Stabil ÖSK- insats gav tre nya poäng

Förstora bilden

ÖSK bröt på måndagskvällen sin förlusttrend genom att besegra Hammarby med 2-0. Hemmastarka ÖSK kan nu börja titta uppåt i tabellen, medan krislaget Hammarby ser ut att parkera i Allsvenskans bottenträsk.

Redan i den 7 minuten spräckte ÖSK Hammarbys nolla. Målet, som tillkom något slumpmässigt gjordes av finländska stjärnan Roni Porokara. Han avlossade ett skott som styrde på Hammarbys högerback Christian Traorés ben och gick i en båge över en ställd Kristoffer Björklund i Hammarbymålet. Ledningsmålet blev startskottet för en lång period av ÖSK- dominans. I 14 minuten petade Eric Bassombeng fram bollen till Alejandro Bedoya som i sin tur slog en hård passning snett inåt bakåt mot Kim Olsen. Olsen hann inte hela vägen fram och kunde inte förvalta Bedoyas precisa instickare. I sekvensen efter hamnade bollen hos tidigare målskytten Porokara, som från en mycket snäv vinkel, drog till på halvvolley. Skottet höll på att ställa Björklund, men han kunde i sista stund sträcka ut och avstyra det fräcka skottet.

Hammarby hade inledningsvis påtagliga problem med att hitta passningsvägar och dessutom gick ÖSK- spelarna allt som oftast vinnande ur närkamperna. Detta bäddade för nya ÖSK- chanser. I den 18 minuten ryckte sig Per Johansson loss från Hammarbyförsvaret och sköt ett vasst skott som Björklund efter visst problem kunde samla in. Bedoya höll sig i den 23 minuten framme och avslutade, med skottet gick över målramen.

I slutet av första halvlek var Hammarby något farligare framåt, framför allt genom kontringslöpningar signerade Charlie Davies. Vi kunde också bevittna ett ÖSK som helt plötsligt slarvade en del i backlinjen, vilket dock ett inte tillräckligt hungrigt Hammarby utnyttjade. Första halvlek rundades av med ett lika rykande skott, som den inleddes med. Denna gång kom Porokara löpande från mittcirkeln, avlossade skottet på halvvolley utanför straffområdet. Bollen gick mellan en Hammarbyförsvarares ben, i en båge precis över Björklunds ribba. Skottet var mycket bra. Och minst lika bra var Porokaras första halvlek!

Andra halvlek inleddes sedan med ytterligare ett ÖSK- mål. Ett riktigt vackert sådant! I den 51 minuten blev Bassombeng omkullkörd cirka 25 meter från mål och fick frisparken med sig. Den tog Samuel Wowoah hand om, och som han gjorde det! Frisparksspecialisten skruvade in den i Björklunds vänstra kryss. Skönt för ”Vovven” att få sätta dit en boll! I det efterföljande kramkalaset kunde man såklart även se att tränare Sixten Boström gladde sig åt sin vänsterbacks frisparksmål.

I den 56 minuten haltade högerbacken Patrik Anttonen av planen, skadad och detta gladde definitivt inte Boström lika mycket. Tommy Wirtanen som under försäsongen bevisade att han är en kompetent högerback, ersatte Anttonen. Hur allvarlig Anttonens skada är, återstår att se.

Matchen såg ut att bli allt mer händelsefattig, i och med Vovvens 2-0 mål. ÖSK drog sig nämligen tillbaka en bit i planen och Hammarby började hänga med huvudena. Men helt plötsligt blixtrade matchen till. Bedoya hamnade i ett kanonläge i den 67 minuten men sköt tätt utanför, Hammarbys sydafrikanske anfallare Nathan Paulse överföll minuten efter Magnus Kihlberg med en ful armbåge och fick rött kort. Det blev irriterat på planen, men domare Martin Hansson var behärskad och behöll sitt lugn. Spelarna lugnade därmed också ner sig, och det var fotboll igen.

I den 76 minuten byttes Per Johansson ut, i förmån för Erik Nilsson som fick göra allsvensk debut. Minuten efter var han inblandad i en tilltrasslad situation i Hammarbys straffområde. Bollen hamnade till slut hos Bedoya som fick läge att punktera matchen, men Björklund kunde återigen avvärja en farlighet från amerikanen Bedoya. På övertid sprintade sedan Porokara ifrån Hammarbys Traoré på vänsterkanten och spelade in till Kim Olsen. Olsen skarvade bollen men bollen gick någon dryg decimeter utanför den bortre stolpen.

I matchens sista minut blev det återigen riktigt irriterat, sedan ÖSK: s Michael Almebäck fått en smäll av Igor Armas. Det blev munhugg och många spelare blandade sig i detta. Irriterade spelare lugnades dock av egna lagkamrater, och Martin Hansson kunde strax efter detta sätta pipan till munnen och blåsa av matchen.

ÖSK tog en rättvis seger, i en match där Roni Porokara var på ett strålande spelhumör. Finländske landslagsmannen var helt klart matchens lirare. I övrigt gjorde Alejandro Bedoya en riktigt bra match i Nordin Gerzics frånvaro. Per Johansson ersatte avstängde Fredrik Nordback, och även han gjorde bra ifrån sig. Han gjorde en kämpainsats bakåt, samtidigt som han vid flera tillfällen satte Hammarbys backlinje och målvakt under press. Noterbart var även att båda mittbackarna, Magnus Wikström och Michael Almebäck fick lämna planen blödandes. Ett tufft mittbackspar, som inte viker ner sig!