ÖSK straffade Kalmar på bortaplan

Förstora bilden

ÖSK besgerade Kalmar FF borta på Guldfågeln Arena under måndagskvällen. Tre viktiga poäng i kampen om fortsatt allsvenskt spel och än lever hoppet om en kvalplats kvar.

Många chanser men ingen utdelning i första halvlek

Matchen nere i Kalmar började inte som ÖSK önskade då Abiola Dauda fick ett farligt läge i straffområdet och det var nära ett ledningsmål för hemmalaget. Jonas Sandqvist lyckades dock slå undan bollen och rädda undan. Efter en kvart spelade var det ÖSKs tur att testa lyckan då Shpetim Hasani spelade in till Kalle Holmberg som var ytterst nära att få göra mål. Endast stolpen var i vägen för Kalle och ett värdefullt ledningsmål. Ytterligare ett läge skulle komma då succélånet Crespo spelar fram till Hasani som dock helt fri skjuter utanför.

Sedan tog spelet fel vändning när Dauda får in 1-0 för Kalmar. Han lyckas tas sig förbi försvararna och överlistade Sandqvist i mål. Detta var inget som ÖSK vek ner sig för, istället levererades ytterligare ett fint läge för Hasani och det hade nu varit många lägen som det borde ha blivit mer på. AIK-lånet Crespo prövade i slutet av första halvlek på ett riktigt fint distansskott, men målvakten i Kalmar Etrit Berisha tvingas till räddning. Ännu ett anfall av ÖSK skulle hinnas med innan domaren Marcus Strömbergsson blåste av första halvlek med resultatet 1-0.

Vändningen i andra halvlek

Andra halvlek inleder Kalmar bättre, men försvaret jobbar på bra och något som ser ut som ett fint kontringsläge för Kalmar blir inget tack vare kapten Wikström som avstyr det hela. ÖSK får till ännu ett fint läge men återigen blir det ingen utdelning, något vi tyvärr sett en del av denna säsong. Kalmar får sedan till ett fint anfall där Daniel Mendes kommer fri och får ett farligt läge, detta vinkas dock av för offside och ÖSK kan fortsätta jakten på ett kvitteringsmål.

I den 53 matchminuten blir det äntligen utdelning efter alla chanser då Crespo sätter kvitteringsmålet. Anfallet börjar med att Saeid får in en boll som inte når ända fram till Crespo, men efter lite strul hos Kalmarförsvaret så kämpar sig Crespo till bollen och får en touch och bollen rullar vackert in bakom Kalmars Berisha. 1-1 blev alltså Alhassan "Crespo" Kamaras premiärmål i ÖSK.

Kalmar skulle sedan få mer av spelet efter kvitteringen. Efter en snabb omställning spelar Erik Israelsson bra till en fristående Mendes som lyckligtvis inte överlistar Sandqvist, som gör en kanonräddning. Returen går ut mot McDonald men smiter ut precis utanför. Hemmalaget hade matchen en stund där ÖSK såg aningen darriga och passiva ut. Byte sedan då Holmberg får gå ut efter en bra insats och ett läge där han borde ha fått gjort mål och in går Ahmed Yasin. Det är ett starkare Kalmar nu.

Atashkadeh tillbaka som målskytt

I ett försök att ändra matchbilden blev det sedan dubbelbyten i båda lagen där Tobias Grahn och William Atashkadeh går in och Crespo och Armend Alimi får följa resten av matchen på bänken. Bra insatser av båda och Crespo går ut och ser ut att ha ont i låret, återstår att se hur det är med honom. Det vi har sett hittills och inte minst i denna match är att han är en farlig målskytt som vi behöver. ÖSK börjar bäst efter bytena då Bamberg får till ett skott som går högt över. Kalmar får också en bra chans, men lyckas inte heller få in bollen.

När Ahmed Yasin i den 82:a minuten blir nerfälld i straffområdet väcks nytt hopp om en vinst hos ÖSK. Emin Nouri i Kalmar får rött kort och Atashkadeh tar hand om straffen. Trots en skadefylld säsong och att han inte spelat match sedan Gefle borta innan EM-uppehållet är han kylig och lägger en högklassig straff. ÖSK tar ledning med 1-2. Riktigt kul att William får komma tillbaka och göra sådan succé efter skadan. Matchen var långt ifrån slut trots ledning och en man mer på planen. I matchen sista minuter räddar ribban oss från ett kvitteringsmål av Kalmar. Ett riktigt farligt läge som ger Kalmar hopp. Det blir mycket press på ÖSK och de hade svårt att hålla i bollen. Under de tre övertidsminuterna får ÖSK mer ordning och lyckas tillslut med att ta en efterlängtad och viktig seger.

Sammanfattningsvis inledde ÖSK matchen bättre och kämpade på bra trots att Kalmar fick ledningsmålet i första halvlek. Under andra halvlek är det mer Kalmar, men ÖSK som lyckas kvittera och komma tillbaka in i matchen. Att lyckas vända underläge på bortaplan är svårt, men ikväll lyckades ÖSK med det otroligt bra. All heder åt spelarna som kämpade på hela matchen och skönt att det blev ett resultat som visade på det. Det finns fortfarande chans på kvalplats och i och med Gefles förlust mot Häcken tog vi in på dem. En härlig kväll för alla svartvita.

Kalmar FF - Örebro SK 1-2 (1-0)

1-0 Abiola Dauda (26')

1-1 Alhassan "Crespo" Kamara (53')

1-2 William Atashkadeh (84' straff)

Varningar ÖSK: Shpetim Hasani

Varningar Kalmar: Emin Nouri

Utvisningar Kalmar: Emin Nouri