Motståndarinfo: GAIS

Förstora bilden

Sixten Boströms högra hand från förra säsongen Alexander Axén är tillbaka i Örebro för att försöka besegra sin hemstads stolthet ÖSK och stjäla med sig tre poäng tillbaka till västkusten för sin nya klubb Gais.

Det är ojämnt Gais som rest till Örebro för match på Behrn Arena, desto större anledning att frukta det värsta möjligen.Axén lämnade som sagt Örebro och svartvitt efter förra säsongen för att stå på egna ben som huvudtränare för en allsvensk klubb, givetvis alla svenska tränarens dröm.Gais är på senare tid känt för att ta sig an oprövade kort i tränarsammanhang och ge dem chansen istället för att rekrytera välmeriterade men aningen slätstrukna namn. Först Roland Nilsson (numera i Malmö), sedan Magnus Pehrsson (numera i danska Ålborg) och nu alltså närkesonen Alexander Axén.

 

Li

llebror i staden

Gais får ändå ses som lillebror i staden till IFK Göteborg och ÖIS medan Häcken känns mer som  en den opretentiösa kusinen. Lillebror-epitetet ska inte förringas då laget är kända för att spela en vacker, publikvänlig och offensiv fotboll med många kända svenska profiler som anhängare.Artisten Håkan Hellström och Ebbot Lundberg från The Soundtrack of Our Lives är välkända supportrar tillsammans med andra exotiska namn som Claes Malmberg och den avlidne forne världsmästaren i tungviktsboxning Ingmar "Ingo" Johansson. Gais har under sina 49 säsonger i Allsvenskan mäktat med 4 SM-tecken, det senaste från 1954 och ett guld i Svenska cupen från 1942. Det är inga moderniteter att skryta med, men kanske kan nye tränaren locka fram vinnartraditionerna igen under sina kommande år på västkusten.

 

Inledningsvis har Gais haft det upp och ned i allsvenskan, både spelmässigt och poängmässigt efter åtta spelade omgångar. Axéns manskap har samlat ihop nio poäng, men är bara en vinst ifrån "mittenträsket" där en hel drös med lag har parkerat sig. Vinster med 5-1 har varvats med 4-1 förluster och gör därför laget något svårtippat för oss andra spekulanter.

 

Hyperfarlige Wanderson

Lagets klart starkast lysande stjärna är den brasilianske spetsen och kreatören Wanderson do Carmo som lyckats hitta nätet fem gånger hittills samt bidragit med tre målgivande passningar, mycket talande siffror som säkert kan ge ÖSKs försvarare trubbel.   Han är en allsvensk attraktion av rang som klubben med stor sannolikhet kommer få svårt att behålla en längre tid. Andra grundbultar i Gais är annars klippan i försvaret Richard Ekunde samt motorn i maskineriet, lagkaptenen Fredrik Lundgren.

Framtidstro

Även om laget har lindansat, halkat ur och klättrat upp en del genom åren i Allsvenskan på senare tid verkar klubben nu hittat en harmoni och en spelidé man tror på.När Expressen frågade Axén inför säsongen vad målsättningen var, sade han just det att "utveckla spelidén och spela vårt eget spel". Det tyder på en tro och en framtidsambition från klubbens sida och det är bara att önska dem all lycka till, framför allt med Alexander Axén som tränare.

© ÖSK Elitfotboll AB Stolthet, hjärta och passion sedan 1908