Publiklaget Hammarby

ammarby är ett lag som alltid brukar locka ”man ur huse” och lär göra så även i år. Det spelar liksom ingen roll att stockholmarna just nu inte är något topplag, det är den festliga stämningen runt omkring som är en publikhöjande faktor. Bajen Fans blir något att bita i för våra svart-vita Kubaner.  

Hammarbys placeringar i början av detta decennium var likt en berg-och-dal-bana. För vad sägs om 8:a, 1:a, 9:a, 2:a och 6:a de första fem åren? De senaste åren har dock visat en starkt nedåtgående trend; 3:a år 2006, 6:a 2007, 9:a 2008 och nu 2009 15:e plats. Att Bajen skulle få en tuff säsong i år var det många som trodde, men kanske inte så tuff. Särskilt inte efter Allsvenskans första mål, kanonmålet inprickat mot tippade guldlaget Elfsborg borta den 4 april.

Även om Hammarby inte är tippat som något topplag så lär det lossna för dem framöver. För ÖSK:s del är det bara att hoppas att den vändningen kommer efter den 11 maj. Ifjol var man på sensommaren fortfarande med i toppstriden, men så inträffade saker som gjorde att det offensiva spelet nästan dog ut. Charlie Davies var tvungen att spela OS-fotboll i Kina, Paulinho Guara utlånades till Sydkorea (blev senare såld) och Petter Andersson försvann till Holland.

Helg och Monday, framtiden för Hammarby

Sedan ifjol har också nyttige Suleyman Sleyman försvunnit ur laget, och fortfarande ser det tunt ut framåt där man inte förstärkt. Charlie Davies gjorde visserligen lika många mål som Henke Larsson under förra året, men ensam kan han inte göra underverk. Därför är det kanske förvånande att årets nyförvärv är två backar, Igor Armas från Moldavien och Monday James från Nigeria. Hammarbys ledning ser dock på sikt offensiva utvecklingsmöjligheter för de bägge målgörarna mot Gais i förra bortamatchen, Nathan Paulse och Sebastian Castro-Tello. Men även för blott 18-årige Simon Helg.

Fortfarande har man ett annat segervapen kvar, en av Sveriges vassaste på fasta situationer, Louay Chanko. Det gäller för ÖSK:arna att inte orsaka några frisparkar strax utanför det egna straffområdet, för då kan det vara klippt. Det finns mer rutin på Hammarbys mittfält i form av Mikkel Jensen och en av Allsvenskans äldste, 36-årige Fredrik Söderström.

Även om många förutspår ett mellanår för Bajen så är den egna målsättningen ganska hög, topp-fyra. Alltså högre än ÖSK:s, som spåtts många goda framtidsutsikter från olika håll. Till och med från den kanske kändaste bajen-supporten av dem alla - Aftonbladets Lasse Anrell. Och numera en av ÖSK:s största supportrar, kanske? Vi är många som hoppas att han får rätt i sin siarförmåga. För han chockade den mest inbitne ÖSK:aren med sitt tips att vi ska vinna 2009 års Allsvenska. Bara detta är värt en låda med pelargoner, men du får dem när vi vunnit serien, Lasse!

Göran Lindhé

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908