Per-Ola Ljung: ”Vi är del av något större och finare”

Per-Ola Ljung kom till ÖSK under sommaren och har lagt ner ett hårt arbete på att försöka hålla kvar ÖSK i Allsvenskan. Det räckte inte hela vägen och nu väntar ett hårt arbete i att försöka ta klubben tillbaka till fotbollens finrum redan nästa säsong.

- Det har begåtts många misstag detta året, det är bara att konstatera.  Vi har lagt jättemycket energi på att analysera läget och försökt att hitta en väg framåt som känns positiv. En väg framåt som handlar om utbildning, motivation och att vi ska förbättra så många moment vi kan runt laget. Jag tycker vi kommit en bit på vägen och vi har haft nytta av det arbetet under hösten. Vi ska samla på oss rätt typ av spelare som har en inre motivation och vill bli bättre och som vill vara här. Dom ska se på miljön som vi bygger runt laget och tycka att det är någonting positivt för dom själva, för laget, för staden och för ÖSK i stort. Vi är på ett ställe där alla resurser måste riktas inåt. Vi måste bygga en så kompetent stab runt laget som det går, vi måste bli effektivare med spelarna och med lagets sätt att spela. Kanske att man har haft för mycket fokus på att ersätta spelare som försvunnit, det har varit väldigt stor spelaromsättning, kanske har man då tappat tråden som handlar om utbildning, utveckling och som handlar om fotbollsmiljön runt laget. Den måste vi ta tillbaka om vi vill komma tillbaka starka.

Alexander Axén är klar som spelarutvecklingsansvarig tränare men fler pusselbitar måste på plats inför satsningen 2013.

- Det finns ett par tuffa och svåra beslut som klubben måste ta som handlar om nästa års satsning. Redan under hösten och tidigt på vintern måste vi få besluten så att vi kan veta hur vi ska jobba och vi vill ju komma igång så fort som möjligt med det som ska gälla till nästa år. Det är viktigt det som händer på planen och det vi gör, men det är också viktigt hur klubben agerar i stort.

"Vi representerar ÖSK, fansen, staden. Även om det är tungt så måste vi häva oss ur det, öppna ögonen och se att vi är en del av något större och finare än oss själva."

Under hösten har man arbetat med kortsiktiga målsättningar där spelarna själva bestämt målen och hur man ska nå dem.

- Målsättningen för hösten har inte varit en enda målsättning utan vi har jobbat i tidsperioder och efter varje period så får man sätta sig och göra en utvärdering och eventuellt korrigera målsättningen och se vad som gäller från nu. Målsättningarna har laget själva tagit fram, så dom äger sin målsättning. Sedan det blev klart med att vi spelar i Superettan så har resultatmålsättningen smulats sönder för oss. Men vi har fortfarande målsättningar i att vi ska jobba som ett lag, att vi ska uppträda på ett positivt sätt, att vi oavsett läge ska spela den fotboll som vi har pratat om. Vi ska ge allt för varandra och uppträda professionellt. Vi representerar ÖSK, fansen, staden. Även om det är tungt så måste vi häva oss ur det, öppna ögonen och se att vi är en del av något större och finare än oss själva. Det är sådana mer mjuka värden och målsättningar vi pratat om nu.

Målsättningen från ÖSK är att ta sig tillbaka till Allsvenskan redan nästa år. Per-Ola menar att det även är viktigt att spelarna själva äger målsättningen.

- Det är viktigt att vi jobbar med målsättningar som laget själva äger, så är det för alla idrottsmän. Det är en stor skillnad om du jämför med arbetslivet där du kanske har en säljchef som ska sätta en buget för en säljare, då är det viktigt att säljchefen sätter den för att kunna motivera. För en idrottsman fungerar det på ett annat sätt, det är extremt viktigt att dom äger målsättningen själva.

Varför är det så viktigt?

- För att det är dom som ska jobba med det. Det är dom som ska lägga ner tiden för att hitta strategier individuellt men även för lagets del. Det är dom som ska svara på frågorna när det går bra och när det går mindre bra, då blir det ett helt annat engagemang i det man gör än om det bara läggs på en. Det krävs oerhört mycket av killarna att uppträda som professionella idrottsmän och då måste de också gjort en hel del val på vägen, ju mer aktiva val de kan göra ju större möjligheter har de att lyckas.

Jag ber Per-Ola Ljung att blicka bakåt och lyfta fram något han minns med glädje från säsongen sedan han kom till ÖSK. Något som han kan ta med sig in i nästa säsong.

- Det är faktiskt ganska lätt. Det som var slående från min första tid fram till nu är den glöd vi haft i gruppen. Hur killarna har haft en positiv syn på framtiden Det har hela tiden funnits en tro i det besvärliga läget att vi verkligen skulle kunna göra någonting av situationen och klara oss kvar. Dynamiken i gruppen och den positiva elektriciteten, kärleken till varandra, till gruppen och till klubben. Jag hade förväntat mig att det skulle vara lite mer slokörat, men det har varit tvärtom. Man har varit beredd att kämpa. Men det har varit en tuff uppgift att snabbt hitta en effektiv väg och dra ett resultat ur laget. Vi har bommat biljetterna in i detta och tampas om en kvalplats som var vårt första mål.

Fick du ändra något i dina tankar när du förväntade dig att det skulle var på ett sätt men visade sig vara ett annat?

- Ja, och det handlade mer om den fysiska statusen. På vilken nivå man tränade, vilken bakgrund man hade och hur man resonerade i vardagen kring träningarna. Där var det stor skillnad mot det jag var van vi, det kan jag bara erkänna. Det positiva har varit framtidstron i gruppen och mentaliteten och det negativa var att jag hade förväntat mig att man skulle vart tränade på ett bättre sätt. Det finns dom som har haft bra fysisk status hela tiden men nivån generellt sätt var alldeles för låg.

- Vi har behållit den mentala styrkan i gruppen. Dom har haft svårt att tidigare vända underlägen, det har vi faktiskt gjort. Vi har gjort mål i slutet av matcher och dragit resultat ur tuffa uppgifter där vi exempelvis spelade fyrtiofem minuter mot ett Sundsvall som jagar en plats i nästa års allsvenska. Där kunde vi med en man mindre göra mål i slutet av matchen. Det tyder på en oerhörd mental styrka. Vi åkte ner till Helsingborg som var tvungna att vinna för att ha en chans på europaspel nästa år och vi tar ett resultat med oss från Olympia som är en tuff match för alla lag. Att man häver sig över situationen och spelar en sådan match som man gör hemma mot IFK Göteborg. Det är imponerande att se. Den fysiska statusen har vi höjt för prestationerna har blivit bättre och bättre och vi har fått fler och fler friska spelare i truppen. Det är färre spelare som åker på träningsrelaterade skador och det kan vi förebygga i sättet vi arbetar.

Hur ser träningsupplägget ut nu efter säsongen?

- Spelarna får två och en halv veckan ledigt där dom får göra precis vad dom vill. Från den tredje december och fram till den tredje januari så kommer spelarna få ett eget träningsprogam. Men innan de går på sin ledighet så kommer vi utsätta dem för ett testprogram som handlar om rörlighet, uthållighet och styrka. Det blir då en individuell kartläggning så att vi kan fortsätta jobba med varje spelares styrkor och svagheter. När vi sedan träffas i början på januari så startar vi igång med ett uthållighetstest för att se hur den egna träningen gått.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908