Tung premiärförlust mot Skövde

Under måndagen var det äntligen dags för premiären av Superettan 2024 när ÖSK tog emot Skövde AIK hemma på Behrn Arena. 6143 åskådare fick se en mållös första halvlek. I slutet av matchen avgjorde Skövde med ett självmål och det blev svartvit förlust med 0-1.

Inför dagens premiär tog fyra av säsongens nyförvärv plats i startelvan i form av Påhlsson i mål, Björnstad och McCue i backlinjen samt hemvändande Saeid på mittfältet. Matchen inleddes i strålande sol och med välfyllda läktare och det gick nästan att ta på premiärstämningen. I den nionde minuten skapade ÖSK den första målchansen när Holmberg avlossade från distans men rakt på Zendejas i bortamålet. I den 17:e minuten revs Backman omkull precis utanför straffområdet och ett intressant frisparksläge uppenbarade sig. Shlimon stegade upp och sköt en välskruvad frispark men bollen tätt utanför första krysset.

Med knappa halvtimmen spelad tvingades Kroon utgå skadad och in kom i stället ytterligare ett av nyförvärven Gwargis. I den 40:e minuten var det just Gwargis som klev fram vid nästa intressanta frisparksläge, något längre ut denna gång. Anfallaren drog till ett lågt vänsterskott men Zendejas var med på noterna och räddade utan att släppa någon retur. I första halvleks sista minut fick Björnstad ett bra läge i straffområdet, ur snäv vinkel sköt han ett lågt skott men målvakten höll tätt och 0-0 stod sig halvleken ut.

Andra halvlek inleddes likt den första med ÖSK som det spelförande laget och Skövde som försvarade sig kompakt med hela laget. I den 66:e minuten kom ÖSK i en kontring, Gwargis vände och vred i straffområdet innan bollen hamnade vid Holmbergs högerfot men Kalle fick inte till avslutet och bollen missade målet. Med 20 minuter kvar kom Bark in i stället för Backman i hopp om att hitta ett segermål. ÖSK fortsatte att trycka på men hade svårt att hitta de riktigt heta målchanserna men etablerade mer och mer tryck. Med kvarten kvar stack Skövde upp i ett sällsynt anfall och inhoppande Mörk fick chansen strax innanför straffområdet. Skövdeanfallarens avslut blev inte särskilt hårt men styrdes olyckligt in i eget mål av McCue, en rejäl kalldusch för de 6143 på läktarna.

ÖSK fick jaga kvittering och i den 83:e minuten var det nära. Först hade gästernas Diagne ett kanonläge att stänga matchen från nära håll men Påhlsson stod för en kanonräddning. I det efterföljande anfallet frispelades Holmberg i straffområdet, Kalle dribblade målvakten och serverade Gwargis i sidled som sköt mot öppet mål men på mållinjen hann en försvarare emellan. När klockan tickade in på tilläggstid drog McCue på sig två snabba gula kort och visades ut. ÖSK fick inte till någon ordentlig kvitteringschans och 0-1 stod sig matchen ut.

På presskonferensen inledde gästernas tränare Srdjan Tufegdzic med att ge sin syn på matchen. Två kämpande lag som inte riktigt spelat ihop sig. Örebro var bra men vi försvarade oss bra och utnyttjade chansen vi fick. ÖSKs tränare Christian Järdler var av uppfattningen att hans lag gör en klart godkänt spelmässig insats och får matchbilden dit de vill. Spelet är godkänt men vi är inte tillräckligt bra i sista tredjedelen och sätter inte våra chanser tyvärr. Oerhört tungt, och skadan på Kroon och utvisning på McCue gör inte känslan bättre. Men vi tar med oss det spelmässigt positiva till nästa match.

Nästa match för ÖSK spelas lördag 6 april kl. 15.00 borta mot Sandviken.

Resultat: 0-1 (0-0)
Mål: Självmål 76’.
Varningar: Bergmark, E.Abraham, Engström, McCue
Utvisning: McCue
Hörnor: 4-0
Byten ÖSK: Samuel Kroon ut – Peter Gwargis in (28’), Victor Backman ut – Adam Bark in (71’), Lucas Shlimon ut – Sebastian Crona in (84’).
Byten Skövde: Edvin Tellgren ut – Filip Drinic in (68’), Hugo ENgström ut – Stefan Ljubicic in (68’), Mamadu Moro ut – Mikael Mörk in (68’), Sargon Abraham ut – Mamadou Diagne in (77’).
Domare: Rinon Hasani, Alexander Milovanovic (ass.), Marcus Strandberg (ass.) och Honraw Ghassali (fjärde).