Vinst mot Åtvidaberg

I den sista träningsmatchen på försäsongen mötte ÖSK Åtvidaberg hemma. Gästerna stod för ett bra motstånd, men ÖSK gick segrande ur matchen, som stundtals bjöd skön fotboll. Det var ingen uppvisningsfotboll på Behrn Arena, men fortfarande en stabil seger för ÖSK som nu blickar mot Allsvenskan.

I matchens inledning öppnade båda lagen med en snabb, tempofylld fotboll. Det var full fart redan från början. Matchens första farlighet hade Åtvidaberg, som startat piggt med hög aggressivitet och bra bollpress. Avslutet var dock inte var några problem för Alvbåge.

De första 15-20 minuterna böljade spelet fram och tillbaka. Åtvidaberg hade ett par hyfsade målchanser och störde ÖSK med snabba kontringar. Hittills var spelet ganska jämnt, kanske med ett litet spelövertag för gästerna. ÖSK hade dock hela tiden full kontroll och var aldrig riktigt illa ute i första halvlek.

Från att inledningsvis spelat lite trevande kom ÖSK mer och mer in i matchen. Den första halvtimmen hade ÖSK med sitt snabba spel skapat en rad målchanser.  I den 25:e minuten hade ÖSK en jättechans att ta ledningen, efter ett fint markinspel av högeryttern Bassombeng, in till Näfver. Hade Näfver fått tån på bollen hade det säkerligen varit 1-0.

Fem minuter senare var det hade Kim Olsens tur, som hade en bra skottmöjlighet inne i straffområdet, men fick inte riktigt träff och bollen gick utanför.

ÖSK:s irrationelle högerytter Bassombeng låg bakom mycket på sin kant i första halvlek. Med sin snabbhet och sina dribblingar var han ett ständigt hot mot Åtvidabergs försvar.

I slutet av första halvlek fixar Bassombeng en hörna, efter en av många goda insatser på kanten.  I nickduellen på hörnan faller Anttonen ihop, i ett rörigt straffområde. Från läktarplats var det en misstänkt straffsituation, då det såg ut som att Anttonen fått en armbåge i ansiktet. Däremot i anfallet efter sparkas Nordback ner i straffområdet efter en tilltrasslad situation, och nu är det inga tvivel – straff för ÖSK!  Kim Olsen gör säkert 1-0 till ÖSK efter att ha fintat ner Åtvidabergs Henrik Gustavsson och lagt bollen till höger om densamme. Matchminut: 45.

Trots att ÖSK inte spelat ut sitt fulla register i första halvlek hade de ändå skapat en handfull goda målchanser, och det syntes ändå att viljan och motivationen fanns. Det kunde bara bli bättre. Och direkt i andra halvlek höjde sig ÖSK spelmässigt en nivå. Spelet såg genast mycket snabbare och säkrare ut och ÖSK tog över matchen mer och mer. ÖSK: s nyinsatte Emra Tahirovic, som kommit in istället för den duktige Bassombeng, hamnade genast i händelsernas centrum. På en ÖSK-hörna från vänster får en friställd Tahirovic bollen och slår in den – dock avblåst för hands. Detta var bara en av många målchanser ÖSK radade upp i början av andra halvlek, som nu dominerade matchen; Nordin Gerzic hade en farlig nick precis utanför efter uppspel på vänsterkanten.  Näfver, som nu spelade bättre och bättre, hade ett avslut i stolpen efter en snygg nedtagning på bröstet och en fint avvägd passning av Almebäck.

ÖSK var nu, 70 minuter in i matchen, mycket rörligare, med och utan boll. Man hade en bra aggressivitet  och bollpress när Åtvidaberg hade bollen. Passningsspelet var säkrare och snabbare och man bjöd stundtals på tekniska delikatesser, bland annat genom Emra Tahirovic som elegant tunnlade en Åtvidabergsförsvarare. Emra hade ett klart godkänt inhopp och var mycket delaktig i spelet med många bra inlägg. Han hade också en farlig lobb som gick precis över målet.

Åtvidaberg hade två heta chanser att kvittera: det första kom efter 80 minuter: en frispark från ena hörnet av ÖSK: s straffområde går över Alvbåge och tar i ribban; och några  minuter senare lyckas Alvbåge precis fånga ett farligt lobbskott. Några minuter före var också Emra Tahirovic nära att göra ÖSK: s andra mål för dagen, och då förmodligen avgöra: Pigge inhopparen Frempong, som ersatt Näfver, avancerade på vänsterkanten. Hans precisionsinlägg når Tahirovic som står välplacerad vid straffområdets bortre stolpe.

Tahirovic får en bra träff med pannan, men tyvärr står även Henrik Gustavsson i Åtvidabergsmålet välplacerad och kan fånga bollen.

Även om det skapades målchanser in i det sista, för båda lagen, hade ÖSK full kontroll på matchen i andra halvlek. I andra halvlek var ÖSK klart bättre och skapade de flesta målchanserna.

ÖSK växte i andra halvlek och spelet var både snabbt och rörligt. Man visade upp en effektivitet i att med få passningar komma till avslut. Stundtals var det elegant.

Efter en något trevande inledning, där Åtvidaberg delvis dominerade, tog ÖSK över matchen och visade kanske att det trots allt är klasskillnad mellan lagen.

Kanske gick ÖSK lite på sparlåga, med tankarna mot Allsvenskan. Men bitvis i matchen visade ÖSK dock prov på spel av hög kvalitet. Ändå känns det som att laget inte spelade ut sin fulla repertoar. Dock var det skönt med en hemmaseger i sista träningsmatchen och nu blickar vi fram mot premiären i Allsvenskan. Trots segern kan ÖSK spela ut mer – förhoppningsvis redan mot Djurgården den 6 april.