ÖSK till kvartsfinal i cupen

ÖSK tog sig vidare till kvartsfinal i Svenska cupen efter 3-0 hemma mot Halmstad inför 1667 åskådare. Alejandro Bedoya gjorde det förlösande första målet när en kvart återstod, och i slutet av matchen kom också tvåan och trean genom Emra Tahirovic.

ÖSK vilade samtliga startspelare från Hammarby-matchen i måndags, och enda ordinarie spelaren i kvällens startelva var kaptenen Fredrik Nordback. Det märktes också i inledningen då Halmstad kunde ha tagit ledningen ett par gånger om efter missar i Örebros försvar.

Redan i andra minuten fick gästerna ett jätteläge att ta ledningen då en spelare kom fri med Peter Westman, men Weggen var snabbt ute och kunde rädda. Sju minuter senare agerade Westman återigen räddande ängel då han visade prov på snabba reflexer och fick undan Anselmos skott.

Efter den darriga inledningen växte sig ÖSK in i matchen. Efter knappa 20 minuters spel kom hemmalagets första ordentliga målchans, detta efter att Kristoffer Näfver utan hjälp underhållit två Halmstad-spelare på vänsterkanten. Näfver kunde till slut lyfta in bollen i straffområdet, där Marcus Astwald fick på ett bra skott som dock stoppades av ribban.

En halvtimme in i matchen tvingades skadeförföljde James Frempong kliva av efter att ha fått en smäll på högerfoten. Per Johansson ersatte, vilket gjorde att Emra Tahirovic fick flytta upp i anfallet från den mittfältsposition han hade från start.

Bytet gav ett dittills ganska vilset mittfält stabilitet och ÖSK började få tag i bollen mer. Bästa målchansen hade Kristoffer Näfver, som avancerade inåt från vänsterkanten och sköt ett lurigt skott som målvakten lyckades boxa undan till Astwald vars skott i sin tur gick utanför.

Gästerna hade ytterligare några möjligheter att ta ledningen i matchen, men svaga avslut respektive starkt målvaktsspel av Peter Westman gjorde att 0-0 stod sig till halvtid.

I början av andra halvlek hade båda lagen en varsin bra chans att spräcka målnollan. För ÖSK var det Erik Nilsson som spelade fram Emra Tahirovic, vars skott tvingade målvakten till en enhandsräddning. För Halmstad var det Marcus Olsson som fick bollen omarkerad vid straffområdeslinjen. Westman gjorde ännu en bra räddning och på returen sköt Sebastian Johansson över.

När 25 minuter återstod gjorde ÖSK sitt andra byte då Alejandro Bedoya ersatte Fredrik Nordback på ÖSK:s mittfält. Fem minuter senare gjorde kvällens högerback Tommy Wirtanen illa knäet i en duell och ersattes av Magnus Wikström.

Halmstad var ännu en gång nära ett ledningsmål, då ett skott från inbytte Emir Kujovic ändrade riktning på en försvarare och i sakta mak rullade tätt utanför Westmans högra stolpe. På den efterföljande hörnan blev det stökigt innan Erik Nilsson skyfflade undan bollen från mållinjen.

I den 75:e matchminuten fick Halmstad en vänsterhörna, vars efterspel gav ÖSK möjlighet att kontra. Bollen spelades upp på Emra Tahirovic på vänsterkanten. Emra drev framåt och Kristoffer Näfver upptog backarnas uppmärksamhet centralt. Bakom störtade Bedoya fram som ett jehu mot bortre delen av straffområdet, och det var dit Emras lyftning sökte sig. Bedoya bröstade ner bollen, och såg först ut att kanske ha fått den för långt ifrån sig, men kunde i momentet efter stänka upp den i nättaket bakom gästernas målvakt. Det var amerikanens första mål i den svartvita dressen, och - det var riktigt snyggt.

Knappa tio minuter senare fick HBK en kvitteringschans då en av bröderna Kujovic fick ett bra läge omarkerad framför Westman. Men avslutet blev tamt och ställde inte till med något huvudbry för Westman.

Minuten senare uppmärksammade Emra Tahirovic att gästernas målvakt var väl långt ut och skickade iväg ett överraskande lobbförsök, som sånär resulterade. 2-0 kom istället i anfallet efter när Marcus Astwald spelade fram Emra, som kallt avslutade utom räckhåll för målvakten. Emra, som dittills varit ganska blek, gjorde också ett andra mål på övertid, då efter en fin passning från Alejandro Bedoya.

Segern innebär att ÖSK får möta Häcken i kvartsfinalen. Matchen spelas på bortaplan den 8:e juli.

Kvällens roligaste: Kubanerna som stod på södra läktaren försökte få fart på publiken genom att köra "Andra sidan är ni klara". Det gick sådär. Efter ett tamt svar på tredje försöket, svarade klacken med "Heeela Sverige skrattar". Stor humor.