväl väldigt snyggt. Bara någon minut senare var det dags igen. Crespo kom loss i djupet men sköt i ribban. Returen gick till Lipovac som fälldes och domaren blåste återigen straff. Crespo var sedan lika säker som Hasani och satte 4-1, som också blev slutresultatet.

Matchen hade två olika ansikten. Den första halvleken dominerades av ÖSK, men islänningarnas reducering strax innan paus fick effekt på den andra halvan. Där blev ÖSK stundtals tillbakapressade och räddades flertalet gånger av Jansson i målet. Matchens avslutning blev dock ändå positiv med två fina mål framåt.

Nästa match för ÖSK spelas på lördag den 8 februari mot österrikiska SV Mattersburg. Matchen börjar kl. 17.00 men tv-sänds tyvärr inte.

Resultat: 4-1 (2-1)

Mål: Yasin (20'), Hasani (str 29'), Vidarsson (44'), Mensah (82'), Crespo (str 85')

Byten ÖSK: Crespo Kamara (in 46'), Mensah (in 73'), Haginge (in 73'), Lipovac (in 79'), Wiktorsson (90')