Trots poäng mot Helsingborg - Superettan ett faktum

ÖSK åkte till Helsingborg med en liten chans kvar till att nå kvalplatsen, men nu är det klart — ÖSK spelar i Superettan 2013. Helsingborg tog ledningen i första halvlek och såg ut att gå mot seger, men på stopptid får Valdet Rama kvittera efter en soloprestation och matchen slutar 1-1 på Olympia denna söndagskväll.

Bra inledning av Helsingborg

Helsingborg inledde matchen bra och skapade en del chanser där bland annat förre ÖSK-spelaren Alejandro Bedoya stod för många bra insatser. I matchen tredje minut fick amerikanen till ett bra läge, men vinkades av för offside. I ÖSK var det Ahmed Yasin som visade sig mycket i början av matchen och fick med sig en hörna efter elva minuter spelade. Shpetim Hasani blir först på bollen och men nickar bollen utanför. Det blev istället Helsingborg som fortsatte anfalla och återigen Bedoya som nu skulle komma fri mot Tomer Chencinski i mål, som går ut säkert och täcker undan.

På en hörna för Helsingborg får Kalle Holmberg Walid Atta på sig och blir liggande en stund, men kunde sedan fortsätta spela utan problem. Något senare blir det ytterligare skador då Samuel Wowoah och Mattias Lindström går in i en nickduell och skallar ihop, men inte heller något allvarligt här utan båda fortsatte som vanligt. Hittills in i matchen var det inte mycket farligheter från något lag, men det skulle komma att ändras. Efter en resultatlös hörna där Hasani inte nådde fram till bollen får ÖSK ytterligare en chans då Mohammed Saeid drar på ett hårt distansskott som Per Hansson i mål precis kan tippa över och styra ut till hörna. På hörnan blir det mycket strul i hemmalagets straffområde och med tur hade ett ledningsmål från vår sida kommit. Bollen når efter en del spel fram och tillbaka i straffområdet till Kalle som kan nicka in bollen till Patrik Haginge som tillslut hittar en lucka, men bollen räddas på mållinjen av täckande helsingborgsspelare.

Det skulle sedan blir Helsingborgs tur med målchanser. Först ut var Lindström med ett bra skott som Tomer fångar men tappar ut, han är dock först på bollen igen och räddar undan. Det var sedan backen Jere Uronen som får till ett vasst skott som går i stolpen. Ytterligare chans kom, men i den 37:e minuten hittar Bedoya anfallskollegan Nikola Djurdjic snyggt och han kunde ensam i straffomårdet sätta 1-0 bakom en chanslös Tomer i mål. Bedoya hade ännu en bra chans i första halvlek då han kommer runt Magnus Wikström och får till ett bra skott. Tomer är med och lyckas styra undan bollen något och bollen går sedan via stolpen och ut. Innan halvlekens slut hann ÖSK med ett riktigt bra anfall. Det är Hasani som får ett bra första läge, bollen går sedan tillbaka in i straffområdet och hittar tillslut Daniel Bamberg som får ett gyllene läge, men skottet går i insidan av stolpen och ut igen.

Tomer Chencinski bra i mål

Andra halvlek började bra för hemmalaget. Redan efter några minuter kom ett bra läge då, i vanlig ordning, Bedoya spelar fram snyggt till Lindström, men avslutet går utanför. Det fortsatte sedan med flera halvbra chanser för Helsingborg, men Tomer Chencinski i målet hade en väldigt bra dag och stod för många fina räddningar. Ardian Gashi får en bra chans för Helsingborg, men bollen går utanför. Hemmalaget fortsätter att sätta press och skapar ännu en farlig målchans. Det är Peter Larsson som hittar fram till en ensam Djurdjic, men linjedomaren vinkar som tur är av för offside. Helsingborg gjorde senare en snygg variant på hörna, men trots det blev den resultatslös. Istället är det ÖSK som nu lyckas få till ett anfall. Wowoah ser Patrik Haginge, men tyvärr missar han mottagningen och får bollen för långt ifrån sig och Per Hansson i mål kan rädda. Väldigt bra läge för ÖSK och otroligt synd att det inte blev mer. Därefter var det dags för en hel del byten, först dubbelbyte i Helsingborg och sedan gick Alhassan "Crespo" Kamara in för ÖSK och Yasin fick kliva av. Det var dock fortfarande Helsingborg som fortsatte med att få läge efter läge, däribland ett hårt skott av Bedoya som Tomer släpper retur på, men hinner fram först på den. Sedan är det May Mahlangu som försöker på en målchans, men skottet går över. Nästa byte för ÖSK kom i 78:e minuten då Kalle fick lämna plats för Marcus Astvald.

Helsingborg fortsatte att se starka ut under andra halvlek. Den ganska nyligen inbytte Thomas Sørum får till ett farligt läge då han kommer först på ett inspel, men Tomer räddar. För att försöka få till en bättre offensiv gör sedan Per-Ola Ljung ett högst offensivt byte när han tar ut Haginge och tar in Valdet Rama. Matchens sista minuter fortsätter i hemmalagets tecken, bland annat med en hård nick som går rakt på magen på Tomer som kan rädda. Det blev sedan dubbelläge för Helsingborg. Först är det Bedoya som hittar in till Djurdjic, men Wiktorsson kan rädda på mållinjen. Sedan är det Djurdjic igen som denna gång missar en nick från nära håll. I sista ordinarie matchminut får hemmalaget en frispark i bra läge som slås med tyngd av Uronen, men Tomer räddar ännu en gång undan bra.

Rama kvitterar på stopptid

Matchen såg ut att vara färdigspelad, men ännu en match den här säsongen fick vi se prov på vilken enorm vilja som finns i laget. Först är det Saeid som på övertid skjuter strax utanför på en hörna. Inbytte Rama fick sedan stå för en soloprestation då han kommer runt helsingborgsförsvaret. Från distans skjuter han och studsen lyckas överlista Hansson och bollen går in i mål. Helsingborg sätter sedan press men matchen slutar 1-1 på Olympia denna söndagskväll.

Ledsamt nog att vi inte fick med oss vinst ikväll och är därmed klara för spel i Superettan nästa säsong. Den viljan som har visats efter EM-uppehållet visar på hur stark tro det finns inom laget och att alla är beredda att göra allt de kan för att ÖSK ska komma tillbaka till Allsvenskan så fort som möjligt. Som lagkaptenen Magnus Wikström sammanfattade det i en intervju efter matchen "En sorglig dag för alla ÖSK:are". I kväll var Helsingborg det bättre laget, men trots det spelade ÖSK bra och defensiven stod för en fin insats. Nästa match är hemma på Behrn Arena nästa söndag, den 28 oktober ,och det är IFK Göteborg som står för motståndet.

Helsingborg — ÖSK 1-1 (1-0)

1-0 Nikola Djurdjic (35')

1-1 Valdet Rama (93')