VD:n vid pennan

Vilken härligt spännande vecka för oss fotbollsälskande örebroare. Först vår egen viktiga och oerhört sköna hemmavinst mot Landskrona med 3-0 under måndagskvällen. Följt av spänningen på vår nya nationalarena under sen fredagskväll när blågult med Zlatan i spetsen bjöd på rafflande dramatik i viktig kvalgruppsseger mot Österike.

Dessa två så skilda möten utgör efter lite eftertanke bra exempel på vad vår så älskade idrott, fotboll framförallt handlar om.

- Den enormt starka gemenskapen och känslan av tillhörighet på läktaren som utrycks i både glädje & besvikelse över enskilda som lagmässiga prestationer. Notera att glädjen och besvikelsen ofta är starkt känslomässigt laddad, sällan ”mellanmjölk”.

- Varaktigheten i hett samtalsämne under flera dagar efter en spännande match i de flesta sociala sammanhang. Den som befinner sig lite utanför blir ofta nyfiken på det starka engagemang som fotbollen utgör och lockas ofta därför in i gemenskapen.

Från söndag eftermiddag till i måndags kväll innan matchavspark mot Landskrona deltog jag och Ilir Berisha på årets upplaga av Promotionbåten på Ålands hav. Vi har inom ÖSK Fotboll i många år deltagit i olika former förutom förra året då vi gjorde paus. Årets närvaro koncentrerades på att mingla bland deltagande näringsliv och offentlig sektor samt ett aktivt deltagande engagemang på utvalda externa föredrag. Alltid kul och variationsrikt att ta med spelare som representanter, de gör alltid ett mycket gott intryck. Så även i år, tack Ilir, du överträffade mina redan högt ställda förväntningar.

Styrelsemötet i föreningen under tisdagskvällen fokuserade dels på kommande extra årsstämma i föreningen, med anledning av det förslag som ligger avseende separering av Örebro Spelarinvest AB som ägare från det gemensamt ägda verksamhetsbolaget ÖSK Elitfotboll AB, samt dels kommande som genomförda medlemsaktiviteter.

I veckan fullbordade vi triumfen bland våra utvecklingslag och säkrade via U17 vinst mot Karslund spel i nästa års Allsvenska serie för U17 lag. Tidigare hade vi ju redan säkrat serievinst och avancemang till U19 Allsvenskan. Dessa framgångar är oerhört viktiga steg i vår utveckling för den egna resursförsörjnigen till A -laget. Diskussioner med ÖSK Ungdom pågår för fullt när det gäller vår framtida samverkan. För oss är struktur, kompetens, tydlighet och kontroll viktiga ingredienser när vi lägger grunden och utvecklar framtidens förutsättningar för konkurrenskraftig spelarutveckling i ungdomsåren.

I övrigt är vi inne i, som så många redan vet och förstår ett oerhört spännande och i viss mån förberedande skede i verksamheten. Vårt fokus inom kärnverksamheten ligger självklart främst i att koncentrera på uppgiften att säkra allsvenskt spel inför nästa säsong. Men samtidigt så måste vi även parallellt se framåt bortom årsskiftet och vidare med både sportliga som affärsmässiga utmaningar.

Det gäller att samla, ena och motivera den oerhörda energin som finns i och omkring verksamheten. Använda ”bränslet” till att skapa den långsiktiga framgång vi så gärna vill åstadkomma tillsammans med vår omgivning och visa fotbollssverige vad vi i Närke kan och vill åstadkomma.

Jan Karlsson, vd ÖSK Fotboll

© Örebro sportklubb Stolthet, hjärta och passion sedan 1908