Oavgjort mot Helsingborgs IF

Förstora bilden

Drygt 10500 åskådare hade tagit sig till Behrn Arena denna underbara annandags påsk för att se två av allsvenskans allra bästa lag göra upp om poängen. När krutröken skingrats efter nittiotvå stekheta minuter i solskenet så lös 1-1 på resultattavlan.

Sixten Boström valde att slänga in Kushtrim Lushtaku som center i skadade Andreas Haddads frånvaro. Dessutom var Magnus Kihlberg och Marcus Astvald tillbaka i startelvan efter att ha fått inlett på bänken senast. Helsingborg, som kom till matchen med fyra raka segrar och uppenbarligen ett väldigt gott självförtroende, var kanske snäppet vassare i inledningen av matchen utan att för den delen oroa John Alvbåge. Den första halvtimmen präglades annars mest av bortslagna passningar, slarv och bra försvarsspel från bägge lagen. Faktum är att gästerna inte hade ett enda skott mot ÖSK-keepern medan hemmalaget, efter en halvtimme, började gasa igång och åtminstone skapade lite halvchanser. Bästa läget innan domare Hansson blåste av första halvleken hade Lushtaku, fint serverad av Astvald, men avslutet lämnade mycket i övrigt att önska. Första halvlek slutade, fullständigt rättvis, mållös.

ÖSK:s tränarduo sade förmodligen ett par välvalda ord till sina spelare i paus ty det var ett taggat hemmagäng som tog tag i taktpinnen direkt. Redan efter sju minuters spel i andra halvlek bröts också dödläget. Marcus Astvald gled elegant runt på kanten och hittade till Lushtaku, den senare levererade bollen vidare till Valdet Rama som utan problem, och från nära håll, kunde bredsida in sin första allsvenska balja. Ett mycket, mycket vackert ledningsmål. Målet lyfte de svartvita ytterligare och det luktade mål igen strax därefter men Pär Hansson stod för en magnifik räddning på Alejandro Bedoyas låga avslut. Gästernas tränae Conny Karlsson ansåg sig behöva göra ett par byten för att förändra matchbilden och lyckades stoppa ÖSK-spelarnas framfart. Med blott tjugo minuter kvar att spela var också kvitteringen, ett kanske inte helt rättvist, faktum. May Mahlangu fick driva bollen utanför straffområdet och innan något hemmaspelare han agera dunkade han in ett lågt skott via stolpen. Snopet.

Kvitteringen gav HIF initiativet i matchen och trots att båda Atashkadeh och Paulinho byttes in lyckades inte ÖSK åstadkomma något offensivt tryck. I stället var det John Alvbåge som med en excellent dubbelräddning på Rasmus Jönssons friläge och May Mahlangus returskott, höll sportklubben kvar i matchen. Alexander Gerdnt prickade överliggaren i slutskedet av matchen (ett skott som Alvbåge tycktes ha kontroll på) och efter blott två stopptidsminuter blåste domare Hansson för sista gången i matchen.

Sett över nittiotvå minuter får oavgjort anses vara rättvist. Lagen hade perioder i matchen där man var bättre och det var stundtals väldigt låst ute på planen och inga ytor släpptes till, ett inte helt ovanligt fenomen när två topplag drabbar samman. I undertecknads ögon var Valdet Rama (wow!), Marcus Astvald och Magnus Kihlberg bäste ÖSK:ara på Behrn Arena denna påskmatch. Priset som matchens lirare i HIF fick Christoffer Andersson. Om en vecka finns det ny chans till seger då det vankas match borta mot AIK på Råsunda.