Storseger i serifinalen mot Smedby AIS

Denna lördag var det dags för seriefinal. Tabelltvåan ÖSK tog emot serieledande Smedby AIS hemma på ett blåsigt Grönpepparparkens IP. Efter ett par inhopp fanns Frida Abrahamsson med i ÖSK-startelvan för första gången. Själva matchen var under 90 minuter relativt ensidig. Det var ett ÖSK som var påkopplade direkt och efter mål från Amelia Olofsson gånger två, Lisa Bergman, Cornelia Karlsson och Ella Gunnarsson skrivs slutresultatet 5-0. I och med detta tar ÖSK nu klivet förbi Smedby och leder Division 1 Mellersta med 1 poäng när fyra omgångar återstår.

Redan i de första aktionerna märktes det att det var seriefinal. Både Lisa Bergman och Amelia Olofsson gick in i två tuffa dueller där ljudet från motläggen lät högt. Det satte också tonen på ÖSK:s matchstart då man öppnade bra och tog tag i spelet direkt. Ett bra bolltempo, kombinationspel och löpningar gjorde att man ofta tog sig igenom Smedbys första linje av försvar.

I den 7:e minuten skapar man matchens första heta målchans när en fri Lisa Bergman når högst på en hörna från Emelie Alfredsson. Bollen går över ribban med ett par decimeter. I den 14:e minuten spelar ÖSK sig igenom igen. Denna gången kan Matilda Wennberg få bollen strax utanför straffområdet i ett bra skottläge. Hon väljer ett instick istället där Smedbymålvakten hinner först ut och tar hand om bollen.

Efter ett par halvlägen för ÖSK där sista passningen inte varit hundra procentig kan Smedby skapa sitt första läge i den 20:e minuten. Detta när man tar sig förbi på högersidan och spelar in en låg boll som tar på en spelare och går i en båge mot och i bortre stolpen. Returen från stolpen går rakt ut mot en Smedby spelare men Ellen Portugues i ÖSK målet offrar sig och hinner först till bollen. Det blir en kollision och Portugues blir liggande ett tag, men reser sig sen upp.

Skadan och målchansen gjorde att ÖSK:s övertag avtog och det tog ett tag innan man återfann det. När spelövertaget väl var tillbaka kunde man också göra det första målet i matchen. Detta efter att man spelat 35 minuter av första halvlek. Målet gjordes av Amelia Olofsson, sitt fjärde på fem matcher, efter fint förarbete signerat ÖSK:s högerkant Emelie Alfredsson och Cornelia Karlsson. Olofsson som var helt fri på bortre stolpen kunde relativt enkelt sätta dit 1-0 för ÖSK.

I den 43:e ordnar Olofsson en frispark nere vid vänstra hörnflaggan. Den tar som vanligt Alfredsson hand om på bästa sätt. Leveransen är perfekt in mellan målvakt och försvar till Lisa Bergman som kan stöta in 2-0 i den 44:e minuten. Firandet blev kortvarigt då man från ÖSK direkt efter avspark är på språng framåt igen för 3-0. Det är Izabella Hurtig som får läget i straffområdet men skottet går över. Det läget blir halvlekens sista och ÖSK går in i paus med en stark halvlek i ryggen och resultatet 2-0.

Till den andra halvleken var det en mer jämn inledning till en början. I den 49:e minuten kommer Olofsson fri mot målvakten och passar i sidled mot Hurtig men Smedby hinner emellan och rensar bollen på egen målvakt. Efter lite tumult blåser domaren av situationen i Smedby:s fördel. ÖSK fortsatte efter detta framåt och i den 52:a minuten vinner laget bollen högt. Det är Hurtig som sedan passar Bergman som i sin tur hittar till Cornelia Karlsson i straffområdet. Hon lägger ann direkt och placera säkert in bollen förbi Smedbymålvakten för 3-0 ÖSK.

Efter 3-0 målet försöker Smedby ta sig in i matchen igen genom några byten men lyckas aldrig riktigt hota ett tätt ÖSK försvar. Även ÖSK genomför ett par byten och Smedby hittar aldrig rätt i sitt försök till att forcera in ett reduceringsmål. Istället kan Olofsson döda matchen i den 76:e minuten med sitt andra för dagen samt femte mål på de fem senaste matcherna. Detta efter ett fint lagspel hela vägen från målvakt genom Bergman som spelar fram en djupledsgående Olofsson som sätter dit sitt friläge. Dessutom kan inbytte Ella Gunnarsson fastställa slutresultatet 5-0 i den 83:e minuten. Ett mål som till stor del liknade det förra.

Seriefinalen mot Smedby AIS slutar rättvist 5-0 och med detta resultat går nu ÖSK om och upp i serieledning med fyra matcher kvar att spela av Division 1 Mellersta.

Dennis Gabrielsson, tränare ÖSK Fotboll:
– Detta känns fantastiskt bra måste jag säga. Jag är både stolt och glad över en väldigt bra genomförd match. Från minut ett tar vi tag i matchen och gör precis allt vi pratat om och tränat på innan. Vi hanterar situationen vi är i med pondus och tydlighet. Det känns som att vi har full kontroll i 90 minuter och det är briljant av tjejerna att göra denna typ av match i det här läget. Nu handlar det om att bygga vidare på att vi är ett väldigt bra fotbollslag. Fortsätter vi bara jobba för varandra och att alla är med och bidrar över alla resterande 90 minuter som det varit iår så kan det absolut gå hela vägen. Det komer krävas ett fortsatt hårt jobb men tjejerna verkar vara redo för det.

Nästa match för ÖSK spelas borta mot Tyresö FF på Tyresövallen lördagen 7:e oktober kl. 13:00.

Resultat: 5–0 (2–0)
ÖSK:s målskyttar: Amelia Olofsson (35', 76'), Lisa Bergman (44'), Cornelia Karlsson (52'), Ella Gunarsson (83').
ÖSK:s byten: Amelia Olofsson ut -  Ella Gunnarsson in (77'), Agnes Andersson ut - Maja Eriksson in (77'), Izabella Hurtig ut - Emilia Andersson in (77'), Nellie Thörngren ut - Klara Spångberg in (83'), Josefine Eklund ut - Olivia Stråle in (85').