Semifinaldags i distriktscupen

Förstora bilden

ÖSK mäter krafterna med Rynninge IK i semifinalen av distriktscupen. Matchens spelas annandag påsk på Grenadjärvallen med avspark kl. 15:00.

Det myckna regnandet under hösten förra året gjorde, att 2008 års distriktscup aldrig kom i mål. Cupturneringen, som tidigare gick under namnet Folksam Cup och i år döpts om till Fastighetsbyrån-Cup, nådde inte längre än till färdigspelade kvartsfinaler. Semifinaler och final fick anstå till i år - och där är vi nu. I den ena semifinalen möts alltså Rynninge IK och Örebro SK, i den andra gör Sköllersta IK och BK Forward upp om den andra finalplatsen.

För ÖSKs del kommer den här matchen rätt lämpligt. ÖSK har en stor trupp att hålla igång och även om matchschemat nu på våren är väldigt tight, så gäller det att se till att alla spelare får den speltid de behöver. Någon lätt match kommer det säkert inte att bli.

Cupregler.

Distriktcupen spelas med ett handicapsystem, som innebär att lag från en lägre division erhåller en bonusstraff per division som skiljer dem från deras motståndare. För Rynninge, som förra året spelade i div 2, ger detta tre stycken bonusstraffar. Laget kan välja om man vill slå en eller flera straffar innan matchen börjar eller om man väntar och slår straffarna innan andra halvlek blåses igång. En annan sak som skiljer cupmatcherna från de matcher ÖSKs spelare är vana att spela är att avbytarsystemet tillämpas. Det är alltså tillåtet att byta in en spelare som tidigare blivit utbytt. Ett system som genomgående tillämpas på distriktsnivå. Vid ett oavgjort resultat efter 90 minuter avgörs matchen direkt genom straffsparksläggning.

Rynninge IK.

ÖSKs motståndare Rynninge IK spelade förra året i div 2 och hade en mindre lyckad säsong. Laget blev näst sist och kommer alltså denna säsong att vara en av ÖSK Ungdoms seriekonkurrenter i div 3 Västra Svealand. Som det brukar gå i sådana här sammanhang har man haft en rätt kraftig omsättning på spelarsidan efter sin degradering. Bland de tyngsta förlusterna märks att laget tappat försvarsspelarna Robert Dahm och Anders Lindskog till nyblivna div 1-laget Karlslunds IF, anfallaren Chriss Henriksson spelar i år för BK Forward och Jonathan Guggenheim har flyttat till Skövde och IFK Ulvåker. Men laget har även fått en del nyförvärv. Från Forward kommer de två tidigare ÖSK Ungdomspelarna Sandro Pavicevic och Mattias Norgren - båda målfarliga med bra skott och huvudspel. I laget men inte i cuptruppen finns också Sebastian Nylén och Zammi Strömblad, vilka tidigare representerat ÖSK Ungdom.

Spelartrupper.

För ÖSKs del gäller, att man kan mönstra ett lag bestående av 12 spelare från A-truppen. För att fylla upp till 16 spelare kommer man att komplettera med några spelare från talanglaget. Vilka dessa blir bestämms slutgiltigt först på måndagen, men klart så här långt är i alla fall, att mittfältaren Viktor Lindqvist är en av de utvalda.

Följande spelare är nominerade till annandagens spelartrupp:

Marcus Astvald, Alejandro Bedoya, James Frempong, Joakim Gren, Per Johansson, Viktor Lindqvist, Kristoffer Näfver, Peter Rosendahl (mv), Hassan Sesay, Emra Tahiri, Peter Westman (mv), Tommy Wirtanen, Bertin Ze

Rynninge har just kommit tillbaka från ett mini-träningsläger i Skåne. Laget, som i år tränas av Mattias Wikström och Dan Jansson har specialgnuggat straffsparkar skrivet man på sin hemsida. För matchen mot ÖSK har man nominerat följande trupp:

Målvakt: Kalle Videhult

Backar: Lukas Forsberg - Pontus Gustafsson - Morgan Gustafsson - Niklas Widmark

Mittfält: Timmy Eriksson - Martin Sjölund (K) - Mattias Norgren - August Holmberg

Anfall: Peter Lundberg - Sandro Pavicevic

Avbytare: Anton Modin (mv), Erik Malmqvist, Morad Montagui, Erik Alvin, Erik Edqvist

Närtidshistoriskt sett en svår turnering för ÖSK.

ÖSKs meriter under senare år från den här tävlingen har inte varit de allra bästa. Ofta har man kommit till spel med B-lagsliknande lag, som förr eller senare gått på en mina. Systemet med bonusstraffar innebär ju, att ÖSK i de allra flesta fall har att hämta hem ett underläge på 0-3. Gör sedan motståndarna ytterligare något mål blir läget lätt svettigt. De senaste fem åren har det gått så här:

2003. Utslagna av Frövi IK i den 5:e omgången.

2004. Besegrade av Rynninge IK i finalen

2005. Utslagna redan i kvartsfinalen av SMÅ IF.

2006. Utslagna i semifinalen av Karlslunds IF.

2007. Utslagna redan i åttondelen av IFK Kumla.

Vägarna till semifinalen.

Vägen till (fjol)årets semifinal har knappast varit guppfri för något av lagen. I den 4:e omgången, där ÖSK gick in i tävlingen, var det talangtruppen som fick ta jobbet mot div 6-klubben Grönbo IF. Ingen lätt match trots att vinstsiffrorna ser betryggande ut så här i efterhand. ÖSK klarade sig sedan undan med hjärtat i halsgropen efter att ha tvingats till straffsparksläggning mot Lekebergs IF på Vretalund. I kvartsfinalen fick man så en ordentlig revanch på IFK Kumla, laget som året innan hade slagit ut dem ur cupen. Inte heller Rynninge verkar ha haft det helt lätt att ta sig fram till semifinalen. Ett problem är ju ofta för lagen från de högra divisionerna, att man inte vill slita för hårt på sina bästa spelare, som ofta har fullt upp med seriespelet då cupen kommit så långt att dessa lag kommer med. Men tar man ut ett för svagt lag kan det ofta bli väldigt svårt mot motståndare, som i allmänhet är supermotiverade.

ÖSKs väg till semifinalen:

Omg. 4 Grönbo IF - Örebro SK 3-7

Omg. 5 Lekebergs IF - Örebro SK 7-8 (efter straffläggning)

Omg. 6 IFK Kumla - Örebro SK 1-8

Rynninges väg till semifinalen:

Omg. 4 Hidingsta IK - Rynninge IK 2-3

Omg. 5 IK Sturehov - Rynninge IK 4-6

Omg. 6 Vivalla Star IF - Rynninge IK 4-

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908