ÖSK bättre än Hammarby

Cypern fredag, ÖSK:s träningsläger

ÖSK gjorde en övertygande insats i fredagseftermiddagens träningsmatch här på Cypern. Hammarby slogs tillbaka med 2-0 (1-0) en seger som man absolut inte behöver be om ursäkt för. Tvärtom, ÖSK var det klart bättre laget och överglänste Hammarby i varje lagdel.

Målen gjordes av Michael  Almebäck efter en knapp halvtimme av den första halvleken, och 2-0 kom på straff i den andra halvlekens 64:e minut sedan en av matchens lirare, Roni Porokara fällts.  Kim Olsen satte straffen säkert bakom Hammarbys målvakt  Poppen Björklund.

Tränaren Sixten Boström var påtagligt nöjd efter segern. Det mesta fungerade som man planerat, inte minst försvarsspelet som man tränat mycket på  under träningslägret på Cypern.

-Ambitionen var att inte släppa in något mål och det lyckades. Vi hamnade rätt i positionerna och skötte vårt jobb på de fasta situationerna, konstaterade Sixten efter matchen.

Han kunde också glädjas åt ett piggt och kreativt anfallsspel med kantlöparna Eric Bassombeng och Roni Porakara som tog sig fram gång på gång och skapade flera giftiga lägen.  Porokara gjorde ett riktig kanonmål i den första halvleken, en drömträff rätt upp i nättaket, efter att löpt sig fri på en smörpassning från Fredrik Nordback. Men domaren tyckte sig se en tröjdragning och dömde bort målet. Något tveksamt.

ÖSK ställde upp med följande lag från start:

John Alvbåge,  Tommy Wirtanen, Michael Almebäck, Magnus Wikström, Fredrik Nordback, Magnus Kihlberg, Nordin Gerzic, Eric Bassombeng, Kim Olsen, Roni Porokara.

I halvtidspausen utgick födelsedagsbarnet  Fredrik Nordback (30 år) och Magnus Kihlberg och ersattes av Per Johansson och Alejandro Bedoya.

I andra halvlek tvingades dock Bedoya byta  efter en stukning. Även Tommy Wirtanen utgick i slutminuterna efter en smäll mot låret. Kristoffer Näfver och Bertin Ze Ndilla ersatte. Emra Tahirovic kom in i stället för Kim Olsen och Erik Nilsson ersatte Roni Porokara mot slutet av andra halvlek.

ÖSK imponerade med ett resolut försvarsspel och snabba omställningar. Nordin Gerzic dominerade på mittfältet och Hammarby tilläts inte skapa mycket framåt. Charlie Davies var framme vid ett par tillfällen men John Alvbåge avvärjde skickligt.

Sixten Boström konstaterade efteråt att detta var säsongens bästa träningsmatch hittills, och särskilt nöjd var han med att spelet klaffade så bra trots att detta var den första matchen på naturgräs.

En mycket positiv rapport alltså från en träningsmatch som spelades i sol och utan besvärande blåst. Ett hundratal tittade på, några tiotal hammarbyfans och ett gäng svenska pensionärer som tillbringar vintern på Cypern.

I helgen  väntar fyra träningspass samt ett pass på måndag förmiddag innan det är dags för ny match  måndag eftermiddag, då mot allsvenska nykomlingen Örgryte (kl 14 svensk tid).